[]

Türk şiirini dünyaya tanıtacak olsaydınız hangi şiirleri seçerdiniz?

Türk edebiyatının tüm dönemlerini kapsayacak şekilde, tipik ve güzel olan hangi şiirleri tanıtmak, çevirmek isterdiniz?




 
Nazım,Yunus,Mevlana,Karacaoğlan,Niyazî-i Mısrî


  • gkct  (13.11.16 00:08:28) 
İsmet Özel'in şiirlerine yer vermeden olmaz diyenlerdenim.


  • sevgikusunkanadinda  (13.11.16 00:33:29) 
Sanma şâhım / herkesi sen / sâdıkâne / yâr olur
Herkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyâr olur
Sâdıkâne / belki ol / bu âlemde / dildâr olur
Yâr olur / ağyâr olur / dildâr olur / serdâr olur

ister soldan sağa, ister yukarıdan aşağı okuyun.

ama tanıtılmaya değer hiçbir şiiri çevirmem. çünkü tanıtılmaya değer şiirler kendine özgüdür. özü vardır. çevirmek, onu özünden koparır.

ama başka bir durum diyorsak, tabii ki bu şiir. anısıyla birlikte. (yavuz selim)
  • tosiba  (13.11.16 00:46:59) 
Bedri rahmi eyüpoğlu
Orhan veli
Turgut uyar
  • füt  (13.11.16 12:01:02) 
eksik bir soru, türk edebiyatından kasıt nedir? alper tunga'ya kadar gidebiliyor muyuz? nedir yani.

türkiye için konuşursak attila ilhan, orhan veli ve yahya kemal'den seçerdim şiirleri.

şiir olarak da attila ilhan'dan "barakmuslu mezarlığı, cinayet saati, ah ulan kızlar" olabilir, orhan veli'den kısa ama etkili şiirlerinden seçerdim eski karım gibi, yahya kemal'den de vuslat'ı ya da endülüste raks'ı.

farklı tarzlar, farklı dönemler önemli olurdu diye böyle bir sıralama yaptım.

şimdi buraya herkes en sevdiği şiirleri sıralar.
  • Apocalypse  (13.11.16 12:12:13) 
@tosiba o şiir sultan selim'in değil.

@apocalypse +1 türk edebiyatında son dönemde atilla ilhan var dünya standartlarında. yahya kemal de öyle dünya standartlarında.

bunların dışında çok fazla bulamazsın, divan şiirimiz iran ve araplardın yan sanayisi. halk edebiyatımız adı üstünde, yerel. yani türkiye'den bir pablo neruda çıkmaz. hele çevirirseniz türk şiirlerinin hiçbir anlamı kalmaz. mevlana denmiş de,o da türk edebiyatı değil zaten, farsça yazmış.
  • jangbogo  (13.11.16 12:54:49) 
@jangbogo

bu sadece bir iddia. insanları yanıltmayın.
  • tosiba  (13.11.16 13:49:51) 
@tosiba şiir sultan selim'in değil diyorum. bu sadece bir iddia diyorsun. asıl bu şiirin yavuz'a ait olduğu iddiadır, efsanedir. ne dili, ne tarzı yavuz dönemine uyar. o yüzden lütfen sen efsaneden ibaret olan şeyleri buraya yazıp insanları yanlış yönlendirme. bir kere de yanlışınızı kabul etmeyi öğrenin Allah aşkına. Yavuz'un kendi divanı zaten var açıp okudun mu? Bu şiir Yavuz'a bu yüzyılda atfedilen, şah ismail ile ilişkilendirilmiş kimin olduğu belli olmayan bir şiir. Yıllar geçtikçe bir efsane haline gelmiştir ve neyzen tevfik'e ait olduğu sanılan ''be hey dürzü'' şiiri gibi yerleşmiştir.


  • jangbogo  (13.11.16 14:20:50 ~ 14:22:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.