[]

Bu psikolojik etkinin adi ne?

selam,

2 insan arasinda bir komunikasyon olayi var diyelim. Bir tarafin bu komunikasyon turune gore bariz bir engeli var. Mesela ana dilini konusmuyor, ya da bir spor olayi var ama bir tarafin fiziksel sakatligi var vs vs..

Bu durumda engeli olmayan taraf, engeli olan tarafa aciyip, merhamet gosteriyor ve en iyi performansini bilerek sergilemiyor.

Ornek 1: Satici-alici iliskisi. Satici anadilini konusmuyor, alici ise konusuyor. Alici bu durumda saticinin zorlandigini gorup, normal durumda sorabilecegi zor sorulari soramiyor, cunku karsisindaki insanin bir engeli oldugunu dusunup ona aciyor.

Ornek 2: Bir yetiskin ile bir cocuk futbol oynuyor. Yetiskin fiziksel olarak daha guclu oldugu icin cocuga karsi en iyi oyununu gostermiyor.

Bu psikolojik etkinin bilimsel adi ne?

tesekkurler

 
Pardon ekleniyorum, mesela toplu derste insanlar bişey öğreniyor, geride kalan biri var. O kendini "yapamayan tek kişi" olarak görmesin diye, bir diğeri, yapabilecekken tam performans sergilemiyor. Bu durum da böyle bişi gibi dimi?


  • neynep  (23.11.16 12:04:11) 
(bkz: altruizm)


  • e haliyle  (23.11.16 12:52:37) 
@neynep o da olabilir ama genel olarak ikili iliskiler de olur bu olay. mesela bir dilenci para istemek icin yanassa cogu insan "kibarca" reddeder. Direk ana avrat küfretmez, cunku zaten dilencidir ve zor bir hayati vardir, bir de sozlerimizle hayati ona daha da zehir etmeyiz. gibisinden.

@e haliyle: evet bu olabilir sanki.

baska daha bilimsel bir ad var mi?
  • gerard  (23.11.16 13:20:59) 
sorunuza yanıt değil ama belki buradan bir yerlere ulaşırsınız:
(bkz: ayna nöronlar)

  • anonim yazar  (23.11.16 13:45:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.