[]

Dolar için sabit kura geçilmesi vb. gibi bir durum olabilir mi?

Bu aralar doları düşürmek için devlet birtakım hamleler yapabilir mi? Piyasaya döviz sürme, faiz düşürme vb. şeylerden söz ediliyor. Hiç anladığım şeyler değil, kaldı ki yanlış ifade etmiş olabilirim. Düşürmekle kalmayıp kurun sabitlenmesi gibi bir şey olabilir mi?

Doların ilerideki siyasi olaylara göre çok daha yükselmesi muhtemel. Bu aralar dolara yatırım yapmak mantıklı olabilir. Ama öyle müdahale ile düşürme durumu sahi ise bu da büyük zarara yol açar.


 
Yapabilir, mesela devlet dedi ki, bundan böyle 1 lira = 1 dolar, böyle bir şey yaparsa alacak dolar bulamayabilirsiniz, bulsanız bile yine o kendi piyasasında farklı fiyata olur, yani kısaca kimse vezneye gidip dolar bozdurup almaz, bunu gayri resmi şekilde asıl olması gereken fiyattan yaparlar.


  • gezegen olan pluton  (08.12.16 00:17:59) 
Dolar karaborsaya düşer 3 lirayken 10 lira olur.


  • angelus  (08.12.16 00:25:26) 
olamaz. bizim sabit kuru sarsıla sarsıla patlatmamizin üzerinden çok fazla zaman geçmedi. oksijensizlikten ölmek üzere olan bir adama helyum solutmak gibi olur bu hareket. ikisi de gaz nasılsa, bunu solusun diyemezsiniz. daha da hızlı sonunu getirirsiniz.


  • 507  (08.12.16 00:52:22) 
şu an en mantıklısı tasarruflarınızın bir kısmını yastık altı saklayın yani kayıtlı olmasın. biraz paranoya yapıyor gibi gözükebilirim ama inanın bazı ihtimaller çok uzak değil. şimdi gelelim yükselir yükselmez meselesine. bir defa merkez bankasının dolar üzerindeki etkisi çok çok az. öyle canı istediği gibi kur sabitleyemez(en azından ciddi oranda) çünkü dolar türkiye endeksli değil(mb yükseltmez ve düşürmez) ve çok az etkiye sahip. şu an doların yükselip düşmesi de bu getirin makbuzunuzu olayından çok dolar alımının azalması(insanlar dolar almaya çekiniyor). ha bozdurup bir darbe vuralım deniyorsa böyle münferit kişilerce değil yani 3-5 kuruşla değil, merkez bankasının dolar rezervini azaltması ve ciddi bir dolar satışı yapması lazım.
bu çarkı bozacak tek şey, ciddi bir kampanya veya çağrı ile yastık altı dolarların piyasaya girmesi. kayıt dışı olduğu için miktar netliği yok ama etkisi bence büyük olur.

bir de malum ülke olarak sağımız solumuz belli değil. bir gün biri ' sizin paranıza kalmadık, biiz kendi paramızı kullanmayı iyi biliriiiz' diyip (dayanaksız olarak) 'bakın ingiltere' ye diye bir örnek verir hem ab hem de döviz kullanımını tam 12 den vurur(halka sunar).
ha diyeceksin ki bundan bana ne ben bunu mu sordum. işe cevap geliyor. yani biz bir gün bankadaki tüm dövizleri(en azından dolar için) tlye (mb belirlediği kurdan) dönüşmüş olarak bulabiliriz. italat kısıtlanır tabi bu sırada. yani işte tam burda yorumum tükeniyor.


kısacası şu an büyük bir belirsizlik ve kriz(altını sen doldur) var. evet kriz fırsat getirir ama bu sefer değil.

işte şu an en mantıklı yatırım nakit. nakit gücü, hatta yastıkaltı nakit. büyük bir güvensizlik hakim o yüzden en mantıklı olan en kötüsünü düşünüp kendinizi sağlama almak.

yani ben böyle düşünüyorum, ha şimdi biri gelir ne gonuşuon sen diyebilir, siz hiç bir şey anlamamış da olabilirsiniz. ben bunları düşünüyordum, soruyu gördüm yazayım dedim.
  • mohito  (08.12.16 00:53:02) 
Mahfi eğilmezin blogundan rastgele 10 ekonomi yazısı okusan bu soruları sormazsın aslında, daha en temel kavramlarda takılmışsın. Ukalalık gibi şeyetme, bu işler derya, türev piyasa, reasürans vb ne para işleri ne dalavereler daha neler var, 40 yıllık müfettişler çözemiyor. Sen daha arz talep pareto optimumu ve senyoraj gibi en basit kavramlardasın. Üç beş ekonomi dersi aldığımla bu kadarına dilim dönüyor. Son olarak kambiyo diyor, hayırlı geceler diliyorum.


  • kargn  (08.12.16 01:08:43) 
Daha da ileriye gidemezler.
Sadece tarihten iki şeyi hatırlatmak isterim; birincisi Saddam Hüseyin kendi petrolünü Amerikan Doları üzerinden satmak istemediği için indirildi. İkincisi, Türkiye geçtiğimiz günlerde Rusya ile ikili ticari işlemlerde yerel para birimleri kullanılmasını görüştü ve öyle görünüyor ki bu iş sadece Rusya'yla sınırlı kalmayacak, çoktan Rusya ile benzer işler yapmaya başlayan Çin ve İran gibi ülkelerle de yapılacak.

  • Euxinos007  (08.12.16 01:46:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.