[]

kızılderililer neden avrupa'yı keşfedemedi?

internette biraz bakındım ve olaylara çok da doğru noktalardan temas etmediklerini düşünüyorum. hatta çok eksik ve çok yanlış temas etmişler.

yani adamlara göre bunun sebebi amerika ve avrupa arasındaki iklim, nüfus, tarımsal faaliyetler farkları. güya gelişmişlik düzeyi avrupa'yı kıtalararası seyahat edecek duruma getirmiş. ee? insanlar çok önce de kıtalar arası gidiyordu. ki aslında kızılderililer'in avrupa'yı keşfetmesi çok daha kolay. çünkü avrupalı gittiğinde orayı hint kıyıları sanıyor. ama kızılderili sadece kendini biliyor. ve gittiği yer de kendi ülkesinin aksine yapılaşmış bir yer. fark etmesi daha kolay olurdu. yani ne bileyim, bir liman görürdü, bir gemiye rastlardı. ilk seferde olmazsa ikide olurdu, üçte olurdu.. ama olurdu.


bu kızılderililer bir kere olsun demedi mi, 'kardeşim bak şurda bi su var, bu su acaba nereye kadar gidiyor, bi gidelim bakalım..'

kimse buna değinmemiş.

gemi çok çok eski bir icat. bu adamlar gemi icat etmedi mi? ettiyse neden gitmedi?

sorular, sorular..

 
bu soruya burada yüzeysel cevap aramak yerine, "guns germs and steel"'i okumanı tavsiye ederim.

www.pandora.com.tr
  • archmage mahmut  (26.11.16 23:24:43) 
@archmage mahmut

'guns germs and steel' gerçekten ilgimi çekti. okuyacağım kesinlikle. teşekkür ederim tavsiyeniz için.
  • tosiba  (26.11.16 23:26:36) 
"amerika ve avrupa arasındaki iklim, nüfus, tarımsal faaliyetler farkları."

bu o kadar az bişey mi ki küçümsüyosun?
  • ghilleinthemist  (26.11.16 23:29:12) 
denizcilikte ileri bir halk olduklarını sanmıyorum. insanlar çok önceleri kıtalar arası falan gitmiyordu. uzun yol alabilecek gemilerin yapılması çok eskilere dayanmıyor.


  • burya  (26.11.16 23:33:37) 
@ghilleinthemist

hayır, değil. ama oraya gelene kadar bahsettiğim sebep var, o da 'merak' duygusu. tarım, iklim vs. bunlar ticaretini doğurur ve o da belli bir gelişmişlikte olan toplumların keşif sebebi olabilir.

oysa kızılderililer ne kadar gelişmişlikteydi? kızılderilileri bir yer keşfetmek için bunlar ne kadar itiyordu? bence hiç veya çok az.

bildiğim kadarıyla kızılderililerin hiç gemisi olmamış. mö 4000'de ilk kez yapılan bir icattan bahsediyoruz. öte yandan dediğim gibi, merak. bu suyun ardında ne var. avrupalı bunu merak ettiyse, onlar da edebilirdi.

@burya

tam olarak öyle demedim aslında. avrupa'da kıtanın keşfinden önce de amerika ile olan mesafeden çok çok daha uzun mesafeler kat edilebiliyordu gemiyle. bunun o günkü gelişmişlik düzeyiyle doğrudan bağlantılı olmadığını söylüyorum.
  • tosiba  (26.11.16 23:36:02 ~ 23:38:52) 
şöyle de bir iddia var;

vikingler daha önce amerika'yı keşfetti ve bir grup kızılderili vikinglerle birlikte avrupa'ya gitti. orada karıştılar ve bir daha dönmediler. dönmeyince de öldü bilindiler. bekle dedi gitti, ben beklemedim, o da gelmedi. ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.

edit: yerli amerikalılarda bulunan genetiğe benzer dna'lara sahip bir sürü izlandalı bulmuşlar.
edit2: izlandalı'larda bulunan dna ile yerli amerikalı dna'sının aşırı benzer olması ciddi bir çalışmanın ürünleriymiş ancak aradaki 1000 yıllık geçmiş nedeniyle net bir kanıt ortaya koymanın imkansız olduğu söyleniyor.
  • tosiba  (26.11.16 23:44:43 ~ 23:51:35) 
avrupa, asya ve afrika birbirine bağlı ve sürekli etkileşim halinde olan 3 kıta. bilginin yayılması daha az zaman almış olabilir. ayrıca mutlaka nüfus bakımından amerika kıtasından daha yoğundur buralar. ayrıca kaynaklar da amerika kıtasındaki kadar bol değil. yani büyük kıt kaynaklar ve yoğun nüfus söz konusu. dolayısıyla hayatta kalma açısından inanılmaz bir rekabet var. amerika'da böyle bir şeyden bahsetmek mümkün değil. düşük nüfus, bol kaynaklar, rekabet yok, başka topluluklarla etkileşim yok, farklı kültürler yok e adamlar gelişme gereği duymamış gibi görünüyorlar.

ben tabi kısıtlı bilgimle sallama yorumlarda bulunuyorum. çok farklı şeyler de olabilir.
  • pilavmaker  (26.11.16 23:45:02) 
Çok komik gelecek konuya ama Amerikay'ı aslında kızılderililer bulmuş olabilir :) İlk homosaphiens'in Afrika'dan dağıldığını düşünen genetikçiler son çeyrek asırdır çok büyük dna çalışmaları yapıyor Amerika yerlileri hakkında ve o yerlilerin Alaska - Rusya arasındaki bering denizini geçerek Amerika'ya yerleştiklerini düşünüyorlar. Kızılderililerin dna'ları Altay dağları, moğolistan ve sibirya bölgesinde yaşayanlarla köken olarak çok büyük benzerlik gösteriyor. Kızılderililer de Türk muhabbeti de buradan çıkmıştı zaten.

rbth.com

www.quora.com

qph.ec.quoracdn.net

cdn.rbth.com

Genetik araştırmaların dışında şu an adını hatırlamadığım bir sosyolog ise kültür araştırması yapmıştı Sibirya-Kuzey Moğalistan insanları ile kızılderililer arasında. Başka hiçbir toplulukta olmayan ortak birkaç dini ritüel bulmuştu. Ama kaynak veremediğim için ciddiye almayınız.
  • kanzuk seni yiyeceğim arslanım  (26.11.16 23:51:39 ~ 23:54:14) 
Sibirya'dan en son Amerika'ya gecis zaten 1000 yil kadar once. Toplamda 3 farkli goc var Amerika'ya. Ilki 16 bin yil once, ikincisi de 5 bin yil kadar once. En son bin yil kadar once bir goc dalgasi daha var, Neo-Eskimo deniyor bunlara. Sonrasinda ufak tefek gecisler olmus olabilir, bilemiyoruz. Ama gorundugu kadariyla bu gecisler Sibirya-Alaska arasinda olmus. Buyuk okyanuslar asma gibi bir olay yok. Guney Amerika yerlileri birinci goc dalgasindan kokenleniyor, onlar muhtemelen unutmuslardir Sibirya'dan geldiklerini ama Kuzey'deki Neo-eskimo denilen 3. dalga insanlari hatirliyor olabilirler. Neden gelmedikleri konusu ise ihtiyac duymamislardir. Bu taraftan giden olmasaydi onlar gelebilirdi. Gelmediler demek de imkansiz, zira Sibirya'dan gelmis olabilirler.

Su makalenin 1. figurune bakabilirsin. Figur son sayfalarda.
biorxiv.org
  • evrim halkasi  (27.11.16 00:21:21) 
@kanzuk seni yiyeceğim arslanım +1

güzel özetlemişsin, bana da nedense daha mantıklı geliyor bu fikir.
  • ada meltemi  (27.11.16 00:38:00) 
Tüfek, mikrop ve çelik'te bu konuyu çok güzel özetliyor. Şu sebepten denilebilecek tek bir sebep yok, onlarca farklı sebebin yanyana gelmesi dolayısıyla asya-avrupa-afrika, amerika'ya göre daha erken gelişti ve sonucun bu şekilde olması kaçınılmaz oldu.


  • saygilarefendim  (27.11.16 12:19:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.