[]

hızlı okuma

ya hızlı okuma olayını öğrenmek lazım galiba. ama bi önyargı var kafamda, çoğu insanda olan: hızlı okursak kitaplardan bir şey anlamayız.

var mı bu olay? hızlı okuyabilenler yöntemlerini, nasıl öğrendiklerini ve özellikle de kitaptan alınan zevki nasıl etkilediğini anlatabilir mi?


 
ben hızlı okuyorum, bir yerden öğrenmedim, hatta bunun farkına da çevremdekiler daha okurken ben çoğu zaman bitirdiğimde farkettim. dilden tamamen bağımsız sanırım almanca, ingilizce ve türkçede aynı durumda. hatta almanca ve ingilizcede daha dikkatli okuyorum aynı sürede, bir kaç kere türkçe girebileceğim sınavları bundan dolayı ingilizce yaptım.

hızlı okumamda farkettiğim bazı detaylar var ama,

-araştırma, bilimsel textleri okumam daha uzun sürüyor.
-eğer sadece baktığım bir nokta varsa onu anlayıp diğer kısımları atabiliyorum.
-roman okurken sanırım asıl hızlı okuma kısmı, romanların ana hikayesi aklımdayken ara elemanları hatırlamıyorum.
-stress altında daha verimli okuyorum
-okuduğum araştırmaların yoğumluğu önemli her kelimesi önemli şeyler okuyorsam daha yavaş, daha önemsiz ise daha hızlıyım bunu farketmeden yapıyorum.
-romandan bu sayede daha fazla zevk alıyorum, sıkmıyor.
- araştırma, paper okurken aynı şekilde daha çok zevk alıyorum ve yavaş okuyan biri varsa etrafımda çok hoşuma gitmiyor. bazen önyargılı oluyorum onlara karşı.

genel eyyorlamam bu. bu işin kurslarla filan öğrenilebileceğini düşünmüyorum, okuya okuya geliştirilmeli.
  • kurnaz  (19.11.16 20:58:14 ~ 21:00:13) 
ilkokuldan beri var. ilkokulda öğretmen hızlı okuma yarışması yapar birinci olurdum. ilkokulda da hiç öyle kitap okuma alışkanlığım falan yoktu ama o zamanlar gazete okurdum. bir gazete gelirdi eve her sabah onu alıp bitirmek için götümü yırtardım.

ince noktaları kaçıraabiliyorum, kurnaz'ın da bahsettiği gibi yan karakterler gidiyor. lan bu kimdi diye başa çok dönebiliyorum.

iyi mi kötü mü bilmiyorum ama böyleyim yani.
  • blue eyes white dragon  (19.11.16 21:05:14) 
ben hızlı okuyunca sanki olayı yaşamıyorum gibi geliyor. Yavaş okuyunca yani yavaş dediğim normal okuma hızında okuyunca sanki olaylar gözümde çok daha net canlanıyor bu bana daha çok keyif veriyor sonuçta arkamdan atlı kovalamıyor ben zevk almıyorsam çok da önemli değil ne yaptığım.


  • gozu acik sevisen yahudi  (19.11.16 21:07:43) 
bilinçli olarak hızlı okuma tamamen apayrı bir şey diye biliyorum. Kendine özel teknikleri var.

Alışkanlık olan hızlı okuma farklı bir şey yani.
  • empty blank  (19.11.16 21:09:00) 
ben yavaş okuyorum maalesef. hızlı okuma programları, kitapları bende işe yaramadı. hızlı okurken "hızlı mı okuyorum" gibi şeyler düşündüğümden okuduğuma da konsantre olamıyorum.


  • cemallamec  (19.11.16 21:09:48) 
eğer hızlı okuma eğitimi almadıysanız hızlı okumuyorsunuzdur. empty'nin dediği gibi bu çok farklı bir şey. hızlı okumaktan kasıt dakikada 600-700 ve daha fazlasıdır. ve bunun için teknikler vardır. lisedeyken hocalar biraz göstermişti ama üstüne düşmedim. kitabını aldırmışlardı ziya baran isminde bir yazarın. kesinlikle öneririm. hatta kitap masamda şu an. bu hafta başlamayı düşünüyordum egzersizlere.

eğitim almadıysanız hızlı okuyamazsınız. çünkü hızlı okuma teknikleri klasik okumaktan çok farklı. mesela kelimelere tek tek bakmak yerine 3'erli 5'erli görmeye çalışıyorsunuz. iç sesinizi susturmaya çalışıyorsunuz. gözlerini farklı şekilde kullanmaya başlıyorsunuz. baya baya her gün gözlerinize antrenman yaptırıyorsunuz. eski klasik okuma yönetmiyle dakikada 500 ve üzerine çıkmak zor.

bu arada hızlı okursam anlamam diye bir şey yok. mesela youtube'ta bir röportaj açın ve hızını 2 katına çıkarın. konuşan kişi 2 kat hızlı konuşmaya başlayınca analmıyor musunuz? yine anlıyorsunuz. beyin sandığınızdan daha zeki. yani dakikada 500-600 kelime ve üzeri okuyunca gayet de anlıyorsunuz. hatta daha iyi anlıyorsunuz. zaten hızlı okumanın olayı o. anlayarak hızlı okumak. yoksa bir espri vardır. hızlı okuma teknikleriyle suç ve cezayı okudum. olay sanırım rusya'da geçiyor diye. eğer böyle düşünüyorsanız hızlı okumamışsınızdır. sadece göz gezdirmişsinizdir.

hızlı okumak gerçekten ihtiyaç. üşendiğim için üstüne düşmedim ama önümüzdeki hafta başlıcam egzersizlere. mesela internette uzun bir yazı görüyorsun. zamanın yok ya da üşeniyorsun. onu çok kısa sürede okumak çok iyi olur. ya da işle ilgili bir döküman okumanız gerekir. hızlı okumak işleri çabuk halletmenizi sağlar. ama şu önemli. hızlı okumak demek anlamadan geçiştirmek değildir. gayet anlayarak, kavrayarak okumaktır.

ziya baran'ın hızlı okuma kitabı var. cd'si falan da var. kesinlikle öneririm.
  • black mamba  (19.11.16 21:31:35) 
burada "hızlı okuyorum ama eğitim almadım" diyenler sanırım "hızlı okuma" kavramını biraz karıştırıyor. ilkokuldaki okuma yarışlarından biraz farklı bir konsept bu hızlı okuma :)


  • luchetti  (19.11.16 21:35:17) 
Ben hızlı okuyorum. NLP kitabı vardı bir zamanlar evde ama çalıştığım söylenemez. Tekniklerden az çok haberim var. Kaç kelime okuduğumu bilmesem de bana yetiyor. 300-400 sayfayı iki günde çalışıp bitiriyorum.


  • Lim5  (19.11.16 21:43:26) 
buradaki arkadaşlar alışkanlık olan hızlı okuma ile bahsettikleri eğitim alarak olduğunu iddia ettikleri hızlı okumayı açıklayabilirler mi, zira yok öyle bir şey :)

biz eğitimini veriyoruz enstitü olarak bu işlerin, yani sevmiyorum böyle seyleri alenen söylemeyi ama lütfen bilmediğiniz formal olarak ortaya koyamayacağınız iddialarda bulunmayın. zira en az 5-6 uzmana asistanlık yaptım eğitimlerde, biz modül dersi olarak bunu sunuyoruz gelen eğitmenler isim vermeyeyim ağız uçuklatacak üniversitelerden gelen proflar.

en başta bu işin sabit bir kuralı yok, en çok önerilen metotu var, okunarak öğrenilen metot en iyisi ve en verimlisi, göz egzersizleri filan siz zaten eskiden beri okumuyorsanız en az 6-12 ayda elde edilebiliyor. öyle 3 günlük kurslar geyik, biz eğitim verirken bunları belirtiyoruz zaten.

bunların dışında tekrar belirteyim bunun tek bir kuralı yok, nasıl 12 parmağın tek ve kesin kuralı yoksa bu da öyle, herkese uygun olabilecek metotları var sadece, ama bunlar dışında hızlı okuyanların %80 i kendiliğinden ediniyor bu alışkanlığı. eğitimlerin büyük kısmıda zaten sırf para tuzağı, ben işin içinden bildirdim arkadaşlar.

yani öyle o farklı bu farklı derken neye dayanıyorsunuz çok merak ediyorum.
  • kurnaz  (19.11.16 22:08:54 ~ 22:11:14) 
hızlı okumaktan kasıt dakikada kaç kelime okuyorsun? yani bir yerden öğrenmedim kendi kendime öğrendim diyorsan sıradan bir okuyucu olarak bu teknikleri öğrenmeden klasik okuma teknikleriyle hızlı okuyamazsın. mesela hızlı okumak için iç sesini susturmalısın. iç ses fazlasıyla yavaşlatır. klasik okuyucular tüm kelimeleri tek tek görür. anca hızlı okuma tekniklerinde kelimeler üçer beşer olarak görülmeye çalışılır. o yüzden kendi kendine hızlı okuduğunu söyleyen biri bunları yapmadıysa yeterince hızlı okumuyor olabilir. hızlı okuyorsa bile bunları yaptıkça daha da hızlı okuyacaktır.


  • black mamba  (19.11.16 22:18:31 ~ 23:20:47) 
çok kitap oku ve hızlı okumaya çalış. kitaptan alınan zevk değişmiyor, doğru düzgün anlayabiliyorsun gayet


  • fragile lady  (19.11.16 22:43:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.