[]

başıma gelen ilginç olay

arkadaşlar paranoya mı yapıyorum bilmiyorum ama çok sofistike bir hackin kurbanı oldum gibime geliyor.

bugün banka kartımı arkadaşıma vermiştim içindeki parayı çekmesi için atmden. yalnız atm'ye gittiğinde isteğiniz üzerine kartınıza el konulmuştur diye bir uyarı verip kartı almış. daha sonra ben 444 00 00 numaralı ziraat müşteri hizmetlerini aradım. müşteri temsilcisine bağlanmak için gerekli kombinasyonu girince birine bağladı beni ama hiç bekleme olmadı anında oldu bu bağlanma. daha sonra konuşmaya başladık konuşurken arkaplan sesleri dikkatimi çekti. sanki bi döngü içerisinde aynı sesler tekrar ediyo gibime geldi. Bi anda aşırı paranoyak olduğum için aklımda senaryolar kurmaya başladım.

Telefonumun hacklendiğini, oradan mobil bankacılığıma sızıp kartımı iptal ettirdikleri, ziraat müşteri hizmetlerinin telefonunu bir yere yönlendirmeleri ve konuşma sırasında verdiğim bilgileri alıp istedikleri gibi kullanmaları vs.

Neyse sonra konuşmaya devam ettim banka ile ilgili bi sebeple karta ele konulmadığını atmden kaynaklanan bir hata olabileceğini söyledi. yeni kart çıkarmak için beni başka bi yere aktaracağını söyledi. kayıp çalıntı bla bla bi robot sesi girdi araya tak diye birisine bağlandı anında. Annemin kızlık soyadının bazı harfleri tc kimlik numaram falan önemli bilgileri istedi benden kart çıkarmak için. aynı loop sesi devam ediyordu arkada ama paranoyaklaştığımı düşünüp aldırmadım artık her şeyi verdim işlemler bitti.

yine de içime sinmedi. androiddeki bi uygulama ile tüm telefon konuşmalarını kaydediyordum. açıp dinlemeye başladım. arkaplan sesleri cidden garip geliyordu. daha sonra ileri aldığımda şok edici bi şey farkettim. 2. bağlandığım kadın da aynı kişiydi. İsimleri farklı olarak tanıttı kendini bana lakin ileri geri aldığımda ses kaydını tamamen aynı sesle karşılaştım. Ve hayır sesi falan da benzetmiyorum tonlama falan her şey aynı.

Arkadaş gelince onun telefonundan tekrar arayacağım ziraat bankasını ama sizce başıma ne gelmiş olabilir? evet biliyorum bu bir dolandırıcılık olsa saçmalıklar var yine işin içinde neden başkasına bağlansın ki direk bilgileri almaktansa gibi vs vs. ben de bilmiyorum ama konuştuğum sözde iki farklı kişi kesinlikle aynı kişilerdi.

telefonum gayet güvenli arada network'ü de izliyorum olağan dışı veri alım/gönderimi için. tek sorun cerberus adlı güvenlik uygulamasına telefonumun tüm kontrolünü vermem. cerberus hesabımı hackleyen, tüm dosyalarımı mesajlarımı her şeyi çok rahat alabilir. ses kaydını yüklemeyi düşünüyodum ama ara ara verdiğim kişisel bilgileri kesmem falan çok uğraştıracak şimdi. belki koyarım yine üşenmezsem.

 
yani gerçekten böyle bir şey olduğuna pek aklım yatmadı.

bir kere sen tüm telefon konuşmalarını sesli olarak kaydediyormuşsun, elli tame güvenlik programı kurmuşsun telefonuna, cerberus diyorsun vs ben çoğunu çok anlamadım. neden yapıyorsun ki böyle şeyleri? çok üst düzey biri ya da aşırı zengin olmadığı sürece insan bunları yapmaz sanki. genel olarak hayatı fazla paranoyak yaşıyor olabilir misin acaba?

ama gerçekten böyle bir şey olduysa bravo ayakta alkışlarım. tek bölümlük dizi senaryosu çıkar bundan :)

internetten ziraat bankası online görüşmeyi aç ona yaz böyle böyle bi kart sorunu yaşadım, sizi de az önce arayıp yeni kart başvurusunda bulundum alındı mı o başvuru diye sor. için rahat eder.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (12.11.16 12:50:41) 
sabit hat üzerinden aramayı gerçekleştirmeyi denedin mi? birde bazı atm'lerin orada direk müşteri hizmetlerine bağlanan telefon oluyor onu da deneyebilirsin.

emin oluncaya kadar makinenin etrafında durmaya devam et, kartı soktuğunuz yeri kontrol et parça takıyorlar falan kartı kopyalamak için.
  • selam  (12.11.16 12:55:49) 
şöyle bir şey var, adamlar senin kartı iptal edebilmek için zaten senin önemli bilgilerini çoktan ele geçirmiş olması gerekmez mi?niye böyle bir tezgah kursunlar? tüm telefon konuşmlarını kaydedip dinlemek nedir ya hu ne yapıyorsunuz?


  • mungojerry  (12.11.16 12:57:22) 
ACR uygulaması ile kayıt ediyodum bilmeyenler için. Siber güvenlikle biraz ilgili olduğum ve her şeyin ne kadar basit olduğunu bildiğim için biraz payonağım güvenlik konusunda sadece.

mungojerry, ben de onu diyorum mantıksız çok fazla etken var. o bilgilerimi 2. kişiye yönlendirmeden direk olarak da alabilirdi. tek emin olduğum şey konuştuğum o 2 kişinin aynı kişi olması. ama yine de telefonumu hacklese dahi anne kızlık soyadına ulaşabileceğini sanmıyorum. konuşmaları dinlese bile en son 1 sene önce kullanmışımdır heralde bi işlem için.
  • kanzuk seni yiyeceğim arslanım  (12.11.16 13:01:58 ~ 13:07:36) 
hocam telefonunun hacklenmesi, oradan mobil bankacılığa sızıp kartı iptal ettirmeleri, ziraat müşteri hizmetlerinin telefonunu bir yere yönlendirmeleri ve konuşma sırasında verdiğim bilgileri alıp istedikleri gibi kullanmaları ve cerberusu devre dışı bırakma işlerini yapabilecek adamlar microsoftta software developer project manager olarak çalışıyor.

bir süre mr. robot'a ara verelim.
  • güneyli çocuk  (12.11.16 14:15:24) 
Çağrı merkezi ile ilgili bilgi vereyim. Eğer kısa süre içinde tekrar ararsan bir önceki konuştuğun temsilci boşsa aynı temsilciye bağlanırsın. Seni hatırlasın işlemin kısa sürsün diye.


  • gullak  (12.11.16 18:41:47) 
matrix'e düşmüşsün, allah kurtarsın :)


  • burya  (12.11.16 18:52:15) 
Bence bir paranoya söz konusu. Başka telefondan bankayı arayıp daha önceki görüşmeyi teyit etmek yerine ses kaydını dinleyip çıkarımlar yapmanız da bunu destekliyor. Paranoyanızı haklı çıkarmaya çabalamışsınız.


  • creepy  (12.11.16 22:14:22) 
gullak, okuduysanız sorun zaten kendini farklı bir isimle tanıtıp önceki kadının sorduğu bazı soruları tekrar sorması

creepy, arkadaş niye kimse tam okumadan yorum yapıyor. arkadaşın eve gelmesini beklediğimi söyledim onun telefonundan arayacaktım. sabit hat bağlı değil evde.

"Arkadaş gelince onun telefonundan tekrar arayacağım"
  • kanzuk seni yiyeceğim arslanım  (13.11.16 13:54:19 ~ 13:55:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.