[]

full hd vs. uhd

full hd (1080) ile 4k uhd arasındaki farkı gözle görülür farketmek için kaç inç tv izlemek gerek? minimum

edit: sorumu şöyle netleştireyim.
full hd ve uhd tam olarak kaç inç tv'ye denk geliyor?
4k.com

 
boyut ile alakalı değil bunlar. çözünürlük boyuttan bagımsız bir sey. cozunurluklerı farklı olan aynı boyutta tv lerde izlersen de farkı anlarsın.


  • jack n brooks  (06.12.16 13:36:58) 
Full hd, uhd gibi terimler piksel sayısını anlatır, tv boyutunu veya çözünürlüğü (alan başına piksel sayısı) değil. Ekte verdiğin resim, eşit piksel aralıkları olması durumunda tv boyutunun nasıl değişeceğini gösteriyor. Aynı boyutta iki televizyondan birinin UHD, birinin de Quad HD olduğunu düşünürsen; Quad HD televizyonda 4 kat fazla piksel ve çözünürlük olacaktır. Veya bir UHD televizyon ile bu televizyonun dört katı büyüklüğündeki Quad HD bir televizyonun çözünürlükleri de aynı olacaktır.


  • desdinova  (06.12.16 13:41:39) 
kaç inç tv'ye denk geliyor diye bir şey yok, ppi(pixel-per-inch) denen değer göz önünde bulundurulabilir bu durumda.

full hd'de elinde 1080p yatay piksel var, sen bunları 30 santimin içine de koyarsın, 100 santimin içine de. fark ne olur; bi tanesinde pikseller birbirine çok yakın olur, diğerinde uzak olur. bunun görüntüye etkisi keskinlik olur mesela, birbirine yakın olan, yani piksel yoğunluğu yüksek olan daha güzel görünür.

www.sven.de
burada ppi hesaplayıcı var. 40inç tv'de full hd çözünürlük 55 ppi ediyorken 4k'da bu sayı 129'a çıkıyor. aspect ratio da önemli(16:9, 4:3) ama standart olarak 16:9 hesaplanıyor genelde, onu hesaba katmıyoruz o yüzden.

açıkçası optimal bi ppi değeri yok, tv'yi izleyeceğin mesafeden tut senin gözünün detay yakalama kapasitesine kadar çok değişken var. ortalama bir şey söylemek gerekirse, 50 inç ve üzerinde full hd sırıtmaya başlar. bu da yaklaşık 45 ppi yapıyor. alt sınıra 50 ppi diyebiliriz buna göre ama 45 inç ekrana 2 metreden bakarsan piksel saymaya başlayabilirsin. denemeden, tv izleme mesafeni simüle etmeden ppi'a bakarak karar verme.
  • baba jo  (06.12.16 13:58:49 ~ 14:00:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.