[]

Piyano çalmak ne kadar zor? var mı aranızda çalabilenler?

şu örnekteki gibi

www.youtube.com

bir şeyi çalmak ne kadar zorlar insanı sizce?

ne bileyim bunu çalabilsem bana yetermiş mesela. ama şu anda kavrayamıyorum her elin (hatta parmakların) birbirinden alakasız hareketleri çözümlemesini. belki de bisiklet sürmeyi bilmeyenin, "nasıl sürüyorsunuz onu ya?" demesi ve bisiklet binenlerin de buna "meeh" demesi gibidir, bilemiyorum tabi.

edit: bir de saçma bir soru olacak ama sormadan geçemeyeceğim.

en azından başlamak için o en altta gereken ana hamura sahip olup olmadığımızı anlayacak bir test var mıdır? saçma bir örnek vereyim. mesela; "abi işte çift elle klavyede yazı yazmakta çok zorlanmıyorsan en azından kendine bir şans verebilirsin" gibi gibi. çünkü en önemli kısmının beynin hem sağ hem solunu kullanabiliyor olduğumuzu anlamamız gerekiyor gibi geliyor bana. iki el simetrik olarak aynı şeyleri çok rahatça yapabiliyor da işte bu meret orada bir mucize istiyor gibi. en çok o kısımdan korkuyorum. yani bu hastaneye gidip check-up yaptırma korkusu gibi bir şey bende. :) tamamen sıfır kabiliyetim/hamurum olduğu gerçeğini öğrendiğim an sanırım reenkarnasyona daha çok inanmaya başlayacağımdır "tüh be bu hayatta olamadı" diyerekten. :)

 
bende şunu çalsam bana yeter ama gel gör ki çalamıyorum.. www.youtube.com aşırı zor aşırı. bisiklet gibi değil ki bu.


  • freetakilir  (22.11.16 01:49:54) 
çalması kolay da bi parçayı öğrendikten sonra çabuk unutuyorsun devamlı pratik yapma imkanın varsa kolayca öğrenirsin.


  • qazedcsrfvtyhngujmkol  (22.11.16 01:50:44) 
tamamen pratikle alakalı. Yeterli derecede pratikle istersen 50 tane müzik aleti çalarsın hocam.


  • empty blank  (22.11.16 01:56:46) 
ne çaldığını bilmeden sadece bu parçayı ezberleyip çalman yeteneğin varsa günde 2-3 saat çalışırsan 2-3 haftanı alır. ama dünyanın en saçma hareketi olur. başlangıç düzeyinde sol elle fa anahtarından sağ elle sol anahtarından sesleri çalarsın, bu iki elin koordinasyonu yeteneği olmayan biri için imkansız. he önceden davul veya gitar çaldıysan muhtemelen başarabilirsin.

he birde nota okumayı bilmen lazım tabi. gitar tab'ları tarzı amatörlerin okuyabileceği birşey ben piyano çalarken yoktu.
  • kent sakini  (22.11.16 02:02:15 ~ 02:03:11) 
yetenek denilen şey, mekanik olarak piyano çalabilmek değil, piyanoda eser çalabilmek, müzikalite yaratabilmek.
kolay mı zor mu meselesi, bilmeyen için ne kolay ki? düzenli olarak tekrara bakıyor sadece.
çok çalışırsan kolay, günde 1 saat ile olmayacak iş ama.
beyni kaça böldüğünü düşünme bi de, öyle bi şey yok. çok sesli bi enstrüman olduğu için, çok daha geniş bakman gerekiyor.
araç kullanırken aynı anda birden fazla aynaya bakmak gibi düşün. beyni burada bölmüyosun, daha genelden bakıyosun sadece.
sadece elleri kullanmıyorsun tabii piyano çalarken, o da var.
şunu da şuraya iliştireyim: www.youtube.com
  • nocturness  (22.11.16 02:34:34) 
Burada çalanı anlamak için müziğe içinden "bir ki üç" diye sayarak eşlik et. Yani sürekli "bir ki üç son ki üç bir ki üç son ki üç" diye sayacaksın. Sol el o zaman kafanda oturacak. İşte oradaki her ses bir sekizlik notaya tekabül ediyor çünkü adam 6/8 tartımında bir eser çalıyor.

Sonra sağ eli düşüneceksin. Bazı sesler iki vuruş uzunluğunda. O halde o sesler dörtlük notaya tekabül ediyor olmalı.

Bunu çalmak müzik okumayı bilen ama hiç piyano çalamayan biri için bir haftalık iş. O yüzden önce müzik okumayı öğren.
  • alperz  (22.11.16 07:29:31) 
kulakla da alakalı, fazla calmaya zamanim olmuyor ama arada vaktim olursa ufak bir seyler caliyorum


  • evimin paspasi  (22.11.16 08:23:05) 
Yani 3 yasinda piyani calmaya baslayanlar var ustelik oyle random da basmiyorlar

Piyano ve atasi hapsikord kac yuzyildir var, klavye kac yildir var...
  • la noix  (22.11.16 09:31:22) 
13 senedir çalıyom bu kolay geldi bana.
kendi kendime bir şeyler çalabildiğimi fark ettiklerinde ders aldırmaya başlamış benimkiler. her şeyde olduğu gibi bu da çok çalışmayla alakalı.

  • shotgunwoman  (22.11.16 22:12:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.