[]

neden vejeteryan/vegan olmalıyız ya da olmamalıyız?

buyrun tartışmaya. neden olmalıyız ya da neden olmamalıyız? herkes kendi görüşünü tezlerle savunup anlatabilir mi?




 
bi görüşüm yok isteyen et yer istemeyen ot yer çok da umurumda değil açıkçası.
neden karşı tarafı ikna etmek zorunda hissedelim ki?

  • basond  (20.11.16 23:46:02) 
ikna demedim ki?

bilgilenmek için açtım böyle bi başlığı. okudum ettim, insanlardan da fikir almak istedim. ben vegan ya da vejeteryan değilim mesela. sadece görüşleri merak ettim.
  • rajaz  (20.11.16 23:47:27) 
Vejetaryen değilim ama olsaydım hayvanları öldürüp yemenin vahşi ve acımasızca geldiği için olurdum.


  • doxanikee  (20.11.16 23:50:26) 
öncelikle et yemek ve yememek üzerine iki tarafında yanında olan bilimsel makaleler var. vegan olsan da karnist olsan da yaşamını sürdürebiliyorsun. bilim insanı değilim bu yararlı şu zararlı diye konuşamam o yüzden.
ben meselenin etik tarafındayım aslında. hayvan ürünleri üretilirken ki süreç çok acılı. hiç güneş görmeyen kküçük alanlarda yıllarca hayvanlar süt ve yumurta için besleniyorlar. vicdanı olan her birey bu acıyı gördükten sonra rahat yaşayamaz.
temel sorun yemeğin geldiği yerle aramızdaki bağı kaybettik. düşündüğünden hayvanların başına gelenin normal olmadığını her insan kabul eder.
  • fasulyek  (20.11.16 23:56:12) 
Hayvansal ürünler elde edilirken yapılan hayvan katliamlarına, sömürülerine ve işkencelerine vicdan ve bilinç taşıyan insanlar olarak yüreğimiz el vermiyor, bunu etik bulmuyoruz daha da önemlisi. Ayrıca insan hayatının hayvan hayatından daha değerli olmadığına, ekosistemin içerisinde herkesin ayrı bir yeri ve önemi olduğuna, tüm canlıların birbirine eş olduğuna inanıyoruz. O yüzden vegan/vejetaryen olmayı seçiyoruz.


  • buff  (20.11.16 23:59:40) 
geçenlerde şu başlığı açmıştım
eksiduyu.ru

dolaylı olarak bu konu konuşuldu. biraz aşağıdaki cevabımda resmin geçtiği videoyu paylaştım, video ve websitesindeki yazı da tüm dünya et yemeyi bıraksa konulu.

kendi fikrimi söyleyecek olursam insan olarak biz de birer hayvanız ve insan etçil mi otçul mu tartışmasını bir kenara bırakırsak özellikle sadece vegan yaşamanın bize yeterli olmadığını düşünüyorum. endüstriyel gıda üretimi çok vahşi olabilir doğru ama abartılmadığı sürece hayvansal gıdaların alımı da bizim için çok faydalı. onun için bence vegan olmamalıyız.
  • senolll  (20.11.16 23:59:46) 
yemediğimiz etin proteinini neyle alabiliriz mesela?


  • rajaz  (21.11.16 00:00:35) 
Bence ikisi de cok sacma. Neden vegan oldugumuzu veya neden et yedigimizi soylemek daha mantikli olabilir. Mesela ben etin lezzetini sevdiyorum. Ayrica besleyici ve dogal. Bu yuzden vegan/ vejetaryen degilim.


  • sckxyss  (21.11.16 00:01:26 ~ 00:07:16) 
insan olmayan hayvanlar icin, kendi sagligimiz icin, cevremiz icin ve insanlar icin vegan olmaliyiz.

hayvanlarin somurulmesini onleme aslinda vegan olmaya baslamanin tek sebebi degil, ancak bircok kisi icin vegan olma ve kalma kararinda ana faktor bu. ornegin hayvanlarla duygusal baglara sahip olmak bu sebeplerden biri olabilir ya da tum canlilarin yasam hakkina sahip olduguna inanmak da sebeplerden birini olusturabilir. hayvanlara uygulanan zulmden kacinarak onlarin ozgurluklerini savunmanin en guzel ornegini bize veganlar gosterir.

ayrica saglik yonunden faydalari icin giderek daha cok insan vegan diyete yoneliyor. artan enerji ve genc gorunumlu cilt istegi gorece genc veganlarin dusuncesi de olabiliyor. ortalama bati diyetine kiyasla vegan hayatin bilimsel olarak kanitlanmis pek cok avantaji var zira. iyi planlanmis bitki esasli diyetler protein, demir, kalsiyum ve diger onemli vitamin ve mineraller yonunden zengindir.

copleri geri donusturuyorum, bisiklet suruyorum, daha yesil bir hayat yasamanin yollarini arastirip takip ediyorum. peki neden karbon ayakizimi azaltmak icin hayvansal urunlerden vazgecmeyeyim ki? bunun yaninda daha saglikli ve huzurlu da olacaksam ne ala!
  • lamira  (21.11.16 00:05:59) 
Zibilyon yıldır süren evrimleşmemiz bizi hem etçil hem otçul yapmış. Bunu bir anda kenara atmak saçma.

Amma velakin bir kilo et üretimi için evrenin a.ına koyuyoruz. Bu dünya bizim değil. Sürdürülebilir hale getirirsek veganlık da kalkar bence. Laboratuvar etini hepsi gömer sanırım
  • glamdr1ng  (21.11.16 00:06:35) 
Bitkisel proteinler ve aminoasitler olarak google'da ararsanız tonlarca bilgiye ulaşabilirsiniz. Özellikle baklagillerden güzel miktarlarda protein almak mümkün.

www.yesilist.com
  • buff  (21.11.16 00:07:14) 
ya hala baklagilde de protein var diyorlar. bitkisel protein işe yaramaz. kaç kere daha söyleyecez kalitesiz olduğunu?
ayrıca bitkiler de canlı. onları koparırken bağırıp çağırmıyor diye yemekte sakınca görmüyorsunuz. bu çok samimiyetsiz.
besi hayvanlarına yapılan işkenceler beni de rahatsız ediyor. bununla beraber hayvansal protein de almak lazım. et yemesi gerekip yemeyen canlı embesilleşir ;)
  • cekilmis gayfe  (21.11.16 00:29:34) 
hücresel bazda bitki hücrelerinin hayvan hücrelerinden birkaç organel dışında farkı olmaması sebebiyle bitkilerin de en az hayvanlar kadar yaşama hakkı olduğunu düşünüyor ve veganları samimiyetsiz buluyorum. hayvanları yemeyecek kadar duyarlıysan bitkileri de düşüneceksin. hayvanların endüstriyel kaygılarla telef edilmesinden, bitkilerin daha fazla üretim için genleriyle oynanmasından hoşlanmıyorum evet o halde insan onuruna yakışmak için ikisini de yemeyi reddetmem gerekiyor. açlıktan ölmeyi tercih etmeyeceğime göre bitki, hayvan, maya, bakteri, mantar olması farketmiyor.


  • passive aggressive  (21.11.16 00:30:19 ~ 00:30:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.