[]

İstismar magduru kızlara yardım

Hazır konu gündemdeyken ve toplumsal duyarlılık artmışken bir konu patlaşayım sizlerle.Doguda az gelişmiş bir şehirdeyiz. Eşim burdaki yetiştirme yurtlarına hasta görmeye gidiyor. Kızların bulundugu bir yurt var. Çoğu istismar tecavuz magduru. 18 yasına geldiklerinde yurt onları kapının önüne koyacak ve şu durumda hiçbir meslek vs sahibi olmadıkları için hepimizin korktugu şeyler başlarına gelebilir daha büyük bir bataklığa sürüklenebilirler. Eşim onlarla ve yurt idaresiyle görüşmüş. Bazı istekleri var, sinemaya gitmek, lunaparka gitmek, yurtta sinema saati, mutfakta yemek yapmak, resim, müzik aleti çalmak, bahce ekmek vs gibi. Ne yazıkki ödeneksizlikten değil organizasyon eksikliğinden dolayı yurt bu istekleri karşılaşamıyor. Yani bu işleri çekip çevirme, masrafları belgeleme, dışarı çıkıldığında kaçanları engelleme gibi konularda sorun yaşamışlar o yüzden şimdi kimse kalkışmıyor. Ben bu konuda izin verilirse organize etmeye, sponsor bulmaya, yardım malzemesi toplamaya hazırım. Eşim de idarecilerin direncini kırmaya çalışacak. Hatta masrafları karşılayıp sinemaya lunaparka da götürürüz, kısa vadeli isteklerde maddiyat sorun değil. İnanın eşim hikayelerini anlattığında haftasonları birkaçını alıp gezdirmeyi evimde misafir etmeyi bile düşündüm. Ama 25 kişiler ve bunu her hafta düzenli yapamadığımızda aralarında adaletsizlik duygusu canlanır diye vazgeçtim. Halk eğitim merkeziyle, birkaç kuaför salonuyla konusup eğitim için ricada bulunacagım. Şimdi sizlerden fikir vermenizi beklediğim konular:
1. Kuaförlük aşçılık gibi tek eğitici ile öğrenilebilecek  uğraşlar neler olabilir?
2. Nikah şekeri, bebek şekeri vs şeyler çok moda, bunların malzemelerini alıp müşteri bulup kızlara yaptırabiliriz. Biraz da gelir elde ederler. Bu gibi elde başka ne işler yapılabilir? Bu malzemeleri satan tanıdıgı olan var mı?
3.müzik aleti konusunda ders verebilecek tanıdıklar var ama mesela herkese bir gitar bir viyola almak zor. Vurmalı çalgılar için sponsor bulup kızlara hem ders hem de bir eğlence cıkarılabilir.
4. Kütüphane aklıma geldi ama kitap okuma alışkanlıkları pek yok, yani kitap toplayabiliriz ama kitaptan daha çok istedikleri şeyler var.
5. Aklıma gelmeyen şeyler de var ama sizlerden gelecek fikirlere de açığım. Sadece gelecekleri için değil, onları biraz travmalarından uzaklaştıracak etkinlikler düzenlemeye de açığım. Tabi iş idarede bitiyor.
6. Haftada birkaç saat şehirdeki spor salonuna servisle getirilip spor yapmaları için girişimde bulunabilirim. Spor salonu sahibi, engelliler sehit aileleri vs kişiler için belirli ücretsiz kullanım saatleri sunuyor. Yardımcı olur diye umuyorum.
7.ilerleyen zamanda kıyafet toplayabiliriz. Böyle birşey yaparsak kargo ücretini kendisi karşılayarak iyi durumda kıyafet gönderebilecek olanlar da ben varım derse sevinirim.
8. Aynı durumda olan erkek yurdumuzda var ama onların durumu bir başka konu.
9. Mesela büyük bir restorandan atıyorum nusret bu yurda kızların kullanabileceği bir mutfak kurmalarını istemek, belediyeden bahceye spor aletleri istemek, büyük bir şirketten sinema için projeksiyon istemek gibi şeyler var aklımda. Sizce abes mi? Çok mu gaza gelmişim?

Duyuru olarak açmadım ama modlardan üstte kalmasını sağlamalarını rica edeceğim. Hadi, birşeyler yapalım. Benim duygularımı paylaşan çok kişi olacagına eminim. Şu idari konuda prosedürü bilen biri varsa o bile çok şeyin anahtarı olur.

 
bence çok güzel bir fikir. çok gaza gelmemişsiniz hatta keşke bütün şehirlerdeki kızlar için yapabilsek bunları, eminim başka şehirlerde de vardır bu durumda olanlar.

benim aklıma öncelikle derneklerle iletişime geçmek geldi. bunun dışında sabancı vırt zırt gibi şirketlere yazabilirsiniz. hatta kendi derneğinizi kurup fon sağlayarak etkinlikler düzenleyebilirsiniz. kızlara mesela takı yapımı öğretip bu takıları instagram vb yerlerde satarak oluşan gelirle onların isteklerini gerçekleştirebilirsiniz. bu tarz şeylerde malzeme konusunda toptancılar her zaman en ucuzu oluyor. mesela takı için istanbulda takı malzemeleri üreten yerlerle iletişime geçebilirsiniz. aklıma şimdilik gelenler böyle.
  • who cares wins  (19.11.16 19:57:40) 
Kıyafet ayakkabı gibi yardımlar kısa vadede çok önemli. Ama gel gelelim bu kızları hayata hazır hale getirmek lazım, bunun için ne yapılabilir bilmiyorum ama mutlaka bir meslek öğrenmeleri lazım. Eğer bu yönde bir şey yapılacak ve maddi ihtiyaç oluşursa, hep beraber para toplayıp eğitimi veren insanlar bulabiliriz. Özellikle meslek sahibi yapmak çok önemli bu durumda. Yapabileceğim her şeyi yapmaya hazırım (öğrenci olmak elimi kolumu bağlasa da).

Ben duyarlılığınız için çok çok teşekkür ederim. Umarım kızların hayatlarına dokunabilirsiniz.
  • fikrimuhim  (19.11.16 21:09:51) 
3,5 yıl bir çocuk esirgeme merkezinde gönüllüydüm. naçizane tavsiyem lojmanı olan iş alanlarında eğitim ya da kurs almaya teşvik edebilirsiniz, yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. barınma ciddi bir sorun oluyor yurttan ayrıldıklarında. ben eski bir turizmci olarak onları otellere yönlendiriyordum. sosyal güvence, barınma, yemek bütün sorunları çözülmüş oluyordu böylece. örneğin turem eğitimleri gibi. eskiden yatılı turem eğitimleri vardı, hala yatılı hali var mı emin değilim, araştırabiliriz. hatta kızlarımızdan kat şefliğine falan yükselende olmuştu zamanla işe girmesine vesile olduklarımdan. o haliyle başka yurtta büyüyen kardeşine üniversite okuttu mesela. bildiğim kadarıyla devlet dairelerinde hizmetli v.b. pozisyonlarda onlar için özel bir kontenjan var, o zamanki yurt müdürü bunun çocuklarda garanti duygusu yarattığını ve üniversite için kendilerini zorlamadıklarından şikayet ediyordu sohbetlerimizde.

kıyafet v.b. konularda lütfen beni de haberdar edin, elimden geleni yaparım. ups'in yardım kargosu dediğinizde 9 tl sabit bir ücret uyguluyor olması lazım, birde siz araştırın lütfen.

dışarı götürme konusunu pek tavsiye etmiyorum. çok uzun yıllardır gönüllü çalışmalar içindeyim, bu tarz çalışmaların ciddi tehlikeleri var (örneğin o çocukların tamamı ailesiz değil, dengesiz aileleri olup takip edilenler falan var gibi gibi). tehdit edilenler, şiddet görenler ve hatta saldırıya uğrayan gönüllüler olabiliyor. hiç beklemediğiniz şeylerle karşılaşabilirsiniz.

ayrıca belli bir yaş grubu (ergen) ile gönüllü çalışabilmek çok ciddi handikaplara sahip.

yine bir naçizane önerim olacak, ikincil travmalara maruz kalmamak adına (hiç kalmamak mümkün değil, kendimden biliyorum ama minimuma indirebilmek şart, yoksa çok olumsuz etkilenirsiniz hikayelerden) lütfen varsa tanıdığınız bir psikologtan profesyonel öneriler alın.

yazdıklarım ilk etapta olumsuz, heves kırıcı algılanmaz umarım, kendi deneyimlerimi aktarmak adına paylaşmak istedim. siz sağlam, sağlıklı ve güvende olmalısınız ki, daha çok insana yardım edebilesiniz gibi düşünebilirsiniz bunu.

yüreğinize, emeğinize sağlık.
  • Phoebe  (19.11.16 22:11:38 ~ 22:12:47) 
şehirde bulunan bir dernekten yardım alın bencede. bireysel olarak çok zorlanabilirsiniz, sizi takmayabilirler. ama bir dernekle başvurduğunuzda iş daha da ciddiye binebilir.

önce derneklere başvurun, onlar zaten gereken prosedürü biliyordur. yardımlaşarak yaparsınız. maddi anlamda destek gerekiyorsa, iş projeleştikten sonra buraya veya ekşi sözlük'e konuyu taşırsanız destek olanlar da olacaktır diye düşünüyorum.
  • dedimmidemedimmi  (21.11.16 11:19:13) 
çok güzel düşünmüşsünüz, tebrik ederim. hiçbiri yapılmayacak şeyler değil ama tek başınıza olmaz.
uzun yıllar bir devlet kurumunda çalıştım ve bir çok dernekle birlikte çalışma yürüttük. size öncelikli tavsiyem kurumda daha konuşulabilir ve anlaşılabilir kişilerle, örneğin idealist genç bir öğretmen, sosyal hizmet uzmanı ya da psikolog gibi iyi ilişkiler kurmanız. devlet kurumlarının hantallığı, paranoyaklığı, tükenmişliği ve uzun zamandır oralarda çalışmış olmanın körlüğü maalesef bir çok konuya sekte vurabilir. öncelikle orada çalışanların yaptıkları işi çok takdir ettiğinizi ama sizin de bir şeyler katabileceğinizi, onların yüklerinin bir kısmını sırtlanabileceğinizi hissettirin. çünkü sizi onlara hiçbir şey yapmıyormuş gibi hissettiren, konudan bi haber ama "çok gaza gelmiş" bir tip gibi görme eğilimleri olacak. daha sonra kurumu iyice bir tanımaya başlayın. bir şey yapmadan bir süre gidip gelin, bu güne kadar neler yaptıklarını, nelerin yürüyüp nelerin yürümediğini gözlemleyin. ve öyle başlayın. bi nevi araştırma yapmış olacaksınız.
sonrasında yerel kaynaklara yönelin. bence kuaförlük, aşçılık, pastacılık, takı tasarımı, terzilik, keçe işleri vb eğitimcileri bulmak çok harika olur. halk eğitimlerle kurumlar arasında zaten protokol olması gerekiyor. bugüne kadar neden yapılmadığını araştırın, yapmış da olabilirler.
kurum ve kuruluşlardan, ticari kuruluşlara derdinizi güzel anlatırsanız güzel bağışlar gelebiliyor. kurumsal şirketlerden tüketim maddeleriyle ilgili şu dönem hemen yönelmenizi tavsiye ederim zira genelde bir sonraki yıl bağışını şu aralar belirliyor ve sözlerinde duruyorlar.
çocukları dışarı çıkarma konusunu biraz ağırdan alın derim. kız çocuklarının maalesef travmaya açık bir duygu durumları olabiliyor. uygunsuz erkek arkadaş, madde kullanımı ve yurttan kaçmak çok sık rastlanan şeyler. iyi bir şey yapmaya çalışırken olumsuz sonuç almak istemezsiniz. ve böyle bir durum diğer yapacağınız olumlu şeylerin önüne geçebilir. o yüzden kurumu ve çocukları iyice tanımak önceliğiniz olsun.
yaratıcı drama çok sevilebilir. bu işte profesyonelleşmiş gönüllüler arayabilirsiniz. bulunduğunuz il biraz şartları güç bir yer ama umudunuz kırılmasın.
son olarak adım adım gitmeye çalışmanızı tavsiye ederim. küçük adımlar iyidir hem kendi enerjinizi hızlıca tüketmemek için hem de karışıklığa sebebiyet vermemek için. bu arada çocukları 18 yaşında çıkarmak zorunda değiller aslında ama bunu yapıyorlar. çocuk mahkemesine başvurarak 21 yaşa kadar uzatma şansları var. hakim kararı oluyor. özellikle okumaya hevesli olanlar için yapılabiliyor.
yapmak istediğiniz şeyler çok güzel, kolaylıklar diliyorum.
  • red g  (21.11.16 15:49:58) 
Guzel dusunceleriniz icin tebrik ederim. Umarim hayata gecirilir. Bir seyler somutlastiginda buradan maddi manevi destek saglariz diye dusunuyorum. Öneri olarak dernekler +1 ve Yaş gruplarina gore üniversite sinavlarina hazirlanmalari konusunda bir seyler yapilabilir belki ? Yani iclerinde okumaya hevesli olanlar varsa etüt kurs tarzi bir oluşum faydalı olabilir. Bulundugunuz yerdeki dersane etüt merkezi gibi yerlerle gorusup gonüllü ogretmenler bulunabilir belki.


  • aquarium  (21.11.16 20:40:12) 
Duyarlılığınız için teşekkür etmek istedim size öncelikle.

Bence bir instagram hesabı açıp, sözlükte bu hesabı duyurup yurttaki kadınların yapacağı ürünleri satabilirsiniz (nikah şekeri vs dediğiniz gibi).

Kuaför, güzellik salonu, makyaj artistliği, aşçılık, dikiş gibi şeyler olabilir dediğiniz gibi.

Instagramda çok fazla el işi sayfaları var, oradakileri onlara gösterip hoşlarına giden şeyleri yapmalarını sağlayabilirsiniz. malzemeleri de kolayca temin edebileceğiniz malzemeler oluyor genelde.
  • yalnizliktan devren kiralik  (24.11.16 06:19:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.