Giriş
(1)

Sözleşmeli Çalışan Kontrat ve Maaş Sorunu

muhtaf efendi
Şöyle bir durum var. Denizci bir tanıdığım 4 ay bir şirketle çalıştı. Çalıştığı şirketin sahipleri yakını olduğu için kontrata fazla göz gezdirmeden imza attı. Tabi dost kazığı böyle oluyormuş, adamların uçan kuşa borcu var. Haliyle maaşları da ödemiyorlar. Bugün yarın diye diye oyalıyorlar. Öğrendi
Şöyle bir durum var. Denizci bir tanıdığım 4 ay bir şirketle çalıştı. Çalıştığı şirketin sahipleri yakını olduğu için kontrata fazla göz gezdirmeden imza attı. Tabi dost kazığı böyle oluyormuş, adamların uçan kuşa borcu var. Haliyle maaşları da ödemiyorlar. Bugün yarın diye diye oyalıyorlar. Öğrendik ki tüm personele aynı şekilde davranıyorlarmış. İçerde kalan para oldukça büyük, o yüzden kurtarabildiği kadarını kurtarmak ve adamları sıkıştırmak istiyor.

Şimdi kontratı inceledik, tek taraflı imzalanmış. Yani işveren ya da işveren temsilcisi imza atmamış. Ayrıca ödenecek ücret kontrata yazılmamış. Bu kontratın geçerliliği var mıdır? İşverenin bu şekilde kontratı imzalamadan eleman çalıştırması yasal mı?
0
muhtaf efendi
(17.12.09)
iş kanununa göre olsa çok net cevap verirdim ancak deniz iş kanunu uygulanacağına göre (anlattıklarınıza göre gemide çalıştığını varsayıyorum ?) sözleşmenin yazılı yapılması gerekir. imza yok diyorsunuz, şimdi o halde sözleşme yoktur diyemeyiz zira çalıştığını kanıtlarsa genel hükümlere göre sözleşmenin varlığı ispatlanmış olur. ödenecek ücret belirtilmemişse asgari ücret uygulanır ancak o iş yerinde aynı işi yapan işçiler daha yüksek ücret alıyorsa o ücret üzerinden anlaşılmış sayılır. daha ayrıntılı bilgi için bi avukatla görüşün şimdi burada zaten uzun yazamam, yazsam da meslektaşlarımı kızdırmak istemem.
kolay gelsin.
0
Bigvocate
(17.12.09)
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler basond, compumaster, fraise, kibritsuyu, rakicandir
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır.