[]

Anonim veri satışı suç mudur?

Örnek verecek olursam internet üzerinden aynı ilgi alanına sahip kişilerden 10000 telefon numarasını topladık ve bir şirkete reklam mesajı atabilmesi için satıyoruz. Veriyi yasadışı şekilde bir yerden sızdırarak çalarak elde etmedik. Bu kanunen suç mudur?




 
eğer o topladığınız dataları alırken imzalanan sözleşmede izin verildi ise, değildir. eğer sözleşme etc imzalanmadı ise yasaktır.

10 bin telefon numarasına para vereceklerini pek sanmıyorum ama.
  • kurnaz  (04.12.16 14:33:00 ~ 14:34:01) 
@kurnaz
Örnek olarak 10000 dedim orası doğru para etmez.
Dataları alırken internet üzerinden elde ettim ortada sözleşme yok. İnternet üzerinde herkese açık bir alanda zaten mevcuttu topladım diyelim. Elde edilmesi için aslında bir engel olmayan veriler yani bunlar. Yine de sözleşme olmalı mı?
  • balllooon  (04.12.16 14:40:05) 
@balllooon

elbette suç. hatta bu dediğiniz spamcilik 101.

o datalar ortalıkta olsa dahi siz onları kullanarak kimseye ulaşamazsınız. yasak. bununla ilgili kanunu da yollayacağım. hatta ve hatta usa da çok daha sert bu işler.

türkiyede kimseye izni olmadan size izin vermeden reklam maili etc atamazsınız, o mailleri satamazsınız.

dediğim gibi sözleşme, maili kendisi gelip verdiyse sorun yok. bu arada mesela benim çalıştığım yurt dıiında resmi ve ciddi bir dernekte bize sürekli gelen spam maili ve bu firmayı şikayet ettik. ben sadece izleyiciydim, taraf değil. bir çok neden ile birleşti bu şikayet(çıkmaya izin vermeme, illegal spam etc) ve şirkete 10 küsür bin euro ceza geldi. davayı üniversite açtı zaten adımıza. böyle kıl birine denk gelirseniz hayatınız kayabilir.
  • kurnaz  (04.12.16 14:47:18 ~ 14:47:46) 
@kurnaz
Ben hayatımda gitmediğim yerlerdeki otellerden vs. sürekli mesaj alınca herhalde suç değil diyordum. Demek şikayet edilince bir yaptırım var. Bilgilendirme için teşekkür ederim.

  • balllooon  (04.12.16 14:55:26) 
kişisel verilerin korunması kanunu uyarınca suç. hapis cezasına kadar yolu var.


  • lucky strike  (04.12.16 15:16:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.