[]

Türk adının ticari olarak haksız rekabet yaratması ve olumsuz sonuçları

Bir çok firma adının başına Türk ismini getirerek ticari anlamda milli olduğunu ya da bir devlet kurumu olduğunu empoze ederek haksız ticari rekabet sağlamaktadır. Bakıldığında yuzde seksen doksan yabancı sermayeye teslim olmuş firmaların isim değişikliğine gitmesi gerektiğini düşünüyorum.

Ürettiği hizmet kalitesi yetersiz ve kötü olan firmalar isme leke sürmektedir. Örneğin yurt dışına makine üreten "Türk Makine" adında bir firma olsun. Oluşacak her hangi bir sorunda "zaten Türk makinesi ne bekliyordun ki" Tarzında konuşmalar yapılabilir bu da
Türk makine = kötü
makine = kötü
Türk = kötü anlamına sebep olur.

Sizler ne düşünüyorsunuz?

 
Çinlilerle bu konuda yarışamayız. Çin malı ürünler de kötüdür ama hep satın alınır. Dediğiniz durumun tersi de mümkün. Çok sağlam makine yapmış adamlar da diyebilirler.


  • dissendium  (10.11.16 11:59:40) 
marka adına Türk eklemek zaten bakanlar kurulu kararıyla mümkün olduğundan cart curt herkes alamıyor.


  • kulakligin calismayan teki  (10.11.16 12:24:03) 
apple urunleri cin'de uretiliyor ama imaji oyle degil. dolayisiyla "made in china" olduktan sonra bir kere fark etmez.

ancak "made in turkey" urunler icin bu sozkonusu olabilir.
  • idexo  (10.11.16 14:33:41) 
kulaklığın çalışmayan teki+1 türk, milli vs gibi kelimeleri ticari firma adından kullanmak isterseniz bakanlar kurulu kararı gerekir, önüne gelen kullanamaz. Bildiğim kadarıyla böyle Türk Traktör diye bir firma var Ankara'da. Soyadında Türk vs. gibi bir isim varsa bakanlar kurulu onayına gerek yok, kullanılabilir. Bildiğim kadarıyla böyle, yanlışım varsa hukukçu arkadaşlar düzeltip uyarabilir.


  • limoncello  (10.11.16 14:47:19) 
@kulakligin calismayan teki+1. öyle kafana göre yapamazsın bu bir.

ikincisi, yurtdışında içinde "türk" olan bir markayı tescillemek için 40 takla atman gerekir. bu özel sektör için pek mümkün değil zaten. geçenlerde abd'de "mersin" adını tescillemek isteyen birine izin vermediler (buraya kaynak gelebilir).

coğrafi isimlerde en yaygın olanı, kamu tarafından konulması (türk traktör, erdemir demir çelik, samsun sigarası, vb). devlet eliyle yapılan bir üretim kötüyse zaten ülkenin/bölgenin kötülenmesi normal gibi bir mantıkla yapılıyor.

gelende "türk" ifadesi içeren ticaret unvanları/markalar kamu kuruluşlarına aittir veya kamu tarafından satılarak özel sektöre geçmiştir.
  • babilbaligi  (10.11.16 14:47:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.