[]

Biri Kadın İki Kişi...

yaa az önce bir haber okudum köprüden iki kişi atlamış dün gece haberde başlıktaki kelimeler bulunuyordu tuhaf geldi görüş alayım dedim. yahu genelde köprüden atlayanlar erkekmi oluyorda "biri kadın" şeklinde bir ibare kullanmışlar. neden "biri erkek iki kişi" demiyorlar mesela?




 
sorunun cevabı değil belki ama , kişi eskiden erkek anlamında kullanılıyormuş, belki de default olarak kişiyi erkek alıyorlar, tabi o zaman , bir kadın bir kişi, demeleri lazımdı, olmadı bu, neyse bilgi oldu enazından.


  • pinking of you  (18.12.09 13:34:12) 
@pinking of you :))))

madem öyle diyorsun şunu sorayım birde; "kişi" erkek anlamında kullanılıyorsa eskiden "er kişi" tamlaması saçma olmuyormu? "hatun kişi" tamlaması için düşünme bile daha bi saçma :D
  • pposeidon1  (18.12.09 13:39:59) 
Birinin kadın olduğunu söylemesi zaten diğerinin erkek olduğunu belirtiyor. o yüzden "bir kadın ve bir erkek atladı" diye uzatmasına gerek yok.


  • saldiray abi  (18.12.09 14:25:12) 
kabul edin ya da etmeyin kişi kelimesi eskiden erkek şahıs için de kullanılırmış. ama şimdi kullanılmıyor, size bu kadar komik gelmesinin nedeni budur belki. doğal olarak da er kişi, hatun kişi tanımlamaları yanlış oluyor artık. üstelik de bunu bir önceki yanıtımda da belirtmiştim, neden tekrar etme gereği duydunuz anlayamadım.

bunlar da tdk dan copy paste;

kişi
4. hlk. Eş, koca. 5. esk. Erkek.

Güncel Türkçe Sözlük

kişi
1. Evin erkeği, koca, eş. 2. Yabancı erkek.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü

kişi
1. İnsan, adam, kimse. 2. Erkek. 3. Sahip

Tarama Sözlüğü 1969

Kişi Köken: T.
Cinsiyet: Erkek
1. Kimse, insan. 2. Sahip. 3. Koca, eş.

Kişi Adları Sözlüğü
  • pinking of you  (18.12.09 14:35:15) 
@saldiray abi

onu anladık zaten bizde "bir kadın bir erkek atladı" şeklinde uzatsın demiyoruz. mesele o değilki sen nerden çıkardın bunu yahu... sen soruyu ya okumadın yada okudunda bir noktasını kaçırdın tam anlamadın yada ben senin cevabını tam anlamadım.

@pinking of you

hacı ben kabul etmiyorum demedim doğrudur heralde onu sorgulamıyorum sadece "er kişi" "hatun kişi" tamlamaları da aynı("kişi" kelimesinin "erkek" yerine kullanıldığı) dönemde kullanılıyordur heralde diye düşünerek yazdım onu
  • pposeidon1  (18.12.09 14:39:43 ~ 14:47:04) 
kadın bile öldü diyor. erkek hadi neyse, anlamında.


  • arnold schwarzeneger  (18.12.09 15:07:58) 
  • clementine  (18.12.09 18:03:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.