[]

video oyunları ve satranç

hayatımın uzunca bir dönemini bir çoğumuz gibi ben de video oyunlarına harcadım. sırasıyla ps1, ps2 ile başlayan serüven pc'deki knight online bağımlılığıyla devam etti. sonrasında wow ve son 2 senedir de başımın belası olan hearthstone geldi. tüm bunlar olurken de öncesinde de iyi bir okuyucuydum yeri geliyor günde 400-500 sayfa okuduğum oluyordu ama oyunlar ve benim inatla onlara devam etmem iyice bu yeteneğimi de köreltiyordu.

taa ki geçen yıla kadar. sahafta eski satranç şampiyonlarından capablanca'nın kitabını gördüm. ucuz olduğunu da görünce aldım. öncesinde bir satranç geçmişim vs yoktu bu saatten sonra olur mu o da bilinmez her neyse toparlayayım ufak ufak. satranca başladım ve video oyunlarını (o dönem hearthstone oynuyordum) bıraktım. redditte stopgaming diye bir subreddite katıldım. video oyunlarını bırakanların toplandıkları bir oluşum diyebilirim kısaca. oradaki görüş ve önerilere göre bilgisayardan oynanan online satrancın video oyunundan hiçbir farkı yok. ben de size sorayım dedim sizce de öyle mi?


 
bence aynı şey değil. ama yerinde olsam yüz yüze bir rakibe karşı, gerçek bir satranç takımıyla oynardım. bunun kulüpleri var. araştırırsan bulursun.
bu arada duyuruyu okuyunca aklıma stefan zweig - satranç kitabı geldi:)

  • steve rogers  (03.12.16 21:41:00) 
Bana aynı gibi geliyor yani satrancı evet daha kültürel bir aktivite gibi gösteriyorlar belki de öyledir ama ben bu konuda Benjamin Franklin ile aynı görüşteyim.

Online oyun bağımlılığı bende de var bu aralar bırakmaya yelteniyorum ama bakalım.
  • gozu acik sevisen yahudi  (03.12.16 21:43:55) 
Knight sonuçta uzun soluklu bir oyun ya da wow. Satrançtan farkı çok var. Günde bir satranç oynayıp bırakabilirsin (tabi satranç liginde rank kasma varsa o ayrı). Ama wow ya da Knight , heatstone gibi oyunlarda devam etmek gerekeceği için daha farklı görünüyor bana. Dota gibi olsa, bir oyun 1 saat sürdüğü için pek farkı yok diyebilirdim. haftada bir bile oynanır.

Ben bir kaç ayda bir yükleyip dota oynuyorum mesela. 1-2 günlüğüne.

Stratejik online ıoyunların çoğunda da birtakım stratejiler, dikkat odaklanması gibi beceriler gerekiyor. Satrancın tabi ki düşünme yetisi anlamında üstünlüğü var denebilir. Katkısı daha fazla da olabilir jkişiye.

Zaten vir süre sonra satranç olsun oyunlar olsun rutinebağlıyor, izlenen bir kaç pattern var, onları uygulama tekrarlarından öteye geçemiyor çoğu zaman.
  • Cursed Chico  (03.12.16 21:48:29) 
Ne demiş ki benjamin Franklin amca satranç için?


  • kaledekiyalnizlik  (03.12.16 22:49:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.