[]

Tl deger kaybi

Arkadaslar bir konu kafama takiliyor.

Tl ne kadar deger kaybetti dedigimizde usd ya da eur karisinda degisimine bakmak bana mantikli geliyor. Ama bu aslinda tum para birimleri karsisinda kaybedilen bir deger degil. Eur ve usd nin tum para birimlari karsisinda yasadigi deger kazancini isin icinden cikarip sadece tl'nin tum para birimleri karaisindaki deger kaybini anlatan bir yontem yok mudur? Kur sepeti de bunu karsilamiyor. En onemli iki para birimi karsisinda tlnin kaybini gosteriyor. Oysa bu ikisi tum para birimleri karsisinda deger kazaniyor olabilir.

Tesekkurler ve tikler sabaha.

 
Kur sepetinde bakmakda eknomik durumu degerlendirmek acisindan mantikli olmayabilir. Örnegin Namibia dolari karsisinda Türk lirasi deger kazansa bile gercekte bu degeri kazanimini hesaplarken cok kücük carpanlarla hesaplamak gerekir. cünkü Namibia dolari karsisinda türk lirasi iki katina ciksa ne olur, ticari iliskimiz yokki. bu nedenle tl deger kaybediyor derken asil agirlikli olarak dis borc ödemelerimizin oldugu dolar ve euro baz alinir. bu seye benziyor, eger pinpon oyanamayan biri ise pinpon topu karsisinda elimdeki paranin degeri düsse ne olur düsmese ne olur, beni ilgilendirmez. beni ve herkesi ilgilendiren ekmek karsisinda paramin degerlenip kaybettigidir. burada da ekmek dolar oluyor, bir sekilde herkes ekmege para ödüyor ve asil yogunluk onda.

kisaca dolar ve euro karsisinda tl nin degerlemesi gercek degerini 100% vermez, ama salliyorum %90 gercek derini verir cünkü ödemelerimizin %90 dolar ve euro üzerine. Bir de bunun yanin ingliz sterlinini, cin yuani, japon yenini, rus rublesini de kattik mi %99 bir degeri cikar. bunlarin disinda bir para birimi kullanmiyoruz ki uluslararasi piyasada.
  • emrahday  (02.12.16 19:47:11) 
Atıyorum Venezuela Bolivarı'na karşı değer kazandı diyelim, onu görmek istiyorsan döviz.com gibi yerler var. Ancak TL'nin Dolar ve Euro ile olan ilişkisi bu ülke için önemli olan mevzu. Diğerlerine bakıp ekonomiyi değerlendirmek epey komik olacaktır.

Dolar tüm para birimleri üzerinde bir baskınlık kurdu evet. Ancak Euro kurmadı. Peki bizde neden Euro artıyor? Çünkü asıl mesele bizde hacım. Diğer para birimlerinin kaybı ile TL'nin kaybını karşılaştırabilirsin. TL epey uzun süredir negatif ayrışıyor.
  • tuzumkuru  (02.12.16 19:50:03) 
hello.

istediginiz şeyin adı "TL endeksi".

mesela dolar endeksi var, dolarin diger 6 para birimine gore degerine bakiyor. boylece sadece eurusd ile sınırlı kalınmamış oluyor.

TL dünyada çok ragbet gıren bir para olmadigindan, TL endeksi diye bir sey yaratan yok. zira dolar/TL zaten yeterli bilgiyi veriyor dünyaya. TL'nin degeri degisiyor diye dünyadaki diger paralar etkilenmiyor.

siz kendiniz bu endeksi olusturabilirsiniz. dolar, euro, yen, hong kong dolari ve yuan'a karsi degerini yazın bir kenara. ister esit, ister ağırlıklandırılmış bir sepet olusturun excelde ve gündelik kurları yazarak sepet degisimine bakın.

spoiler: uzun vadede usd/TL deki degisime yakin bir hareket elde edersiniz.
  • 507  (02.12.16 22:47:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.