[]

Parasının hesabını bilmeyen arkadaş sizden borç isterse?

Arkadaşlar, sinir olmuş durumdayım. Olay şu: Ben 31 yaşında turizm sektöründe çalışan bir kadınım. Malum turizm sektöründe bu sene büyük bir kriz var, hepimiz işsisiz. Ama ben pek hesapsız biri değilimdir, kenarda birikmiş biraz param var, bi de kira vermiyorum.

Benim bir yakın arkadaşım, ki kendisi 43 yaşında bir kadın, parasal olarak zor durumda. O da turizmci. Daha önce başka bir mesleği varmış, sonra çeşitli işler yaptıktan sonra turizmci olmuş ve 13 senedir güzel paralar kazanmış. Ancak kendisi hesabını bilmeyen birisi. Savruk, mesela oturduğu eve 8 yıldır 2000 tl'ye yakın kira veriyor, eline geçen paraları kıyafete, gezmeye harcamış. Bekar, kendisi hariç hiç kimseye bakmak zorunda kalmamış, kimseye para göndermiyor.

Şimdi 6 aydır başka sektörlerde iş arıyor ama bulamıyor. Kirasını ödeyemiyor. Benden kredi kartını ödeyemediği için 1500 tl borç istedi. Arkadaşlar sinir olmuş durumdayım. Şimdi çok yakınız, vermesen olmaz ama, ben gerektiğinde bir bardak çay içmeyen bir insanım. Sen gerizekalıca harcama yaptın, kenara üç kuruş para koymadın diye niye ben ceremesini çekeyim diye sinir oluyorum. Eşşek kadar kadının bu yaşta para biriktirmeyi öğrenmesi gerekmez miydi, sigortasını bile ödememiş.. Yani ben mi çok katı düşünüyorum? Normalde hiç kimseyi yargılamak kimseye düşmez, parasını nasıl harcarsa harcasın. Ama şimdi benim sorunum haline gelince işler değişti tabii. Bu insanlar şımarıklıktan mı, tatminsizlikten mi bu hale düşüyorlar? Bunlara daha önce hiç para biriktirin diyen olmamış mı?

Haksız mıyım, görüşleriniz neler? Bu günlerin geleceğini öngörememesi kendi hatası mı? Ne yapmalıyım..

 
borç vereceksen o paranın geri geleceğini unutarak ver. vermeyeceksen de babam ev/araba alacak ona yolladım bütün parayı falan de. ben olsam vermezdim samimiyetinin çok olmadığını düşünüyorum. ama bazı insanlar vardır helali hoş olsun der verirsin. artık bakış açına kalmış


  • cekilmis gayfe  (22.11.16 10:42:24) 
Benzeri benim de başıma gelmişti. Gerçi benim arkadaşım bu kadar savruk değildi ama yine de yıllardır tuzu kuru olmanın verdiği rahatlıkla -bence- yapılmaması gereken finansal hamleler yaptı, gereksiz borca girdi vs...

Neyse uzatmayayım, nihayetinde borç verdim ama alırken zorlandım. Hem ben yıprandım hem arkadaşım. Bence uygun durumda olmadığınızı söyleyerek vermeyin. Vermeyince sanki ona kötülük yapmış gibi hissedeceksiniz ama zaten ödeyemediği bir borç var, sadece alacaklısı değişmiş oluyor, olan size oluyor nihayetinde.
  • orient blue  (22.11.16 10:52:38) 
insanların belli bir yaşam tarzı veya standartları olduğu için paraya ilk ihtiyaçları olduğu anda bu şekilde eleştirmek hoş değil.

isterse üç bin liralık evde de oturabilir, herkesin kendi önem verdiği şeyler var hayatta.

"o zaman benden borç istemesin" diyorsanız, zaten pek dost değilsiniz demektir.

birine borç verecekseniz, verirsiniz.

belki birikimi vardı, onunla idare ediyordu, şimdi sıkıştı, nereden bilebilirsiniz?
birini ilk ihtiyaç anında, o güne kadarki yaşam tarzı için eleştirmek doğru değil.
sizin dediğiniz gibi olsaydı koca koca iş adamları da topu dikmezdi.
bazen olabiliyor insanın hayatında öyle şeyler.
borç verecek olmanız bunları yargılama hakkını size vermiyor.

ya verirsiniz ya vermezsiniz.
  • blatta hiberna  (22.11.16 10:53:43) 
Bazıları öyledir. Ben onlara para harcamak için doğanlar diyorum. Emin ol para istediği tek kişi sen değilsin, çevresinde borç alabileceğini düşündüğü kişilerden istiyordur.
Senin vereceğin ya da bir başkasının vereceği 1500 lira sorunu çözmeyecek ayrıca. Sadece günü kurtaracak. İlerde yine sorumsuzca haryacayak yine sıkışacak yine borç isteyecek, bu böyle bir döngüdür. 40 küsür yaşına gelip bu alışkanlığı kazanamamışsa, bundan sonra da kazanamaz.
Kısacası borç verme. Arkadaş olarak gerçekten değer veriyorsan dürüstçe ne düşündüğünü tatlı bir dille anlat, büyük ihtimalle küser sana ama çok küçük de olsa birşeylerin farkına varma ihtimali de var. Yok öyle çok değer verdiğim söylenemez diyorsan, borç ödüyorum çok sıkışığım vs. diye geçiştir olsun bitsin.
  • battal gemalmaz  (22.11.16 10:55:50) 
aslında sanki zaten en son istediğiniz şey bu kişiye borç vermek, ama içiniz rahat etmemiş, suçluluk hissediyorsunuz, burada destek bulup biraz rahatlamak ister gibisiniz. eee tamam. haklısınız. vermeyin. gerçekten haklısınız yani. öyle kendi kendinizle iç muhasebelere girişip canınızı sıkmanızı vicdanınızı rahatsız etmenizi gerektirecek bir durum yok. ben olsam vermezdim. siz de vermeyin.


  • elestirman  (22.11.16 11:03:54) 
sen de amma dedikoducuymuşsun ha. vereceksen ver vermeyceksen verme lafı uzatmaya gerek yok bence.


  • for day to break  (22.11.16 11:12:23 ~ 11:13:12) 
Vermeyin, siz de issizsiniz. Bu sekilde de aciklayin, ben de issizim. Bu kosullarda borc vermem mumkun degil.
Ayrica haklisin. Odeyemiyorsa giderlerini kisabilir.

  • balpolen  (22.11.16 11:27:37) 
"bende para ne gezsin, kaç aydır işsizim. en iyi sen biliyorsun" de. üste çık. siz ona yakınsanız, o da size yakın demektir. aylardır iş bulamadığınızı bildiği halde sizden borç istediği için siz yüklenin.

dinsizin hakkından imansız gelir.
  • babilbaligi  (22.11.16 11:36:48) 
o parayı git bir kaç fakire bölüştür ver ama böyle birine verme.
dikkat et senfen baska birilerinden de borç almis ve aylardir onları oyalaliyor olabilir.

  • 1adam  (22.11.16 11:46:37) 
sizin yerinizde olsam vermezdim. insanların ayaklarını yorganlarına göre uzatması elzem bir konu benim için, o para da rahatı için isteniyor belli, biraz zora düşse onun için de daha iyi olabilir.

bu arada 2 duyuru önce 35 yaşında bir kadınken nasıl 31 yaşına geldiniz, bunu da merak ettim?
  • Apocalypse  (22.11.16 11:48:47) 
Haklısın, hadi kenara para atamadı en azından harcamalarına dikkat etmeliydi.
Ben böyle bi insana borç vermem açıkçası, vermedim de zamanında.
Düşüncesizce yapılan harcamaların bir bedeli oluyor.

Bir de ilk yazan arkadaşa katılıyorum birine borç verirken geri gelmeyeceğini ya da çok geç gelebileceğini düşünerek verirsen ileride sen de sıkıntı yaşamazsın.
  • mutekebbir  (22.11.16 11:54:25) 
İşsizim aram suyunu çekmek üzere de verme.

Zira o parayı verirsen

1- Geri gelmeyecek
2-Pişman olacaksın
  • KaraSakall  (22.11.16 11:57:47) 
Kadindaki sansa bak senin eline dusmus,firsat bu firsat neyi varsa sayip dokmussun hatta bu kadini kiskanmisin sen ve simdi bekledigin zaman gelmis gibi.agustos bocegi ve karinca masalini canlandirmisiniz ikiniz.


  • duptıs  (22.11.16 12:02:54) 
Verip rezil olacagina vermeyip rezil ol


  • alttaraf  (22.11.16 12:05:38) 
Simdi burada herkesin "benim de bir arkadasim" ile baslayan cumlesi cikar ama gercekten bazi insanlarin genetiginden midir nedir para isteme konusundaki arsizligi mi diyeyim tuhafligi mi diyeyim anlasilir gibi degil
Ben 3-5 kurusa calisan bir insanim, gecenlerde 10 daire 2 araba sahibi arkadasim arabasinin serviis parasi icin benim kredi kartimi istedi ve limitinin tamamini kullandi, ha odeyeceginden suphemm yok ama bu nasil bir cimrilik ve yuzsuzlukturr yahu
Yani diyecegim, boyle insanlar var ve ayni kan grubuna sahipler sanirim, yapacagin sey bir bahane bulup vermemek..
  • alttaraf  (22.11.16 12:10:19) 
apocalypse +1

:)
  • jimicik  (22.11.16 12:24:18) 
1500 değil 500 verin... mazeret belirtin. 500 size fazla koymaz gelip gelmemesi.


  • gotic  (22.11.16 13:20:17) 
blatta hiberna +1


  • tutmayın küçük enişteyi, salıverin gitsin  (22.11.16 13:59:22) 
Verme hatta kimseye verme. Dedem hep bir kere verip her gün kötü olmaktansa en başta verme bir kere kötü ol derdi büyük adamdı valla.

Bugün bankalar enpara gibi özellikle 2 dk içinde kaç bin tl istiyorsan veriyor bir aylık da 20-30 lira gibi komik rakamlar alıyorlar. Eğer banka dahi bir adama para vermiyorsa veren adamın aklından şüphe ederim.
  • gozu acik sevisen yahudi  (22.11.16 14:28:51) 
Sonuna kadar haklisin.


  • stavro  (22.11.16 14:35:55) 
kimseye borç vermek zorunda değilsin de karşındakine sallaman pek hoş değil. sen tutumlu / cimri olabilirsin, insanlar harcadıklarını kazanıp yaşarken mutlu olmak istemiş olabilirler ki 43 yaşına kadar da mutlu yaşamış işte kadın. para isteyecek durumda herkes kalabilir, vermek istemiyorsan vermezsin. zorla mı almaya çalışıyor karşındaki de cereme çekeceksin? anan değil baban değil borcu sana kalsın? belli ki ailenle yaşıyorsun, ailenle ilgili bul bir sebep verme, zaten senden gelecek paradan daha hayırlı bi para bulur bence.


  • freya  (22.11.16 14:39:02) 
Verirsem geri almayı unut. O tarz biri ödemez.


  • partizan  (22.11.16 14:47:01) 
blatta hiberna her zamanki gibi yapmis yorumunu +1 diyorum, vermek istiyorsaniz geri alamayacaginizi dusunerek verin. herkesin hayati kendine.
cok sevdigim bir arkadasim var, burnu b.ktan kurtulmaz, surekli konusarak destek olmaya/yol gostermeye calisirim, para isterse o zaman durumum varsa veririm, gelmeyecegini bilerek.

  • kassiopeia  (22.11.16 14:53:39) 
bu durumda ben vermem bende de yok arkadaşım kusura bakma derim.


  • basond  (22.11.16 21:03:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.