[]

Ev yemekleri lokantalarında, yemeklerin tezgahta birbirlerine karışması

Hayvanlara uygulanan zulme karşı olduğum için veganım.


Mecidiyeköydeyim öğlenleri. Dşarda yemem gerekiyor. Farklı farklı yerlere gidiuyorum artık ama gittiğim çoğu yerde yemeklerin sunulduğu yerde yemekler o metal kaplar, birbirine çok yakın konulmuş. Temas ediyor dış yüzeyleri.

Birisinden koyarken diğerine dökülmesi içten değil. Dökülğyordur da.

Bulgur pilavına pirnç pilavı karışması gibi. bugün balkanda lokantasında yaşadım mesela.

Yemeklerin pişirilirken aynı yerlerde pişmesindnen bahsetmiyorum bile, o ayrı bir dert.

Mesela balkanda zeytinyağlılar tabaklara konulup farklı yerde alınmak için bekletiyoronlara bulaşma ihtimali yok diğer yemeklerin. Çünkü uzaklar tezgaha.

Başka yerlerde bu tarz şeyler pek göremedim. Sadece zeytinyağlı da alsam enginar ve brokoli, çok hafif gelebilir.

Evden götürmek de istemiyorum. ayrı bir eziyet.

Napılabilir?

 
e karışsın nolur ki? derdini tam anlamadım.


  • nigeo  (29.11.16 19:54:11) 
Siz zulme karsisiniz ama o urunlere para vermiyor, zulm edilmesini desteklemiyorsunuz o yuzden azcik bulasmanin sorun yaratacagini dusunmuyorum.
Ya da daha genis bakarsak hayvansal urunleri satan hicbir isletmeden alisveris yapmamalisiniz ki onlari desteklemeyin. Alkol satilan marketlerden dindarlarin alisveris yapmamasi gibi. Ama tabii ki sizinki imkansiz gibi olur.

  • red g  (29.11.16 19:57:17) 
Ben de vegan+1

Yapacak bir şey yok. Özellikle vejetaryen/veganlara hizmet eden lokantalarda, vejetaryen yemeklerle vegan yemekler bile aynı yerde pişmiyor, bahsettiğin olaydan dolayı.

ancak veganlar olarak et yememe amacımız hayvan yaşamına ve özgürlüğüne zarar vermemek. Et yemeyerek, et talebini azaltıyoruz. Süt içmeyerek süt talebini azaltıyoruz. Herkes bizim gibi olsa dünyada eti için öldürülen hayvan kalmaz. İnsanların %50'i bizim gibi olsa, eti için öldürülen hayvan sayısı %50 azalır. Et yemeyerek süt içmeyerek bu yüzdelere doğrudan katkı sağlıyoruz.

Ancak etli yemeğin suyunun bulaşması, yemeklerim tamamen ayrı kaplarda yapılıp ayrı tezgahlarda satılması, ayrı kaşıklar kullanılması, eziyet çeken hayvan sayısını azaltmıyor.

Ben de iyi hissetmiyorum bu konuda, ancak hayvan sömürmüş olmadığımı biliyorum böyle bir durumda. Benim yemek talebimi karşılamak için hayvan öldürülmüş olmuyor.

İnsanların %95'i vegan olsa, dünyada et üretimi %5'e düşer, o etli yemeklerin tamamı zeytinyağlılarla yanyana satılsa ve suyu damlasa bile, et üretiminin %5'lik oranını arttırmaz bu durum. Yani %95 vegan topluluk, amacına yine de ulaşmış olur.

Mesela, uçakta ikram edilen sandviç tavuklu ise, sen o sandviçi reddedip hosteslere "vegan seçenekler sunun" diyebilirsin. Bu, zamanla havayolları personellerinde bilinç oluşturup, veganların etsiz sandviç almasını, bu sayede et talebinin azalmasını sağlar.

Ancak sen bu durumu şikayet etmeyip, o tavuk etini sandiviçten çıkarır da tabakta bırakırsan, o et çöpe gider, hayvan öldüğüyle kalır, hayvan zulmünü hiçbir şekilde azaltmamış olursun. Uçakta verilen sandviçteki tavuğu yemek ile çıkarıp tabakta bırakmak arasında hiçbir fark yok. Bir vegan olarak o tavuk etini yiyebilirsin. Eğer veganlığım işe yarasın diyorsan, o tavuklu sandiviçi reddedip etsiz alternatif talep etmen gerekir. Bunu yapmazsan o tavuğu ye gitsin.

Senin bahsettiğin durum da aynı. Et üretimini ve talebini azaltmayacak hareketlerin, veganlıkta bir amacı yoktur. O su damlasa da damlamasa da et talebini arttırmış olmuyorsun.

Yemeklerin ayrı tezgahlarda satılmasını sağlayarak et talebini azaltmış da olmuyorsun.

kalkıp "öyleyse bu sulu kebap zaten yapılmış, yesem de bir şey olmaz" demeyeceksin tabi, çünkü o durumda et talebini arttırmış oluyorsun. Senin yüzünden etli yemek daha erken biter, bir sonraki gün daha fazla etli yemek yapılır.

Veganlıkla ilgili her durumda düşünmen gereken şey, "şöyle yapsarsam/yapsalar et talebi artar mı azalır mı" olmalı.
  • harzem  (29.11.16 20:23:44 ~ 20:25:45) 
Siz hayatınızda hiç aç kalmamışsınız. Tüm derdiniz bitmiş, pirinç bulgura karışmış, brokoliye köfte suyu damlamış derdindesiniz.


  • oligomer  (29.11.16 20:33:08) 
@oligomer, sen de etinin yenmesi için öldürülmemişsin hiç.

Bir şeyi savunmak için onun kendi başına gelmesi gerekmiyor. Aç kalmadan da neyi nasıl yiyeceğimize, neyi neden yemeyeceğimize karar verebiliyoruz çok sağol.

senin önüne bir tabak brokoli koysalar, bunu yiyeceksin deseler, yemek istemezsen de "sen hayatında hiç aç kalmamışsın, tek derdin brokoli yemek istememek olmuş" desek, ne kadar saçma olur değil mi? Çok gerizekalıca bir laf olur, bunu söyleyen kişi tam bir mal olur, değil mi?

Sen ömründe açlık sefalet çektiğin için mi et yiyorsun?

Söylesene, et yememek için tüm derdimizin bitmiş olması veya aç kalmış olmamız mı gerekiyor? "dert edilecek şeyler" sırası nedir senin için? Dünyadaki hangi dertler bitince neyi yediğimizi dert etmeye iznimiz var?

Klavye başından esip gürlemek yerine hangi keyfinden vazgeçip dünyaya bir iyilik yaptın?

Sen bu dünyada hangi insanın ya da hayvanın derdinin bitmesi için uğraştın da, bizim uğraşlarımızı küçük görüyorsun?
  • harzem  (29.11.16 20:53:35 ~ 21:01:42) 
ya offff tamam kardes en vegan sensin. cidden, zulme karsiysan ete para vermiyosan sorun ne? sonuc olarak eti tuketen sen degilsin ve bu amaca karsi para kazandirmiyorsun. eger bu kadar hassassan niye et satan dukkana para kazandiriyorsun.


  • beriberi  (29.11.16 21:23:00) 
gittiğim çoğu yerde yemeklerin sunulduğu yerde yemekler o metal kaplar, birbirine çok yakın konulmuş. Temas ediyor dış yüzeyleri.

Allah başka dert vermesin kardeş.
  • KaraSakall  (29.11.16 21:31:23) 
Biraz empati beklemiştim , bir veganın yerine koymanızı beklemiştim ama empatiyi yapan yine ben oldum :D yadırgamıyorum o yüzden


@harzem

benim veganlığa girişim , olma sebebimtalebi azaltmak değil, daha çok duygusal sebepler. Tabi ki sonradan talebi azaltmak, tüm sömürüyü durdurmak gibi şeyler sonradan şekillendi de. Hala daha çok duygusal, vicdani.

VÜcuduma hayvansal gıdaların girmesini istemiyorum. Ve şu ana kadar da bununiçin uğraştım bayağı ama son iki haftadır yemeğimde 2 kere başka yemek çıktı.


Yıllardır vücuduma sokmamaya çalışıyorken bu tür eser meiktarları gözardı etmek istemiyorum.

Evet, hayvanın zulmüne katkı sağlamış olmuyorum. SOkak pilavcısından pilav aldm diyelim, içinden et de çıktı. YEmem. O ürünün parası verilmiş belki ama vicdahım izin vermez, midem de izin vermez zten. Hayvanlar ölmesin diye değil, belki vicdanımın sesini bastırmak için veganım ama ikisi de ilgili zaten birbiriyle. Ben kendim vegan olup hayvnsal kullanımımı azaltıp, var olan hayvan ölümlerne gözümü kapatmyıorum, mücadele ediyorum.



Devlet insanları ağaçları katlediyor hayvanları öldürüyor. ARkdaşlarıma zarar veriyor ama para vermeye devam ediyorum ona. Bu tür çelişkiler mevcut, ama şu an bu tür şeylere karşı gelemiyorum.

Herkesin vegan olduğu bir dünyada da yaşamıyorum, vegan olmayanlara para vermeye mecburum. Manava elma için verdiğim para belki evine giderken aldığı tavuğun ödenmesi için harcanıyor. BU konuda da şu an bir şey yapamıyorum.

ama yemeklerin bulaşması konusunda bir şeyler yapabiliyorum.

Aç da kaldım çok. 5-6 sene önceye kadar 2 öğün yerdim. Şu an imkanım var ve yiyebiliyorum. Böyle bir derdim var şu an ve beni rahatsız ediyor.




sonra veganlar elitist filan diyorlar ya yok öyle bir şey aslında asdfg

bazı veganlar takmıyor bu tür şeyleri, bazıları o tür yerlere gitmyor zaten. Ben burda vegan olmayanların da aynı hassasiyate sahip olabileceğini düşnümüştüm. Yemekler karışımasından ahatsız olabilen.
  • Cursed Chico  (29.11.16 22:23:04 ~ 22:25:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.