[]

incil okumuş olan var mı?

yeni ahit-eski ahit dahil tüm kutsal kitap.

düşünceleriniz neler bu konuda?


 
ben okudum karşim buyur :)


  • cekilmis gayfe  (11.11.16 22:05:15) 
yeni ahit'i okudum. eski ahit'i de biraz okudum diyebilirim.

incil hikaye kitabı gibi bence. eski ahit daha sert olsa gerek. ibrahimi dinlerin kitapları işte. aynı efsanelerin anlatımları.
  • burya  (11.11.16 22:11:04) 
dur düzgün cevap verecem. bir kere soru yanlış. kutsal kitabı okudunuz mu demen gerek. incil müjde demektir ve yeni ahit'i kasteder.

eski ahit kuralcıdır, katıdır, israiloğullarına yöneliktir. çünkü tanrı'nın ibrahim'le yaptığı anlaşma neticesinde, oğlu ishak'tan devam eden bir anlaşması vardır.

yeni ahit ise tüm insanlığa müjdelenmiştir. isa mesih'e, tanrı'nın beden alarak yeryüzüne geldiğine, çarmıha gerilerek öldüğüne (insani doğasının) ve üçüncü gün dirildiğine iman eden herkesin sonsuz yaşama kavuşacağını müjdeler. yani aslında tanrı insanların günahlarının kefareti için, insan bedeni alarak yeryüzüne geldi, kendisini feda etti ve üçüncü gün dirildi. bir bakıma ölümle ölümü yenerek insanlara sonsuz yaşamı hediye etti.
  • cekilmis gayfe  (11.11.16 22:21:36) 
eski ahit nefret dolu bir kitap. korkunç bir dili var. yahudi ve hristiyanlar o kitaba inanıp nasıl islamiyete bok atar bilmiyorum. bana kalırsa kuran'dan daha çok şiddet içeriyor. bir de betimlemeleri çok komiktir. ne bileyim, tanrının öfkelenince burnundan ateşler çıkması gibi şeyler vardır, ejderha gibi, komik geliyor bana.

yeni ahit, eski ahit'ten çok farklı. içinde çok fazla merhamet, sevgi, barış mesajı var. ancak tuhaf ayetler burada da mevcut. eşcinsel ve kadın düşmanlığı göze çarpar. çelişkili tarafları boldur.

not: hristiyan kökenli ateistim.
  • nathanieltroy  (11.11.16 22:44:15) 
@nathan, yeni doğmuş çocuğa kebap yediremezsin.
eski ahit insanların anlayacağı şekilde ve betimlemeler/sembolik anlatımlar kullanır. mesela ezgiler ezgisi bölümünde erotik ifadeler yer alır. ama bu tanrı ve çocukları (insanlar), rab ve israil, mesih ve kilise arasındaki sevgi, saygı, ilişkiyi betimler. ama yüzeysel olarak baktığında süleyman'ın şulamlı bakire kıza yaptığı kur gibi algılar mehmehmeh ne gomik dersin.

yeni ahit'te yer alan kadın düşmanlığına bir örnek alayım. hristiyanlık kadar kadına değer veren bir din var mı? kutsal bakire meryem, kuşkusuz o heruvimlerden ve serafimlerden daha yücedir.

eşcinsellik sapkınlıktır, ama yine de eşcinselleri öldürün/ayıplayın/dışlayın diye bir şey yazmaz kitapta. biraz anlatsana bol olan çelişkili tarafları. ilgiyle dinlemek isterim.
  • cekilmis gayfe  (11.11.16 22:56:33) 
@cekilmis gayfe

ben betimleme yok demedim ki. komikler dedim.

Kadınlar toplantılarınızda sessiz kalsın. Konuşmalarına izin yoktur. Kutsal Yasa’nın da belirttiği gibi, uysal olsunlar. Öğrenmek istedikleri bir şey varsa, evde kocalarına sorsunlar. Çünkü kadının toplantı sırasında konuşması ayıptır. 1. korintliler 34-35

Kadınların da saç örgüleriyle, altınlarla, incilerle ya da pahalı giysilerle değil, sade giyimle, edepli ve ölçülü tutumla, Tanrı yolunda yürüdüklerini ileri süren kadınlara yaraşır biçimde, iyi işlerle süslenmelerini isterim. Kadın sükûnet ve tam bir uysallık içinde öğrensin. Kadının öğretmesine, erkeğe egemen olmasına izin vermiyorum; sakin olsun. Çünkü önce Adem, sonra Havva yaratıldı; aldatılan da Adem değildi, kadın aldatılıp suç işledi. 1. timoteos 9-14

bence bunlar bile yeterli. bunlar benim için kadın düşmanlığı. ailede erkeği "reis" konuma koyan başka ayetler de var, cinsiyetçiliğin dik alası.

evet incil'de kadınlara değer veren ayetler de var, bu da çelişkili yanı zaten. kuran da böyle. bazı yerde kadını aşağılıyor, bazı yerde yüceltiyor. ama gerçekte iki dinde de kadının yeri bellidir. kadın din görevlisi yalnızca bazı protestan kiliselerinde görülebiliyor. kadim kiliselerde bahsi dahi geçmiyor. keza hristiyanlığın öğretisi bile tek başına sorunlu. tanrı dünyaya erkek bedeninde geliyor, erkek havarileri oluyor. kilise ikonalarında "baba tanrı" da erkek olarak resmedilir mesela. ermeni kiliselerinde böyledir, zannediyorum katolikler de yapıyor bunu. sorsanız "hayır, o sadece betimleme" derler.
  • nathanieltroy  (11.11.16 23:38:09) 
evet 2 bin yıl önce bir kadın çıkıp konuşma yapacaktı ve herkes ulan ne güzel konuşuyorsun diyecekti he mi? isa mesih tebliğine 30 yaşında başlar. çünkü 30 yaşından genç olsa anlattıkları ciddiye alınmazdı. aynı şekilde kadın da ciddiye alınmaz. yahu bu kadar romantik olmayın. kadınlar başımızın tacıdır da neden kadın havari yok demek çok saçma. ona bakarsan mesih ölümden dirildiğinde ilk göründüğü kişi maria magdelena olmuştur. madem kadın ikinci sınıf ona görünmezdi. bakire meryem'den doğması da kadına verilen değerden ötürüdür. bir şeyden doğmasına gerek yoktu. gökten inebilirdi de. bunlar semboliktir olaylardır. 2 bin yıl önceki adamın anlayıp şimdikilerin anlamaması çok enteresan.

ayet verdiğin bölümler petrus'un yazdığı mektuplardandır. direkt mesih'in sözleri değildir. kaldı ki kötü bir şey de dememiş, herkes konuşup ortalığı bulandırmasın evde kocanıza sorun o anlatsın demiş. ne var bunda gerçekten?
  • cekilmis gayfe  (12.11.16 00:40:05) 
dinin bu kadar devrimciliğinin bile olmadan dünyayı değiştirmeye çalışması çok saçma. klasik din savunusu bu işte. "çünkü toplum yapısı bunu gerektiriyordu". demek ki tanrı toplum yapısını değiştirmek yerine ona uyum sağlamayı tercih etmiş. bu romantiklik değil ki. benim cinsiyetlere yüklenen rollerle ilgili derdim var, çünkü günümüzdeki kadın-erkek eşitsizliğinin nedeni bu bakış açısı.

kötü bi şey dememiş ne var bunda dediğin kısımlar için yorum yapamıyorum. gülüp geçeyim sadece, modern dünya görüşüyle tamamen zıt buluyorum. evet din modern dünyaya uyum sağlamak zorunda değil diyeceksin muhtemelen, bunu kabul etmeniz güzel olur açıkçası. dinlerin devri maalesef geçti görüldüğü üzere. geriye işlemiyor zaman ne yazık ki.

onlar petrus'un sözleri demişsin. petrus'a kim yazdırdı bunları? hristiyanlığa göre hiçbir havari kafasına göre yazmamıştır bunları, kutsal ruh'un esiniyle yazılmıştır, yani tanrı sözüdür düpedüz. gerçi daha yeni ahit'in birliği üzerinde bile anlaşma yoktur hristiyanlıkta. katoliklerle protestanlar arasında bu konuda dahi çok ciddi bir ayrım vardır, protestanlar 7 tane kitabı incil'den saymaz örneğin. bu kadar kafası karışık bir din mevcut değildir herhalde dünyada.
  • nathanieltroy  (12.11.16 01:24:44 ~ 01:25:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.