[]

pikap almalı mıyım?

konsept hoşuma gidiyor ama olayın tekniğinden bihaberim. eve pikap mı alayım, soundbar, hoparlör mü müzik için?

ses kalitesi anlamında ne fark eder?

bir de dr'da satılan plaklar cd'den çekilme diye bir şeyler duydum sanki. kaliteli plak nereden alınır o zaman?

 
yatıracak çok paran varsa, yani her ay 200-300 lira bu işe ayıracaksan plakçılık zevkli ve elegan bir hobi.

dandik pikap, toz toprak içinde plak ya da dijital kaydedilmiş yeni albümlerin plaklarını falan dinleyeceksen, çok rica ediyorum bu işe bulaşma. bulaşsan da "bunun zevki başka" diye gezme ortalıkta. döküntü vosvosu zor bela yürütüp "bundan aldığım zevki başka arabadan almadım" diyen tipler gibi oluyor.

neyse, huysuz ihtiyarlığı bir kenara bırakacak olursak, iyi pikap al(direct drive mümkünse), iyi hoparlörlerin olsun. analog kaydedilmiş albümlerin temiz plaklarını al dinle. ebay'de sebil gibi plak var. memlekette ise iyi plak bulmak zor. bir kaç plakçı dükkanı var o kadar. flört'ün demli albümü de plak olarak basıldı. kayıt-miks ve mastering tamamen analog olarak yapıldığı için onu plaktan dinlemek mantıklı.
  • alperz  (27.11.16 13:10:54) 
ben bu olaya sandığımdan da yabancıyım galiba. pikap aldıktan sonra bir de hoparlör mü almak lazım. tamamen mekanik iğne ile çalmıyor mu bunlar?

www.amazon.com

şu nasıldır mesela?
  • antikadimag  (27.11.16 13:19:47) 
tamamen mekanik dediğiniz gramafon oluyor


  • redlinetheturk  (27.11.16 14:06:04) 
hoparlör alman gerekiyor tabii. sesi nereden duymayı planlıyorsun? iğne plaktaki sesi elektriğe çeviriyor sadece. senin dediğin alet gramofon. orada iğneye bağlı bir koni var. ama yani 2016 yılındayız o kadar dandik bir ses duymak ister misin bilmiyorum. kaldı ki gramofonlar 78 devir çalar sadece. 78 devir plak bulmak ayrı dert. çok eski teknoloji kısacası uzak dur.

1000 liranın altına alacağın her pikap aşağı yukarı aynı kalitede olacaktır. parayı göster, ses gelsin.
  • alperz  (27.11.16 14:10:00) 
Sadece hoparlör değil, bir de PHONO çıkışlı amfi alman lazım. Analog pikaplardan çıkan sesin duyulabilir seviyeye gelmesi için yükseltici gerekir, onu da PHONO çıkışı karşılar. AUX çıkışları karşılamaz, zira AUX'ta yükseltici yoktur.

Eğer giriş seviyesi alayım, deneyeyim diyorsan işin mekaniğini anlamak için yeni nesil dijital pikaplardan alıp -daha ucuz olurlar- direkt speaker'a bağlayadabilirsin (D&R'daki aletlerin bir çoğu oluyor bu).

Direct Drive aletler markadan markaya değişir fiyat olarak, ama ben pikap alınır mı diye soran herkese D&R'dan 400TL'ye bir alet alıp en az 3 ay kullanmasını ve eğer hobinin devamını getirecekse onu satıp yatırım yapmasını öneririm.

Bu arada D&R'daki CD'den çekme plaklar doğrudur. The Beatles'ın 120 TL'ye satılan Remastered'larının 90%'ı CD kalitesinde plaklardır. Onları almak yerine plakçılardan ikinci el albümler alınabilir 60-70 TL'ye. Hepsi de analog kayıttır.
  • polifonik osuruk  (28.11.16 11:46:20) 
bu konu daha önce de farklı başlıkta tartışıldı, yine birisi çıkıp "cd plaktan daha iyi ses verir" dedi. orada da yazmıştım, burada da yazacağım; sıkıştırılmış sesin, sıkıştırılmamış sesten daha iyi olduğunu iddia eden hiçkimse müzik üzerine tavsiye vermemeli. alınan her ses analog değildir. hele konu plaksa hiç değildir. plak için özel mastering yapılması gerekir. bu yüzden de d&r'daki "o" plaklar alınmaz.

plağı turntable'da döndürüyorsun diye alacaksan sakın alma. pink floyd'un abbey road'da yaptığı remastered olmayan albümleri dinleyip "bak lan davulun yeri nasıl da belli, gitar nasıl soldan soldan vuruyor" diyeceksen, rolling stones'un gimme sherlter'ını dinlerken merry clayton'ın vokali sırasında gaza gelip stüdyodaki koltuktan çığlık atan mick jagger'ı duymaktan zevk alacaksan al.

plak, eğer doğrusunu alırsan duyup duyabileceğin en kaliteli sesi verir. ihtiyacım yok o kadar kaliteye diyorsan ayda spotify al, f/p olarak daha verimli...

bir de "zihni iyidir" denmiş. değildir. zihni çakar geçer. dinlemek istediğin tarza göre istanbul'daysan farklı bir çok plakçı var. indie için plakhane, prog/saykodelik için rainbow45... vb. o aşamaya geldiğinde bana mesaj atarsan yardımcı olurum.
  • polifonik osuruk  (29.11.16 15:34:40 ~ 15:36:12) 
mermize +1

kalite için alacaksan adam gibi amfi ve kulaklık al bence. bir fiiO e10k bir de sennheiser hd 650 ile Flac formatında müzik dinle, her türlü tatmin olursun. bakım gibi dertlerle uğraşmazsın.
  • sporty  (29.11.16 17:42:08) 
dijitali savunan arkadaşların dediğine ek olarak;

evet cd plaktan daha kaliteli değil. A/D çevirim pek doğru değil. 16 bit çözünürlüğünde çalışıyor CD. Bir nevi düşük çözünürlüklü JPEG yani. Ancak günümüzde 24bit A/D çevirim yapılıyor. 24bit çözünürlüğünde basılan albümler var. Bunlar ile tamamen analog olarak kaydedilip mikslenmiş versiyonları ayırt etmek pratikte imkansız.

Bir hobi olarak plak biriktirmek, onları dinlemek falan elbette çok zevkli. Şimdi kimse kusura bakmasın, machine head'in 1972 ingiltere baskısı temiz plağını dinlemekle 24bit SACD versiyonunu dinlemek arasında "psikolojik" olarak çok fark var.
  • alperz  (29.11.16 18:43:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.