[]

Diz sakatligi - bir daha kosamamak :(

2-3 sene kadar once basketbol oynarken hizli sekilde ters yone dribbling yapip tek ayak turnike calisirken sag dizimde problem oldu. Merdiven inip cikamaz hale gelmistim. MRI ve doktor kontrolu sonrasinda capraz baglar zedelenmis ve odem olmus, al krem sur gecer dedi.

1-2 hafta sonra gecti ama ne zaman ayni hareketi yapsam problem tekrar etti. Doktora tekrar gittigimde sagolsun "o zaman bu hareketi yapma" gibi dahiyane bir cozum ile uzaklastirdi beni.

O zamandir basketbol oynayamiyorum korkudan. Gectigimiz hafta hayatimda ilk kez 10K kostum (daha once maks 4-5km kosmustum) Kosunun 7. kmsi gibi ayni aci bu sefer sol dizimde basladi. Seke seke, aglaya aglaya 10 km'yi bitirdim.

Saglik guvencem olmadigi icin doktora gidemiyorum ama buyuk ihtimalle ayni kremleri verecek. Her kostugumda da ayni problem olacak. Basketboldan uzaklastigim gibi uzun mesafe kosusu da yalan olacak benim icin :(((

Basina benzer sakatlik gelen arkadaslar, yardimlariniza ihtiyacim var.

Kosu formumun duzgun oldugundan ve ayakkabilarimin dayanikliligindan eminim. Problem bariz sekilde dizlerimde.

 
SAkatlok yasadim ben de sag dizimden. Kosmak yasak bana da.

Ayrica agridiysa kosuyu durdursaydiniz keske, devam etmeniz buyuk hata olmus.

Low impact cardioya merhaba diyin.. ziplamayi kosmayi unutun. Bisiklet, kurek, eliptik ve bantta yurumek degil sokakta yurumek en yakin dostunuz artik.

Salona gidiyosaniz da agri tamamen gecene kadar dizleri calistirmayin.

Benim doktorumun dedikleri bunlardi.
  • kuehles blondes  (22.11.16 16:35:00) 
başıma geldiği için soruyorum ukalalık olarak algılamayın lütfen. ısınma germe egzersizleri yapıyor musunuz koşu öncesinde?


  • pide  (22.11.16 16:35:45) 
@kuehles blondes, HIIT Cardio'ya da gule gule demek oluyor sanirim bu :(

@pide, yok yok algilamadim :) Kosu oncesi isinma yapiyorum, ama sonrasinda soguma ve stretching yapmiyordum.

Aslinda son haftalarda yuksek agirliklar ile squat ve deadlift yapiyorum. Idman sonrasi esnetme, ya da foam rolling yapmadim hic. Cok alakasiz sekilde bir anda dizime vurmasinin onunla yakin ilgisi oldugunu dusunuyorum. Artik yapiyorum, ama umarim is isten gecmemistir.
  • elon  (22.11.16 16:42:31) 
evden koşu yapacağım yere kadar yürüyüp ısındım işte yhaaa xD diye koşmaya başlıyordum. menisküs zedelenmesi oldu. o yüzden cidden önemliymiş :) hala daha ısınma germe soğuma egzersizi yapmama rağmen bazı hareketlerde dikkat etmem gerekiyor.


  • pide  (22.11.16 16:45:58) 
Sol çapraz bağım yırtıldı, bir süre hiç basamadım, zamanla iyileşir gibi oldu ama hala ayakta uzun süre kalır veya çok yürürsem ağrıyor. Koşmak zaten mümkün değil. İşin garip tarafı sol dizime fazla yüklenmediğim için zamanla sağ dizim de cortladı. Hatta artık sağ dizim daha çok ağrıyor. Doktor zamanla geçer biraz ağrı olur demişti, geçmezse ameliyat seçeneğine bakarız demişti. Ameliyat olasım yok pek.
Bu arada bisiklete biniyorum sürekli, bisiklet hiç zorlanıyor dizleri.

  • creepy  (22.11.16 17:46:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.