[]

az bilinen araştırma/ geliştirmeler??

bu google'ın yepyeni translate hizmeti gibi bir günde hayatıma giren teknolojiler var.

bunların oldukça geniş ve uzun bir ön çalışması oluyor, çoğunlukla önceden duyurulsa da günü belli olmadığından "tamam biz açıyoruz sistemi buradan" denmeden haber olmuyor.

var mı böyle bildiğiniz ciddi ciddi çalışılan projeler?

 
Az bilinen değil belki ama ilk aklıma gelen İngiltere'deki insansız arabalar

www.google.com.tr

www.wired.co.uk
  • razvan rat  (17.11.16 16:52:30 ~ 16:53:38) 
bu konularda öncü arastirmalar üniversiteler tarafindan yapiliyor. daha sonra sirketlerin ilgisini cekiyor ve sirketler de destek verirse bize kadar geliyor. bu tarz arastirmalar cok genis yelpazede yapiliyor ve neredeyse her alanda bir gelecek kesfi var. ama günümüzde cogunlukla bu yenilikler Robotics, IoT ve AI (yapay zeka) alaninda yogunlasmis durumda.

Self Driving Car: robotics alaninda yakin zamanda hayatimizi etkileyecek en önemli yenilik bu olacak gibi. zaten tesla gibi firmalar bu konuda cok yatirim yapti. tamamen olmasa da bircok firma hayata gecirdi. Bircok araba artik kendi parkedebiliyor, yada kendi park yerinden cikiyor.

Google Brains: Yapay zeka alaninda hemen olmasa da cok uzak olmayan gelecekte en büyük tartismayi yaratacak yenilik bu olacaktir. Insan beyni gibi düsünen yapay beyin. insandan cok daha hizli egitilebilecek, insan beyninden cok daha kolay kontrol edilebilecek. yani bu beyne sahip bir bilgisayar bagimsiz bir birey gibi olabilecek. bilgisayari insandan ayiran en büyük fark kendi kararlarini kendi alamamasi, bir insanin yol göstericiligine ihtiyac duymasi, günümüzde bu kisiler programcilar. ama bu projeyle bilgisayarlara kendi kararlarini kendileri almasi amaclaniyor.

Samsung SmartThings: IoT alaninda hayatimiza girmis yakin tenkoloji bu. Akilli ev, evdeki ciceklerin sulanmasindan tut da, güvenlige, enerji tasarrufuna kadar hersey yapilabilir. ütüyü acik mi unuttum derdi yok, evle ilgili her bilgi cep telefonundan erisilebilir. ya da evde yokken niye kombi son ayarda calissin. yapilacaklarini limiti yok, ayni cep telefonlari gibi evler de kisisellesebilir.

"Self Organizing Map" ile siradisililik tespiti: bu konuda master sirasinda calisma firsati buldum ve bu konunun gelecegi konusunda umutluyum. genel olarak "farkli olan ne?" sorusuna cevap bulmamiz gereken her konuda kullanilabilir. örnegin bilgisayar aglarinda siradisi hareketleri tespit edip gerekli önlemin alinmasi, istanbul trafigindeki siradisililigi tespit edip trafigi rahatlatacak anlik kararlar veya tahminler yapilmasi. bir futbol takimi iyi bir mac cikardiginda "bu macta neyi farkli yaptik da iyi mac cikardik" sorusunun cevaplanmasi.

Rolls-Royce robotic ships: bu konu dünya ticaretini kökten etkileyecek cok önemli bir konu olacak. dünya okyanuslarinda kendi kendine giden büyük gemiler.

Semantic Web: web alanindaki bir sonraki büyük atlama bununla olacak bence. Örnegin bir bilgisayara "portakal" dedigimizde bu kelime bilgisayar icin numerik bir datadir. ama bir insana dedigimizde o nesne ilk önce "turuncu", "yuvarlak" seklinde kafamizda canlanir ve yer eder. bu nedenle "portakal" nesnesinin "mandalina" nesnesi ile kafamizda inderkt bir bagi vardir ve bu bag "biraz daha kücügü", "tadi animsatan ama az farkli" kanilarinin üzerine oturmustur. iste semantik ile bilgisayarlarin da bu bagi kurmasi amaclanmakta. aslinda "google translate" ile semantik + AI entegrasyonu yoluyla bu kapi büyük oranda acildi sayilir.
  • emrahday  (17.11.16 16:57:03 ~ 17:12:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.