[]

türk milletindeki lüks ürün merakı

yurtdışındayım, burada çok sayıda türk olduğu için daha iyi karşılaştırma yapabiliyorum da dikkatimi en fazla çeken şey en lüks arabalara türk milletinin biniyor oluşu. yani nerede son model mercedes, bmw varsa anlayın ki o araba yüzde 90 bir türk'e aittir. şehir dümdüz ve bisiklet sürmeye gayet elverişli olmasına karşın bisiklete binen türk ise pek göremezsiniz. öte yandan ülkemizde ikinci el ürün almak da bir nevi eziklik olarak görülür, cepte para olmasa dahi borçlanarak son model telefon alınır, ek olarak mesleğe göre de kişiler küçümsenir...vs. özünde göçebe olan bir millette neden bu denli şekilcilik var? hatta akdeniz insanlarının genel özelliği mi bu acaba? sanki italyanlar da buna benzer gibi geliyor bana ama çok fikrim yok tabii. alman milleti ise tam tersi.




 
Lüks tüketimini/alımını kredi kullanarak gerçekleştiren bir işverene sahibim. Evleri var, arsaları var, meslekleri ve şirketleri var, kredi çekip tripleks ev aldılar. Evin içini en lüks malzemelerle donattılar. Başkasına kiraladılar birkaç yıllığına.

Şirket kendini zor döndürür iken, evlerinden çıkıp başka bir eve taşınmak durumunda kaldılar. Mantıklı olan nedir? ''Nasılsa triplekse taşınacağım, içine lüzümsuz harcama yapmam gerekmiyor.'' düşüncesi değil mi? Onlar için değil, çalışanlarının primini ödeyemez iken ev tadilatına, perdesine kapısına yapılmayan masraf kalmadı. Mutfak, banyo hepsi değişti ki bu ev en fazla 6 yıllık ev ve lüks bir sitede.

Bu telaş bitince altlarında şirketin kiralık arabaları da olmasına rağmen, sırf toplantılara giderken şanları yürüsün diye AUDİ a5 (yanılmıyorsam) aldılar. Telefonları varken ve kredi kartlarında limit yokken de şirket kartının son demiyle kendilerine iphone (en son çıkan hangisiyse ondan) Sırf masaya Samsung koymasınlar diye değilse ben de bir şey bilmiyorum.

Görgüsüzlük ve millet bir şeyde görsün derdinden başka şey değil. Kendilerini bu şekil değerli görüyorlar bence. Bir de paraya ve mala mülke tapma
  • kaymaktutmayansicaksut  (29.11.16 16:03:06 ~ 16:04:45) 
şimdi şirketten, toplantılardan falan bahsedilince aklıma geldi. çok iyi tanıdığım, gayet birikimli, yurtdışında eğitimini almış, uzun süre yaşamış "başarılı" bir tanıdığım da şu anki krizden nasibini aldı, tasarruf yapması gerekiyor. tuhaf şeylerden para kısarken hala bmw'ye biniyor, lüks bir yerde bulunan, yüksek kira ödediği ofisini ise değiştirmedi, zira insanlar bu adresi görünce başka oluyormuş. diğer yandan da her konuştuğumuzda durumunun ne denli vahim olduğundan bahsediyor. değişik, ne diyeyim.


  • philus  (29.11.16 16:09:57 ~ 16:10:58) 
Başka bir özelliğimiz yok çünkü. Sanat, spor, bilim vb ilgi alanlarımız yok, başka şekilde kendimizi ifade edemiyoruz.


  • peggy  (29.11.16 16:12:37 ~ 16:12:58) 
gösteriş az gelişmişlik göstergesidir
biz de paramızın yettiğince gösteriş yapabiliyoruz millet olarak en fazla...
merso bmw falan
araplar misal lambo, ferrari, aston martin, bentley rolls royce la londra da yapıyor aynı boku...
  • rentts  (29.11.16 16:20:14) 
toplumsal gecis evrelerini tam anlamiyla yasayamamis olmakla da ilgili bence. kirsal yasamdan kentli yasama gecis cok hizli oluyor ve tam bir adaptasyon saglanamiyor. insanlar eski aliskanliklarini kaybetmeden yenileri devreye giriyor. dolayisiyla bu yeni olani da nasil kullanacaklarini da bilemiyorlar.

lukse duskunluk araplarda da cok var. muslumanlikla da ilgili yani bir sekilde. muslumanlik toplumlarin entellektuel gelisimini olumsuz etkilemis hep. daha duz ifade edersek musluman toplumlarda egitim ve gelismislik seviyesi daha dusuk. bu toplumlarin bireyleri de kulturel geri kalmisliklarini maddi guc gosterileriyle baskilamaya calisiyorlar.
  • jimicik  (29.11.16 16:29:58) 
iş konusunda bi şey diyemiyorum, çünkü dediğin gibi türk insanı lükse düşkün ve o adresi görünce o arabayı görünce cidden etkileniyorlar. birçok iş için bunlar prestij olayları.

onun dışında, genel olarak ruhumuz fakir olduğundan bu şekilde atlatabileceğimizi düşünüyoruz bence.
  • freya  (29.11.16 16:33:40) 
evet, iş için haklı olabilirsiniz aslında. oyunu kurallarına göre oynamak gibi bir durum söz konusu olabilir.


  • philus  (29.11.16 16:35:57) 
tirnak icinde egitimli olanlarin gorgusuzlugu nerden geliyor derseniz, cevap yine cehalet. misal univ. mezunu, yurt disinda yuksek lisans yapmis, dolgun maasli, beyaz yakali rezidans adamlari, Louis vuitton kadinlari. bu tipleri de oturup incelerseniz genel olarak cahil, yuzeysel tipler olduklarini gorursunuz. popular kultur disinda bir ilgi alanlari yok cogu zaman.


  • jimicik  (29.11.16 16:40:20) 
Hayattan keyif almayı bilmiyoruz. Ornegin güzel bir doğa yürüyüşü yerine avm'de dolaşmayı tercih ediyoruz. Hobimiz yok, okumayı sevmiyoruz, araştırmıyoruz. Hissettiğimiz boşluğu da bu nesnelerle kapatmaya çalışıyoruz.

Birçok neden yazılmış katıldığım. Bence de problem eğitimsizlik ve din.
  • orient blue  (29.11.16 16:52:40) 
Siniflandirma yapmayi sevmem fakat luks duskunu Turk genelde dogu taraflarina ait. Turkiye nin batisinda bu luks duskunlugunu bu kadar goremezsiniz. Hatta bu sekilde bunu insanlarin gozune sokmak ayiptir, mutevazilik on plandadir.


  • balpolen  (29.11.16 18:50:13) 
insanlar yurtdisina genellikle daha iyi yasam sartlari icin cikiyor. dolayisiyla tr'de binebilecegi bir arabaya parasi varsa neden binsin? bunun dogulu/batili olmakla bir alakasi yok. insanlari sacma sapan sebeplerden dolayi kategorize etmeyin.

senin yasadigin sehirde yasasam bisikletle ise gider gelirim, ama garajimda tr'de almamin zor hatta imkansiz olacagi bir arabamda olur. Yine tr'de imkansiz olan bir muhit ve evde yasamak isterim. Param yeterse gider Ferrari'de alirim Maserati'de. Kefenin cebi yok. Rahat olun, yurtdisinda yasiyorsaniz oranin nimetlerinden faydalanin.
  • cooperr  (04.01.17 20:00:53) 
cooperr, insanları kategorize etmek falan ne alaka? herhangi bir art niyet taşımadan bir soru sormuşum işte, bu denli duygusal tepki vermenin gerekli olmadığı düşüncesindeyim. nitekim artık kültürün kendisine yerleşmiş bir durumdan bahsediyorum. konu sadece araba sahibi olmak falan değil, çok daha genel.


  • philus  (04.01.17 20:28:21 ~ 20:32:24) 
cevabi direk sana cevaben yazmadim, yorumlara cevaben de yazdim. kategorize etmek ne alaka diyorsun ama bal gibi kategorize ediyorsun :) duygusal falan da yazmadim, batili bu isleri asali cok olmus biz hala ayni seyleri tartisiyoruz, zaten arabayi uretip bize satan onlar. yilanin, fitnenin ba$i onlar yani:)

bir de bu isin guvenlik tarafi var. ben ailemin guvenligi icin ekstra para harcayip ust seviye bir araba aliyorum diyelim, neden direk gorgusuz muamelesi goruyorum? Sen bisikletle geziyorsun, ikinci el urun aliyorsun, cimri ve varyemez misin? ustune bide gocebe bir toplumdan geliyorsun, niye dort duvar arasinda yasiyorsun? sehrin ortasina bir cadir kur gitsin (evet bence de "ne alaka?")
  • cooperr  (05.01.17 19:29:41) 
Eziklik. Kompleks.


  • yirmisantim  (05.01.17 20:03:59) 
cooperr, gördüğümü, yaşadığımı yazıyorum alt tarafı. içerisinde doğup büyüdüğüm türk toplumunu bir de yurtdışında, türklerin yoğun bulunduğu bir yerde yaşarken ölçüp tartma ve düşünme olanağı bulup kendimce böyle bi tespitte bulundum işte. milleti kategorize etmek gibi bir amacım yok. ancak kültürel olarak, daha çok ortadoğu milletlerinin şekilci olduğu gerçeği var ne yazık ki. herhangi bir esnafla olan iletişiminden tut, genel itibariyle sosyal konumunu belli etme biçimleri farklıdır. bunu söyleyerek milyonlarca insanı bir kategoriye sokmuş olmuyorum, genel tavrı söylüyorum. yani tüm ortadoğulular şekilcidir, görgüsüzdür demiyorum, nitekim ben de ortadoğuluyum. ancak kültürümüze yerleşmiş böyle bir durum mevcut ne yazık ki. kendisini bu şekilde ifade etmeye meyilli olan insanların çoğunlukta olduğu bir milletiz. dolayısıyla bu şekilde uzun cümle kurmaktansa, direkt "türk milleti" diyorum ama türk milleti derken hepimiz türk olsak da bu konu dahilinde kendimi içine katmıyorum ya da buradaki çoğu insanı da aynı şekilde ayrı tutuyorum. ama mesela ailemde de vardır böyle insanlar, yalan değil. bu alışkanlık bir milleti kötü yapmaz, sadece bir kültürdür. yarım ağızla, pek de kendime güvenmeyerek italyanların da genel olarak buna benzer bir tavır içerisinde olduklarını söyledim mesela. bunda bir şey yok.

halin vaktin yerindeyse, paran fazla geldiyse git nereye harcarsan harca zaten. ama bir yanda ağaoğlu gibi parasıyla var olmaya ve kendisini ifade etmeye çalışan insan vardır, diğer yandaysa yine aşırı sevmesem de koç ailesi vardır. aradaki farktan bahsediyorum. bizde ağaoğlu figürü yaygındır diyorum. "para harcayan şerefsizdir!" gibi bir düşüncem yok hani. ya da sana "ikinci el kullanacaksın, araba almayacaksın" demiyorum. ikinci el alışverişin eziklik olarak görüldüğü anlayışı eleştiriyorum. ya da kasiyere tek bi laf etmeden parayı fırlatıp atma kabalığından söz ediyorum.

göçebe geyiğine ise pek takılmamak gerekir, zira onu çadırda yaşayalım demek için yazmadım, daha çok arap asimilasyonunun türk kültüründeki etkilerine atıfta bulunmak için geyiğine ekledim, zira bu gösteriş konusu arap kültüründe epey bir baskın olsa gerek.
  • philus  (05.01.17 20:55:03 ~ 21:03:02) 
peki


  • cooperr  (05.01.17 22:20:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.