[]

Ben bu kişiye ne öğretebilirim?

İngilizcesi çok da kötü olmayan birine özel ders veriyorum. Gramer bilgisi sanırım A2 seviyesinde falan. Ama hiç konuşamıyor, dinlediklerini genelde ya anlamıyor, ya yanlış anlıyor.

Derse başladığımızda (ki 2 hafta önce oluyor) kaynak kitap aldım, eve götürdü 'ben evde kendim çalışırım' diye. Alıştırmaları çözüp geri getiriyordu, ben kontrol ediyordum. Bu hafta tekrar 2 tane kitap aldım, biri yalnızca alıştırma, biri de konu anlatımlı alıştırma. İkisini de aldı, 'bunları bir daha derse getirmicem, evde kendim çözüp, kendim kontrol edicem' dedi. Derste ne yapacağımı şaşırıyorum. Konu anlatsam, istemiyor. Birlikte alıştırma çözsek, istemiyor. Birkaç internet sitesi buldum listening yapabileceğimiz, 'ben evde bakarım bunlara' dedi. Writing konuları verip yazmasını istiyordum, ilk hafta yaptı ama artık onu da yapmıyor. Derste yapmak için hangi materyali bulsam ben evde yaparım diyor, elim yine boş kalıyor. Konu belirleyip münazara gibi şeyler yapalım, ingilizce tartışmalar yapalım diyorum, ben konuşamam daha diyor. Haftada da 6 saat için anlaştık ve dersi bitirelim gibi bir şey de söylemedi. Gelip gelip 'ben bunu evde yaparım, siz derste yapacak bir şey bulun' diyor bana.

Özel ders verenlere sorum: ya allah aşkına siz ne yapıyorsunuz derste? Ben 6 saati neyle doldurabilirim? Bir yerde bir yanlış mı yapıyorum? Ne yapacağımı şaşırdım vallahi. Strese soktu beni bildiğin. Tam seviniyorum derste yapacak bir şey buldum diye, hop onu da alıyor elimden. Her şeyi evde yapacaksan bana niye para veriyorsun yahu.

 
Baştan sona konu anlatın.


  • dissendium  (26.11.16 14:14:24) 
benzer durumla karşı karşıya kaldım. üstelik haftada 1 tek ders saati olan biri için yaşadım. ne öğretmemi istiyorsan şu an onu öğreteceğim de ona pasla. ama en sonunda kaybeden o oluyor. bunu da çok geç farkediyor.


  • jamiro  (26.11.16 14:15:58) 
Dediğim gibi, konu anlatımı istemiyor. Aldığım kitaplarda konu anlatımı da var ve 'kendisi de okuyabilir'miş.

Kendisi en son 'Ben bunu evde yaparım, siz derste yapacak bir şey bulun' dediğinde, 'Ne yapmamı bekliyorsunuz ki, başka ne yapabiliriz' diye sordum. Ben bilmiyorum, tamamen size bırakıyorum, diye o bana paslamış oldu.
  • equine  (26.11.16 14:16:16 ~ 14:17:57) 
lol. bence göstermelik, geyik şeyler yap. belli ki kendisinin ingilizce öğrenmek gibi bir kaygısı yok zaten, sen göstereceğin çabayı göstermişsin. öğrenmek istemeyen adama öğretmek için çaba göstermeye gerek yok. okuyunca sinirlendim resmen. 6 saat karşılıklı oturun, her ne öğreniyorsa evde kendisi öğrensin sonra, madem öyle.


  • der meister  (26.11.16 14:17:39) 
Yoo, aslında tam tersi, ingilizce öğrenme konusunu aşırı hırs yapmış biri kendisi. Evde yaparım ben bunu diye aldığı şeyleri gerçekten evde yapmaya çalışıyor. Adamın mantığı şu: 'Ne koparabilirsem kar, evde yapabileceklerimi evde yapayım, evde yapamayacaklarımı derste yapalım ki daha fazla şey yapmış olayım'. Ama anlamadığı şey sanırım şu, yeni ingilizce öğretme teknikleri geliştiremem. Yapabileceğim sonsuz şey yok sonuçta benim de.


  • equine  (26.11.16 14:23:51) 
ozel ders verirken kontrol sizde, siz bastan tamamen yanlis yaklasmissiniz. evde yaparim kismini o demeyecek, siz evde yapin diyeceksiniz, derse siz yon vereceksiniz. derstw yapmak istiyorsaniz hayir evde degil burada yapacagiz diyeceksiniz. sizinki tam musteri esnaf iliskisi olmus,


  • oscar  (26.11.16 14:46:01) 
İlk hatan derste ne yapilacaginin kararini ona birakmis olman. Madem senden birsry ogrenecek, neyi nasil ogreteceginin kararini senin veriyor olman lazim. İste gercekler

Senin ogrenci ingilizce bilmiyor, ingilizceyi betty azardaki alistirmalardan ibaret saniyor. Bu onun da isine geliyor, cunku yazma ve konusma gibi bireysel performans gerektiren alanlardan uzam kalabiliyor. Hocanin onunde bile hata yapmaktan korkmasina neden olacak bir egosu var.

Sen para kazanayim ogrenciyi katbetmeyeyim.diyorsan derse test getir, test cozun birlikte. Kelime alistirmasi yaptir. Ama muhtrmel ki bir sure sonra senin ona birsey ogretemedigini soyleyip dersi o birakacak. Been there, done that.
  • thewizardofearthsea  (26.11.16 14:49:21) 
telaffuz konusunda kendine güvenmiyor. başlangıçta bu işte elbette kötü olacağını ama zamanla daha iyi hale geleceğini uygun bir dille anlatmayı deneyin, özgüven aşılamaya çalışın.


  • ahaha guldum  (26.11.16 15:42:22) 
diğer arkadaşlara katılıyorum baştan ipleri onun eline vermişsiniz gibi.

evde yapamayacağı şey konuşmak.

birkaç site bulmuşsunuz listening yapabileceği, o siteleri gördü herhalde.
siz başka listening parçalar getirin onlara göre testleri varsa onları da, ya da siz hazırlayabilirsiniz. bu listening ler de alıştırma yapılmış konulardan olabilir.

bir de konuşma dersleri yapın. ben konuşamam daha diyip işin içinden çıkamaz yani. en basit ilk derslerde bile konuşma vardır kendini tanıtmadan başlar, ailesini tanıtma, planlarını anlatma hayatını anlatma ve dediğiniz gibi münazaraya kadar gider.
  • senolll  (26.11.16 15:48:16 ~ 15:49:16) 
hic konusamiyorsa, konusmayi ogrenmek istiyorsa: konusmaya calismasi gerekiyor:

bol bol soru cevap yapin.
ayrica bir cesit diyalog kurma oyunu da oynayabilirsiniz.

bu konulara hem onceden hazirlanip gelebilir hem de o anda derste hazirlanabilir sonra da kendini ifade eder. cok detayli olmayan, kisa ve ilginc konular bulun: beraber bir muzik dinleyin begenip begenmedigini anlatsin, bugun sabah neler yedigini sorun anlatsin.

kendini ifade ettikce konusmasi gelisecektir.

gramer calisirsa gramer ogrenir, konusmaya calisirsa konusmayi ogrenir.

ozet: bol bol konu bulun once dusunup not alsin sonra da anlatsin siz de anlattikca sorular sorun aciklamaya calissin.

yukaridaki yorumlari da okumadim ama son yorumda "ipleri eline vermissiniz" yorumundan da hareketle derste ne yapilacagina siz karar verin. bunu baski kurma seklinde degil, cozum bulma seklinde anlamaniz gerekiyor. siz problem cozen kimse olun.
  • idexo  (26.11.16 17:27:49 ~ 17:32:05) 
oyun oynayın. zar atmalı kutu oyunları gibi oyunlar kurgulayabilirsiniz seviyesine göre. mesela her kutuda bir kelime yazar. zar atıp hangi sayı geldiyse o kutuda yazan kelimeden bir cümle kurmasını isteyebilirsiniz. sırayla zar atarak ilerleyip, bitiş noktasına ilk ulaşmayı hedefleyebilirsiniz. ilk başlarda sözlük kullanmasına izin verip sonra sözlüksüz oynarsınız. böylece konuşamam bahanesinden kurtulup bir cümleyle başladığınız konuşma oyununu ilerde bu konuyla ilgili bir kaç cümleye çevirebiirsiniz. seviyesi ve kelime haznesi geliştikçe tabu gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
bir diğer aklıma gelen şey de evde yaparım diye aldıklarını derste birlikte kontrol etmek. mutlaka hata yaptığı yerler oluyordur genelde cevap anahtarları çok açıklayıcı değildir. neden hata yaptığı üzerine konuşabilirsiniz.
birlikte test çözmek nasıl düşüneceği konusunda da yönlendirici olur bence. o yüzden bazı alıştırmalı birlikte yapma konusunda ısrarcı olurdum ben. mesela listeningde readingde muhakkak onunla paylaşacağınız püf noktaları vardır. bunlar 1 kere söyleyerek öğrenilmez. defalarca birlikte pratik yapılarak öğrenilir. birlikte yapma konusunda bu sebebi sunarak ısrarcı olmanızı öneririm.
  • avonkatalogu  (26.11.16 22:02:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.