[]

Evde kedi beslemek?

Tuvaleti, yemeği, tüyü, temizliği kolay mı? Akşama kadar evde yalnız kalabilir mi? Kuşla beraber yaşayabilir mi?




 
evde iki dişi kedim var. kuş sorunuza kadar her şeye cevabım evet. kuş konusunu bilmiyorum.


  • istanbul kanatlarimin altinda  (01.12.16 11:18:41) 
Kedi kendi başına yaşar sorun olmaz, kuş konusunda iki hayvanın da yaşları önemli erişkin hayvansa olmaz.


  • gozu acik sevisen yahudi  (01.12.16 11:28:09) 
Kolay değil, bi çocuğa nasıl bakılıyorsa aynı şekilde özen ihtimam göstermen gerekiyor. Yani kediyi aldım mamasını önüne koydum kumunu temizledim her şey yolunda gibi olmuyor ne yazık ki. Kuşla beraber yaşar mı bilmiyorum ama yavru değilse akşama kadar evde tek kalması sıkıntı çok sıkıntı yaratmaz. Ha biraz canı sıkılır ama akşam beş dakika fazla oynarsın unutur sıkıldığını.


  • angelus  (01.12.16 11:28:49) 
1 kedi ile başladık 2. kediyle devam ediyoruz. İlk kediyi aldığımızda evde iki kuşumuz vardı. Şimdi sorularına sırayla cevap vereyim.

Mama ve tuvalet temizliği öyle saatlerini alan bir şey değil. Mamasını koyuyorsun o zaten kendi namnamnam yiyiyor. Tuvaletini temizlemekte 2 günde 5 dakikanı alacak bir iş.

Şimdi baştan şunu bil. Sen de tüy döküyorsun hem de inanılmaz derecede. Bu hayvanın kılı, tüyü elbet dökülecek ve dökülüyorda. Türüne göre değişmekle beraber eğer küçükken taramaya alıştırır ve düzenli tararsan evde öyle sandığın gibi tüy topakları, yumakları oluşmaz.

Kuşla beraber yaşama işi tamamen şans. Kimisi alışıyor beraber uyuyorlar bile kimisi alışmıyor. Bizim ilk kedimiz tekir. 3 aylıkken falan geldi. Kuşa alıştırmayı denedik ama olmadı. Tekirler de bir iç güdü var çok zor alışıyor kuşa. Biz de çareyi kuşu oturduğumuz oda da yüksek bir yere asarak bulduk. O şekilde birlikte yaşıyorlardı ta ki 2. kedimiz gelene kadar. :) 2. kedimiz ilk kedimize göre daha atletik. Baya yükseğe atlayabiliyor. Bir gün onu kuşun kafesinde otururken yakaladık :) Ama kuşta bir şey yoktu merak etme. Kafese girmiş oturmuş, karşılıklı bakışıyorlardı. O günden sonra kuşun olduğu odayı biz evde yokken kapalı tutmaya başladık. Ama alışmaz diye bir şey yok. Çevremde kedi seven ve besleyen çok insan var. Onların kedileri kuşlarla arkadaş. Yani tamamen şans.

Aklına başka takılan konu olursa yardımcı olmaya çalışırım.
  • Dr_Stat  (01.12.16 11:54:59) 
bizimki yapamadı kuşla. sürekli darladı hayvanı. en son kafesini yere atmıştı zor kurtardık. 3-5 gün ellemez. sonra bi işten gelir bakarsın zarar vermiş kuşa, kahrolursun. o riski alma. başlarında da duramayacaksın.


  • aşksız prens  (01.12.16 11:55:04 ~ 11:56:42) 
bizim kedi dünyanın en uysal ve barışçıl hayvanı. evde hamsterlar ve kaplumbağalarla uzun zaman yaşadı. hatta hamsterları önüne koyardık annesi gibi yalar temizlerdi hayvanları. sonra bir dönem geçici olarak kafes içinde kuş getirdik eve. düşün o sakin hayvan bile kuşa kayıtsız kalamadı, devamlı taciz etti, dibinden ayrılmadı, birkaç defa içeri pati sokmaya çalıştı, kuş öttükçe delirdi. kabus gibi bir haftaydı.

bakımının kolaylığı kişiye göre değişir. bence su kaplumbağası bakmaktan daha kolay. haftada bir-iki defa kumunu değiştireceksin (ki maks. 5 dakika sürüyor), sabah akşam mama su koyacaksın, bir de düzenli veterinere götüreceksin, hepsi bu. evde yalnız kalır. tüy sorununu da tarayarak çözersin. ama kuş işi bozuyor işte.
  • sir gawain  (01.12.16 12:20:06 ~ 12:25:12) 
kedi dediğin hayvan epeyce zeki evin ağzına sıçabilyor bazen.
mesela bizimki tüm kapıları ve çekmeceleri açabilyor. mesela paspası alıp kumun üstüne örtebiliyor ya da her yeri tırmlayıp tüm koltukların ebesini belliyor.
tavsiyem kesinlikle insan yemeği vermeyin alıştırmayın. yoksa menemenden poğaçaya evde arkanızı döndüğünüz an her şeyi yiyor. çöpleri deviriyor dış kapı kiliteizse açıyor biizmki bu arada hem mutfak hem banyo çöpü. banyo çöpünden ped çekmeceden de don çıkartıp misafire göstermişliği var. amma velakin sevimli hayvan pisliği bl olsa da.
şimdi mesela ben makyak masama açıkta hiçbir şey koyamıyorum
Not: evarkadaşımın kedileriyle yaşadım hiç kendim kedi büyütmedim.
  • fasulyek  (01.12.16 12:40:29 ~ 14:40:01) 
kediler de insanlar gibi huyları karekterleri farklı farklı . ben 16 yıldır birçok kedi besledim . şu an iki tane var evde . @fasulyek senin kedin gibi bir kedim hiç olmadı mesela . hep aynı yerde oturup kapı kapalıysa öylece beklediler.
hatta bir gün yanlışlıkla banyonun kapısını kapatıp işe gitmişim kedimin tuvaleti de banyodaydı . akşam eve geldiğimde banyonun kapı önünde onu kesik kesik miyavlarken buldum kapıyı açar açmaz kumuna koşup tuvaletini yaptı bütün gün tutmuş zavallım.
genelde çok ağır abi kediler bana denk geldi şimdiki de nerede nasıl uyuduğu bellidir hiçbir yeri karıştırmaz ellemez dağıtmaz .kendi maması dışında bir şey yemez mutfak kapısı açık olsa da girmez.
  • devilone  (01.12.16 13:28:54) 
Kedi beslemeyi bir insani oldugu gibi kabul etmek gibi dusun. Koltuklari, bazalari tirmalayacak, ama sen bunu yaptigina yeri gelecek mutlu bile olacaksin cunku bileceksin ki ne zaman mutluysa o zaman tirmaliyor. Isten eve gelince cocuk gibi sadece onunla ilgilenecek ve oyun oynatacaksin, yorgunken bile onceligin o olacak cunku her gun ayni saatte ayni seyi yapmazsa inatci bir sekilde diretecek bir canli olacak. Yeri gelecek hastalanacak veteriner masrafi cikacak, periyodik olarak veterinere gotururken kovalamaca oynacaksin, kutusundan oyle bir bagiracak ki organ mafyasi kediyi kaciriyor sanacaklar sdafgsfa. Perdelere tirmanacak. Tuy dokecek. Yemegini vermek ve kumunu temizlemek en basit sey kalacak bunlarin yaninda ama tum bumlara ragmen sabah uyandiginda senin tepende prr prr sesiyle sana gozlerini kisarak bakmasi hepsini unutturacak ve iyi ki o yanimda diye dusuneceksin.

Kusla beraber yasayacagini pek sanmiyorum ama kedilerde karakterler cok degisken kimisi cok uyumlu olabiliyor.
  • neferkitty  (01.12.16 13:55:51 ~ 13:57:59) 
Rutin işleri basit, sıkmaz.Ve evde olmaları çok mutluluk verici sürekli onların ne şaklabanlık yapacağını takip ediyorum. Artık çevremdekiler kedilerin resimlerini görmekten bıkmış olabilirler. Ancak resmi büyük görmeniz için olumsuzluklarını da yazacağım. Sizin için ne kadar önemli ya da değil ona göre karar verirsiniz.
1- Kedi alerjisi ya da tiki olan insanların eve gelmesi sorun, başta bi odaya koyarım diye düşünebilirsiniz ama o öyle olmuyor. Alışmadıysa o odada kapalı kalmaktan hoşlanmıyorlar. (Benim çözümüm kedi sevmeyen gelmesin, burası onun da evi )
2-Hastalanabiliyorlar, Bu hem maddi hem manevi bir sorun. Kedin hasta sürekli kusarken onu bırakıp işe gidemiyorsunuz ama iştekilere kedim hastaydı veterinere götürdüm dediğinizde pek iyi karşılamayabilirler. Ve onun hasta olması çocuğu hastalanan bir anne gibi sizi manevi anlamda da ciddi etkiliyor, kedim kustuysa gece 3-4 defa kalkıp kontrol ettiğimi uyuyamadığımı bilirim.
3- Bir kedinin aylık kedi kumu, maması, yaş maması, aşıları, ve hastalanması durumunda tedavi masraflarını araştırıp hesaplayın. Bütçeniz buna elveriyor mu ?
4- Tatile giderken bakabilecek birileri var mı çevrenizde? 2 günde bir en azından kontrol edilmeleri aklınız kalmaması için önemli. Yanınızda götürmeniz 20 gün altı seyahatlar için tavsiye edilmiyor, yeni ortama alışmaları ve uyum sağlamaları kolay değil.
Normal bakımları dışında evin düzenini onlara göre ayarlamanız gerekiyor,çünkü onların dünyasından bakınca olaylar şöyle :
masanın üstünde kalanlar yere atılıp oynanacak oyuncaklar.
Klavye oturmak için en güzel yer.
Saksıdaki çiçeğin yaprakları yenecek ve toprağı yere dökülecek.
Gündüz miskin miskin uyuma zamani.
Gece saat 02:00 koridorda koşturup mama kaplarını çekiştirme zamanı.
Sabah 6:00 yemek zamanı, yatak odasının kapısı kapalıysa tırmalanacak , açıksa annenin yüzüne pati atılacak, uyanmazsa burnu yalanacak. Ayak parmağı ısırılacak. Şeklinde uzar giderm :) Sahiplenmelik 4.5 aylık beyaz erkek bir yavrumuz mevcut :)
  • i am a legal alien  (01.12.16 14:25:33) 
bizde de iki kedi var. ilk kedimizi sahiplendiğimizde bebekti, ikinci yaşına geldiğinde bir kedi daha aldık ve şu an bir yetişkin bir bebek kedimiz var.

şimdi keşke en başta iki kedi birlikte alsaydık diyoruz, birbirlerini çok sevmelerinin ve birbirleriyle oynamalarının dışında, büyük kedimiz bayağı problemliydi, davranış bozuklukları vardı. çişini her yere yapıyordu; yorganlara, halıya, koridora, kendi yatağına, üstümüze... ve devamlı miyavlıyordu, sıkıntısını anlayamıyorduk. diğer kedi gelince bu davranışlarını bıraktı. insan değil kendi cinsinden bir arkadaş istiyormuş.

tuvaletine yaptıkça tuvaleti hiç problem değil, tüy bırakıyorlar ama evinizi düzenli temizliyorsanız o da problem değil. alıştıktan sonra kedisiz ev çok boş geliyor.
  • sayns  (01.12.16 14:46:58) 
evde dokuz kedi var ve evdeki dört köpekten daha az yorucular inan bana.


  • jalapeno  (01.12.16 16:05:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.