[]

Cologne-köln

Çok açık ve net sorucam; cologne denen şehrin aslında köln olduğunu bilmemek ayıp mı? Yabancı ülke şehri bilmese de olur falan demeyin. Ortalama üstü kültürlü bilgili biriyle tanıştınız, o gün cologne ile köln'ün aynı şehir olduğunu bilmediğini anladınız, o kişinin cahil ya da "aslında çok kültürlü değil" olduğunu düşünür müydünüz?

Bile bile sormadım siz böyle olduğunu biliyor muydunuz diye, bilmeyen bişey yazmıycak bilen evet yazıcak sonra hepten cahil hissedicem :(

Abi ben görüyordum bu cologne denen naneyi, Fransa'da bi şehir demek ki diye düşünüyordum ne bileyim yani böyle almanca kelime mi olur?! Değilmiş almanca zaten, ingilizceymiş, daha doğrusu paşa beyler fransızcasını söylüyormuş. Böyle saçmalık olur mu lan, koskoca ingilizce bi şehre kendi isim veremiyor mu?!! Hadi vericen, senin konuştuğun dil almancanın bi çeşidi zaten, niye fransızcadan aşırıyon?!

 
ayıp değil tabi,
ama "ortalama üstü" kültür diyorsan bilmesi gerekir. hatta kolonya'nın orada üretildiğini filan...

  • luchetti  (21.11.16 01:24:41) 
ben biliyorum da ne oluyor mesela :) bilmeyene de bir şey kaybettirmez. kolonya cologne'dan gelir. evet


  • cekilmis gayfe  (21.11.16 01:25:22) 
ya tamamen değişir, bir uluslarası ilişkiler öğrencisi, kendini her konuda uzman zanneden biri bilmezse garipserim, normalde herkes herşeyi bilemez, ben ukalayımdır, çok şey bilirim, ama her geçen gün yepyeni şeyler öğreniyorum.

o alanla ilgilenmediysen bilmeyebilirsin.
  • kurnaz  (21.11.16 01:26:03) 
arkadaşın sorduğu soruyu iyi okuyalım, herkes bilmelidir, bilmemek ayıptır demiyor kimse.
arkadaş "ortalama üstü kültürlü bilgili biriyle tanıştınız" diyor. ortalama üstü kültürlü bilgili bi adam istisnai durumlar hariç cologne = köln olduğunu bilmelidir. uzatmanın çok manası yok. yoksa neye dayanarak adama ortalama üstü kültürlü diyoruz?

  • luchetti  (21.11.16 01:30:38) 
ben de 5 sene fln önce alman ev arkadaşım olunca öğrenmiştim. çok da cahil değilimdir :) bence çok normal.


  • sta  (21.11.16 01:36:43) 
ingilizcede 100 bine yakın fransızca kelime var. Fransızca çok baskın bir dildi ve uzun yıllar adada resmi dil olarak yer aldı.

soruya gelirsek:

tabii bilse iyi olur kişi lakin bilmeyene de bir şey diyemeyiz. O an öğrenmesine vesile olursam ne mutlu bana.
  • empty blank  (21.11.16 01:37:42) 
Ya bak aklıma çözüm bile geldi, Colin de lan mis gibi ingilizce kelime işte, benziyor da oh mis! Dur change.uk'den başlatayım ben bu kampanyayı...


  • baba jo  (21.11.16 01:38:01 ~ 10:33:04) 
Bence Köln'ün nerede olduğunu bilmek genel kültür için yeterli. Ötesi yabancı dil bilgisine giriyor ki bence kültür birikiminden farklı bir olgu o.


  • buff  (21.11.16 01:41:31) 
ortalama üstü genel kültüre sahibim diyosa bilmeli +1

hatta cekilmiş gayfe +2
  • nundu  (21.11.16 02:34:56) 
Bunu yabanci dilbilgisi olarak degil genel kultur olarak degerlendirmek gerekir diye dusunuyorum.bunu bilmeyince cahil olunmaz ama avrupa bilhassa almanya cografyasi,sehirleri bir turk icin bilindiktir sadece detaylar gozden kacabilir.jo icinde boyle olmustur.benzeri bir durum beograd-belgrad hususunda yasanmakta.kiminle bu bolgeden gectiysem bu beograd neresi haci gibi konular oldu,bir kerede bu beograd belgradtan daha guzelmis diyen cikti.oluyor kisaca.

Kendi yanilgim almanyanin yuzolcumu konusundaydi.bana gore almanyanin kocaman bir yer olmasi gerekiyordu.bir kac tur donunce turkiyenin yarisi kadar oldugunu kabullendim,peki bu 80 milyon adam nerede yasiyordu,her yer yesillik doga nereye saklanmis bunlar.kesin gizli bolmesi var bunlarin.
  • duptıs  (21.11.16 02:36:40) 
yo değil ben köln'e gittiğimde öğrenmiştim.
hatta kologne yazan çantam var hatalo harflenmiş :D

  • fasulyek  (21.11.16 02:50:57) 
Niye ayip olsun yahu? Hic de cahil diye dusunmem. Karsmdakinin "o kadar da" kultrulu olup olmamasini Dunya'nin herhangi bir yerinde spesifik bir sehrin yabanci dildeki adini bilip bilmemesine gore degerlendirmezdim.
Ortalama ustu kulture sahip biri de olsa cahil demezdim. Bilecek seylerin sonu yok, nereye kadar?
Gerci koln bilindik bir sehir, ortalama ustu kulture sahipse "yok artik bunun nasil bilemez?" diyebilirdim.
Ben biliyorum cunku:)

Konu acilmisken biraz genel kultur kasayim belki isinize yarar, uykum kacti zaten:
Avustralya isgal (isgal dedim) edilmeden once, oranin yerlileri orada yasarken Avrupa'dan bir kasif oraya gider ve ziplayan tuhaf hayvanlari gorur. Yerlilere "bunlar nedir?" diye sorar.
Yerliler de adamin ne dedigini anlamaz ve kendi dillerinde "seni anlamiyorum" diye verir, "kanguru" derler. Adam da ulkesine dondugunde ziplayan o tuhaf hayvanlari anlatir ve onlara "kanguru" dendigini soyler. O hayvanlar artik kangurudur:)
  • stavro  (21.11.16 03:00:44 ~ 03:11:31) 
kesinlikle değil. nasıl zeka sadece sayısal zekaya indirgenemiyorsa, kültür de sadece coğrafi kültüre indirgenmemeli bence. benim bu alanım aşırı zayıf mesela, doğal olarak ben de tee üniversitede bir derste adı geçince öğrendim.

hayır ben bir de çok uzun bir süredir biliyordum almanya'nın bir şehri olduğunu ama yine de cologne-köln olayı çakmadı beynimde. daha kötü vaziyetler de olabiliyor, durumuna sevinebilirsin :)
  • knight of cydonia  (21.11.16 03:26:28) 
Cok gereksiz bir bilgi. Ben bununla kültürü ölçen kültürel anlayışa koyam. Ne bilgisi abi bu böyle bilgi mi olur allasen? Ben biliyordum ama o da almancayla munasebetim olmasından mütevellit. Anca milyonerde 30 bin tl falan aldırır böyle bilgiler adama. Boşverin gitsin


  • klar  (21.11.16 04:56:37) 
Köln'ün İngilizce'de Cologne olduğunu bir Formula 1 haberinde farketmiştim. Şöyle ki Toyota'nın motorsporları merkezi Köln'de olup, ralli arabalarının plakası bile K'dır. Bak bu genel kültür. Ayrıetten Toyota F1 takımı hakkında çıkan uluslararası haberlede de Cologne diye geçiyordu mekan. Hatta TRF1'e, "Beyler şehrin Türkçe ismi Köln, neden Cologne yazıyorsunuz?" diye yorum yapıp, haber düzeltmişliğim vardır.

Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp.
  • rain when i die  (21.11.16 07:13:27) 
Şöyle diyeyim, benim tarih-coğrafya bilgim eu4 adlı oyundan ibaret. Bu oyunda çeşitli savaşlar sonucu el değiştiren şehirler eğer dünya tarihinde de aynı şekilde olduysa ele geçiren ülkeye göre farklı isimlere bürünüyor. Böyle o kadar fazla şehir var ki... Fransa, almanya, ispanya, avusturya sınırlarındaki şehirlerin bir sürü adı var diye biliyorum. Çoğu da böyle devşirme isimli.

İzmir gibi.

Edit: Benim pek umrumda değil böyle şeyler bana soracak olursan. Çoğu kişi böyle şeyleri rastlantı eseri öğreniyor, araştırıp değil.
  • Adramelekhh  (21.11.16 08:52:13 ~ 09:12:44) 
Bilmeyebilir ya farklı bişey düşünmezdim


  • basond  (21.11.16 10:43:58) 
"Ortalama üstü kültürlü bilgili biri" icin ayip, evet. kisinin cahil oldugunu degil ama o Kadar da kültürlü olmadigini düsünürüm evet.


@stavro, genel kültür dedigin sey aslinda bir sehir(li) efsanesi:
en.wikipedia.org
  • shi aila  (21.11.16 12:52:01) 
Ortalama üstü kültürlü biri olmadığını düşünürüm. Ayıp değil tabii ki.


  • cinsi kisi  (21.11.16 12:56:53) 
@shi aila
Ahaha bu iyiydi:) Ben cocukken izledigim bir belgeseli sunan adamin yalancisiyim:)
Kim bilir ne kadar efsaneyi genel kultur diye birbirimize okutuyoruz:)
  • stavro  (21.11.16 21:53:39 ~ 21:54:47) 
@stavro

bende yazacaktım ama gerek görmedim. bu efsane bilinen bir şey, her zaman duyduğun bilgiyi double check et. sonra yenikapının hikayesini anlatanlarla doluyor ortalık.
  • kurnaz  (21.11.16 22:06:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.