[]

Erkek makyaj yapar mı ?

www.youtube.com Erkek sizce makyaj yapar mı ? Açıkçası arada berbere gidip saça sakal düzen verip ,bir de parfum sıkıyorum.Bu çocuk abartmış mı ?




 
hocam cinsiyet rolleri tam anlamıyla öğrenilen ve mantık dışı olduğunu düşündüğüm olaylar. kızlar makyaj yapar ama erkekler yapamaz algısı çok itici. yapan yapıyor, güzelde yapıyor.


  • fikrimuhim  (12.11.16 02:27:41) 
bence o çocuk 3 yaşından beri sadece kızlarla arkadaşlık etmiş. çünkü konuşmasından bunu destekleyen bir sürü şey çıkıyor.

evet abartmış.
  • freetakilir  (12.11.16 02:34:35) 
Hepsini izlemedim ama giriş kismina baktim, çocuk sinema okuyomuş ve ozellikle sinemadaki makyajla ilgisi varmış ki gordugumuz tum aktorler filmlerde ya da talk showlarda makyajli. Gunluk hayatinda yapanlar da var bu çocuk da yapiyo olabilir yani ben yapmam ama yapan yapsin kafasindayim ben


  • nundu  (12.11.16 02:35:26) 
X y yapar mı soruları bana çok manasız geliyor. Herkes her şeyi yapabilir. Insan kendini nasıl mutlu ve rahat hissediyorsa onu yapmalı. Bu arkadaş makyaj yapıyormuş, ne güzel, videoyu da hiç yadirgamadan izledim. Sen yapmıyorsan yapma, o da güzel. Nihai noktada erkek adam mevzusuna bağlamak yersiz.

Şu kalıpları artık bi kenara bırakalım, yaşayamaz ve yaşatmaz hale geldik bütün bir insan ırkı olarak.
  • buff  (12.11.16 02:41:52) 
Buff fikrimuhim +1

Isteyen istedigini yapar, erkegin neyi yapip neyi yapamayacagina kim karar veriyor yahu? Bizim tek yukumlulugumuz bizden farkli olana saygi duymak.
  • kassiopeia  (12.11.16 02:48:05) 
yapan yapsın tabii ki, bende bir önyargı olusturmaz. video keyifli bir video, arkadas da tatlı bir insan gibi.

fakat mesela böyle biri benim için ' arkadas' olur yalnızca. bilmiyorum fazla feminen.

tabii işin ' makyaj kadın için midir' boyutu da var. orlara girmeyelim.
  • yuvarlanantencereninkapagi  (12.11.16 02:49:34 ~ 03:19:51) 
buff + 1

Ama farklı düşündüğüm bir nokta var. Cinsiyet rolleri değil derdim. İsteyen istediğini yapsın; kadınların erkekleşmesine veya erkeklerin kadınlaşmasına karşı değilim eğer kişi istiyorsa. İsteyen istediğini yapsın. Yine de kişinin çok fazla makyaj ürünü olabilir. Bir kadın için de bir erkek için de geçerli bu. Gerçi şimdi çok bir şey görmedim ama adam evini Mac kozmetik dükkanına çevirmiş olsaydı erkek mi kadın mı olduğuna bakmadan 'Evet, abartmış' derdim.
  • aychovsky  (12.11.16 02:57:45) 
fikrimuhim +1
buff +1

ekşi sözlük gibi cinsiyetçi ve homofobik bir platformda böyle mesajlar görmek umut veriyor.

erkeğin makyaj yapması "erkeğin kadınlaşması" demek değildir. "Cinsiyetçi değilim, isteyen istediğini yapsın kafasındayım, isteyen erkek kadın gibi davransın, isteyen kadın erkek gibi davransın" derken bile cinsiyetçilik yaptığımızın farkına vardığımızda biraz daha umut oluşacak geleceğe dair :) erkeğin güzeli olmaz ne demek bu arada ya...
(bkz: cinsiyet kodları)
(bkz: toplumsal cinsiyet)
(bkz: cinsiyet rolleri)
  • luchetti  (12.11.16 03:07:52) 
fikrimuhim +1
buff +1
kassiopeia +1
luchetti +1
  • freebird5406_2  (12.11.16 03:15:22) 
isteyen istediğini yapar. ancak cinsiyet rolleri falan diye eleştirmek biraz saçma geldi bana. politik doğruculuk adına cinsiyetler yokmuş gibi davranıyorsunuz. bu kalıp değil, cinsiyet yani, yaratılış evrim ne dersen de bizi bu noktaya getirmiş.

erkekler makyaj yapmaz. sorunun doğru cevabı bu. çocuk abartmış. makyaj binlerce yıldan bugüne gelmiş feminen bir kavramdır.

mesela küpe de öyleydi, makyaj kadar olmasa da feminendi bir zamanlar, noldu sosyal evrim gerçekleşti ve artık değil. belki makyaj da bir gün böyle olur (ki bence olacak) ama şimdi değil.

arkadaş siyasi bir soru sormamış, sorsaydı ben de isteyen istediğini yapar kardeşim derdim. dünyanın en politik doğrucu adamlarından biriyim ancak bazen abartıyoruz bu işi.
  • jangbogo  (12.11.16 03:25:53) 
makyajın da küpe gibi "feminen"likten "maskülen"liğe geçmesi, yani senin deyiminle "sosyal evrim (??!)"in gerçekleşmesi ne zaman olacak sence? ona göre yayalım millete.


  • luchetti  (12.11.16 03:50:38) 
Aa bu çocuğu liseden tanıyorum lan üst dönemdi.

Soruya gelirsek: yapan yapsın
  • ghilleinthemist  (12.11.16 04:12:53) 
ben yapıyorum ve evet gayim. ama şöyle bir durum var yaptığım makyaj fazla belli olmayan türden. aşırıya kaçmıyorum. heteroseksüel erkeklerin yapacağını pek düşünmüyorum.


  • guzellige inancimi sarsan simgeler var  (12.11.16 04:23:35) 
jangbogo -

sayın hocam, cinsiyet kimliklerinin kendi kültürümüzde olduğu gibi olmayan çok toplum var. ister inan ister inanma; tüm düşünce yapımızı, rollerimizi, hayata bakış açımızı öğreniyoruz. insan her şeyden önce öğrenen bir varlıktır. eğer bu söylediğiniz cinsiyet sadece seçimden ibaret olmasaydı bugün kadın doğup erkek kimliğine bürünen insanların erkek rollerini en üst düzeyde yansıtmasını ya da tam tersi erkek doğup kadın rollerini bu seviyede yansıtan insanları göremezdik. bence bu noktada zeki müren'i anlamak en doğrusu. sahnede ayrı filmlerde ayrı rollere bürünüp kendi cinsel kimiliğini en az seviyede yansıtmasının sebebi budur.

kısacası, ben insanları belli kalıplara sokmanın karşısındayım. farklılıklar güzeldir, korkulması gerekmez. insanlar başkalarına zarar vermedikçe nasıl isterlerse öyle yaşasınlar. zor değil hoşgörülü olmak be :)
  • fikrimuhim  (12.11.16 04:39:38) 
vidyoyu izlemeden hemen evrimsel bir cevap vermek gerekirse hem evet hem hayir. neden? cunku dogada genelde hayvanlarin erkek olanlari guzeldir, cekicidir. disiyi ikna etmek icin ilgisini cekerler.

ayrica makyaj var makyaj var. kimi iki kat boya suruyor, donusum geciriyor, kimi de bazi "duzeltmeler" yapiyor. bu durumda benim kanaatim kadinin da iki kat boya sureni makbul degildir.

makyajla guzel/yakisikli olan kimselerde ruhsal bazi problemler vardir. zira karsi cinsin ilgisini cekmek icin bir maskenin arkasina saklaniyormus, ozguvensizmis, egosu kirilganmis algisi yaratiyor.

want2die'in da soylemeye calistigini soyle anliyorum: ozguvenli ol yeter, mutlaka birilerinin ilgisini cekersin. buna da katiliyorum. magara adami atalarimizin makyaj seti yoktu. icguduler her turlu yuzeysel ozellikten daha etkilidir. karsidakini guduleyen duygulari uyandiriyorsan sikinti yasamazsin.
  • idexo  (12.11.16 10:31:23) 
benim saçımı boyadığım, makyaj yaptığım dönemler oldu. kendini heteroseksüel olarak tanımlayan bir erkektim. tabii o zamanlar gençtik. şu an kadın erkek ayırt etmeksizin makyajdan hoşlanmıyorum. ama dileyen yapar bittabi.

ek: ben soruyu esas almıştım cevaplarken, videoyu şimdi açıp ileri geri yaptım, benim böyle kutu dolusu şeyim yoktu tabii. punk takılırdık biz. 3 parça şeyim vardı. aşırısını hiçbir dönem sevmedim.
  • misterturist  (12.11.16 10:55:36 ~ 12:05:20) 
mimikleri bile ergen kız gibi 10sn dayanabildim. İsteyen istediğini yapsın kimseye karıştığım yok ama özellikle "buff +1" yazan hatunlar, böyle bir sevgiliniz olsun ister misiniz ? Dürüstçe yazın, kıvırmayın.


  • kimlanbu  (12.11.16 11:51:33) 
Yapar, yapsın. Kadınlarda da makyajı sevmediğim için bana hepsi abartı geliyor. Videoyu izlemedim.


  • hasmetizm 2046  (12.11.16 11:53:47) 
Bence o erkek değil, eşcinsel. Abartmayı bile abartmış.


  • yaren  (12.11.16 12:13:15) 
Şimdi burda şöyle bir hata var, yukarıdaki cevaplarda yani.

"Erkek makyaj yapar mı?" sorusu zaten "erkeğin makyaj yapması toplum normlarına uygun mu?" sorusuyla eşdeğer. O yüzden erkek makyaj yapmaz. Buna milli irade karar verir sdfdsf.

Bu soruya cevap bu.

Yoksa bundan soyutladığımızda yapar tabii, niye yapmasın.

Burda toplumun bu tarz bilinçli veya bilinçsiz baskılarına nefret kusup sonra gidip "ugg giyen kızlar" veya "geyikli tayt giyen kızlar" veya "kamyoncu atleti giyen erkekler" başlıklarında bunları giyen insanlara giydiren tipler var ve durumun benzerliğinin farkında değiller.

Bu tarz normlar her zaman bir şekilde oluşur, bazıları köklü olur, bazıları da kısa süreli ve değişken olur. Bazıları cinsiyet rolleriyle alakalı olur, bazıları olmaz.

Artık toplumun dikkate değer bir kısmı bu tarz cinsiyetle alakalı normları esnetme yanlısı olduğu için bu soruya cevap yakında değişebilir. Veya bu soruya cevap ekşiduyuru topluluğunda evetken dışarıda hayır olabilir. Unutulmaması gereken şey şu, biz bu normları değiştirdiğimizde yerine yenileri gelecek. Böyle kurallar ve kısıtlamalar ister istemez her zaman olacak.

Yani toplumsal cinsiyet gibi bkzlar verip de toplumun nasıl işlediğinden haberdar olmamak biraz komik. Neden komik? Çünkü bazı insanlar toplumsal kuralları yıkma isteğinde ama yıktıklarında yerine yenilerinin geleceğinin veya getirileceğinin bilincinde değil, oranın boş kalacağını sanıyorlar. "Erkek makyaj yapmaz" ve "erkek makyaj yapar" yargılarının ikisi de toplumsal cinsiyet rolü üzerine tanımlamalar ve ikisinin de aslında pek bir farkı yok işlev olarak.

Özet olarak buff'a ithafen: "x y yapar mı soruları bana mantıksız geliyor" demiş ama dünyanın en doğal soruları bunlar.

Bu yazdıklarımdan da cinsiyet konusunda baskıcı, cinsiyetçi veya gerici olduğum çıkarımını yapabilir bazı arkadaşlar. Onlara diyebileceğim bir şey yok :D Amacım sadece eleştiriyi kör bir şekilde yapmamak; eleştirinin sebebini, doğasını ve sonuçlarını tartabilmek.
  • Adramelekhh  (12.11.16 12:19:11 ~ 12:26:54) 
buraya toplumsal cinsiyet diyip gitmenin sağlıklı bir iletişim kurmadığını düşünüyorum. Karşıdaki kişiye "bilmiyosun tabi git aç oku" demek kadar kaba olduğunu sanıyorum.
Dilim döndüğünce ve umarım hata yapmadan açıklamak istiyorum. Biyolojik cinsiyet bir kişinin bazı organlarının oluşu/olmayışı üzerinden tanımlanıyor ve üreme odaklı bir yaklaşım olarak süregeliyor. Ki özünde bu oldukça sıkıntılı çünkü bu sınıflandırma vajina (female deniyor misal), penis (male) gibi organları merkeze alarak aslında cinselliğin, ne bileyim ayak ile, burun ile yaşanamayacağı, üremenin herkes için bir amaç olması gerektiği gibi bir önyargıyla hareket ediyor. Yani anal ilişki için anal bölgesinden başka hiçbir organını kullanmayan ve üremek istemeyen bir kişi tıbbi müdahaleler haricinde niçin bir biyolojik cinsiyete atansın?
Bir de toplumsal cinsiyet / cinsiyet kimliği var ki sanırım birçok sorun da buradan kaynaklı vuku buluyor. Kısacası sosyal kültürel kalıplar neticesinde öğrenmeye zorlandığımız davranışlar, tutumlar, görünüşler, makyajlar ve makyajsızlıklar bütünüdür. Bu bahsedeceğim cinsiyet kavramı kadın ve erkek diye ikiye ayrılmıyor, aslında ayrılmamalı ama ayırıyorlar ve hepimizi bu normlara uydurmaya çalışıyorlar. herkes içinden gelen tavrını, duruşunu, durmayışını takınabilir ve dünyada hepsi birbirine özgü 6 milyar cinsiyet olabilir.
fakat doğumumuzdan itibaren, hatta doğmadan önce, biyolojik organlarımızdan yola çıkarak hangi rengi seveceğimiz, hangi oyuncaklarla oynayacağımız, kiminle evleneceğimiz (bkz: beşik kertmesi) belirleniyor ve böyle davranmamız öğretiliyor. Sorun da tam bu noktada başlıyor; biyolojik cinsiyet ile, toplumsal cinsiyet arasında doğrudan bir ilişki kurulmuş oluyor. Yani penisin varsa erkeksindir, erkeksen makyaj yapmazsındır. biyolojik cinsiyet ile toplumsal cinsiyet arasında kurulan, stereotip yaratan her ilişki, ayrımcılıktır, birilerini topluluktan ister istemez dışlar. çünkü nihayetinde birileri bu önceden atanmış kriterlere uymayacaktır.
İkili cinsiyet sistemi küçüklüğümüzden beri kendimizi bir toplumsal cinsiyete ait hissedip yetmez gibi tam "karşısındaki" ikinci cinsiyetle ilişkilenmemizi öğütlediği için bu kalıplara uymayan herkes dışlanıyor. Homofobi, transfobi, queerfobi, hepsinin temelinde, karşı tarafın heteroseksist ikili cinsiyet sistemine uymuyor oluşuna verilen tepki mevcut.
Aynı şekilde, bir toplumsal cinsiyetin ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini söylemek de bu ayrımcılığa hizmet ediyor. Kendini -istediği cinsel organı olsun olmasın önemli olmaksızın- erkek denilen cinsiyetle beyan eden kişi, içinden ne geliyorsa veya gelmiyorsa o şekilde davranabilmeli ki, sınırlar ve kurallar yaratmamalıyız ki dünya daha yaşanabilir bir hale gelsin; herkes için.
"herkes için" diyorum çünkü ikili (kadın- erkek) ve stereotipik (erkekler bunu yapmaz, kadınlar şöyle yapar, erkek kadından hoşlanır) cinsiyet sistemi herkesi mağdur ediyor. Gerçekten şuan hayatımızın aşkı, sevdiğimiz bir arkadaşımız olabilirdi, hayatımızda 7/24 görüştüğümüz çok sevdiğimiz kişiye karşı bir şeyler hissedebilirdik, fakat toplum bizi aynı toplumsal cinsiyete atayıp yetiştirdi diye bunu yapamayacağımıza inandırıldık. bunu öylesine kabullendik ki yapabilenleri de "ibne" diye dışlar olduk falan. tıpkı şu her yerde bahsedilen öğrenilmiş çaresizlik deneyleri gibi olduk her birimiz. Dünyada hoşlanabileceğimiz 3-4 milyar insanı daha doğar doğmaz organlarımızı yoklayarak bizim adımıza karar verdiler ve silip attılar zihnimizden. Birileri bu kalıpları, hapishaneleri yıkıyorsa ne güzel değil mi? Bana kalırsa örgütlenelim makyajımızı da yapalım, sakalımız varsa onu da uzatalım, mavimizi de morumuzu da giyelim, el ele sokaklara çıkıp daha özgür bir dünya yaratalım. Neyse, öyle işte hocam, makyaj ben de yapıyorum, fazla yapmayı sevmiyorum cc krem falan sürüyorum bazen de dudaklarıma shea yağı sürüyorum o kadar. Tabi bu demek değil ki çok makyaj yapan tü kaka, isteyen parasınca zevkince yapabilir.
  • insaniz iste  (12.11.16 12:47:47) 
yapsın yapmasın kendi tercihi.

çok sevindim videoyu görünce, makyaj yapmayan kadınlara sövüp sayan erkeklere geldi şimdi sıra. umarım böyle erkekler arasında yayılır da şekilciğin ne demek olduğunu anlar kadın erkek demeden herkes.
  • bunaldım a dostlar  (12.11.16 16:38:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.