[]

Düşük kalan kira ve kira artış oranı vs. enflasyon oranı

Kiraya verdiğim bir evim var, kiracı da her ay kirasını düzenli olarak yatırıyor. Ancak her sene üfe oranında zam yaptık, yıllık ortalama %4-5 civarı zam yapıldı kiraya. Böyle olunca kira çok düşük kaldı, sitedeki diğer daireler şu anda 500 TL daha fazla kiraya veriliyor. Üstelik benim dairem sitedeki mantolaması yapılmış blokta, diğer blokların çoğunun henüz yapılmadı ve 500 TL daha fazla kiraya veriliyor.

Ben kiracımla geçen yıl konuştum, hem yuvarlak hesap olsun hem de kira biraz normale yaklaşssın diye %9 zam istedim, adam kıyameti kopardı, en fazla %5,5 zam yaparım, bu benim yasal hakkım diye. Sonuçta %5,5 zamlı yatırdı ama kira saçmasapan şekilde buçuklu bir rakam oldu.

Bu ay da kiraya zam yapılması gerekiyor ve TUİK'e göre en fazla %3,83 zam yapabilirmişim. Böyle bir artış olur mu, hiç mi piyasaya bakmıyor bu TUİK? Mevduat faizi oranlarına baktığımızda zaten reel enflasyon %11-12 civarı, dolar almış başını gitmiş ve ben en fazla %3,83 yapacağım?

Şu anda dairemin mevcut kira ile geri dönüş oranı 35 yıl oldu. 35 yıllık kira çarpanı mı olur? Devlet bile emsal kira bedelini 20 yıl kabul ediyor gelir vergisi alırken.

Geçen yıl 4 kira bedelini mantolama için verdim, 1 kira bedeli kadar GMSİ gelir vergisi ödedim, 220 tl emlak vergisi verdim, şimdi de 1,5 aylık kira bedeli kadar asansör yenileme ücreti istiyorlar. Üstelik DASK'ı filan yenileyemedim daha. Aldığım kiranın yarısından fazlasını masraf ve vergilere ödemişim.

Kiracı her ay düzenli ödüyor eyvallah ama kendisi de biliyor muhitte bu seviyede kira olmadığını ve her sene ÜFE oranında zamlı yatırıyor. Bu sene de muhtemelen %3,8 zam yapacak. Bu şekilde giderse birkaç yıla kadar aldığım kiranın tamamını apartman bakım ve masrafları ile vergilere yatırmış olacağım ve elime hiç para geçmeyecek. Şu anda bile apartmanın çatısı akıyormuş ve birkaç aya yine bir para toplanacak.

Sonuçta yapılabilecek birşey var mı? 35 yıllık kira çarpanı olur mu? Kiracım tek başına oturan kamuda çalışan birisi. Daireyi satmak istesem zaten haftaiçi müşteri gidemeyecek, evde kimse yok. Haftasonları da kızlarına gidiyor. Ee, alıcı da göremeyecek daireyi ve satamayacağım. Elimde patlamış bir daire var, ne yapayım ben şimdi?

 
10 sene sonra yeniden sözleşme ya da kira belirleme hakkın oluyor yanılmıyorsam.
Sözleşme yenileme dönemi gelmeden noter kanalıyla uzatmayacağını belirtebilirdin ancak o süre geçmiş sanıyorum.

Satmaya kalkınca göstermez durumu doğru değil, randevulaşarak haftanın belli saatlerinde evi göstermek zorunda.
  • cakabo  (08.11.16 17:06:35) 
geçen ay kira zammı yaptık ev sahibi 7,5 dedi 4,06 zam yapıp küsüratı da yukarı yuvarlayarak zam yapıp yatırdım.

yasa gereği (üfe+tefe)/2 zam oranı.
  • prezarlatif  (08.11.16 17:19:28) 
@prezerlatif: yasa gereği son 12 aylık ortalama üfe oranından zam yapılıyor. ancak birşeye zam yaparken muadilleri, piyasa koşullarını vs. göz önüne almak gerekmez mi? ben de her yıl %4-5 zam yaptım, ancak şu anda kira bedeli çok düşük kaldı ve zaten yarısını masraf ve giderler için ödüyorum.

işvereniniz size her yıl %4 zam yapsa ve piyasa koşullarında aynı iş için diğer firmalar 500 tl fazla verse ne dersiniz? ben kiracının da anlayışlı olması gerektiğini düşünüyorum, elbette yeni kiracılardan daha düşük kira ödeyecek ama bunun da uçurum olmaması gerekli. hiç değilse 250-300 tl aşağısında olsun.
  • neyehbe  (08.11.16 17:33:56) 
Yasalar bu şekilde, yasa değişmedikçe yapabileceğiniz bir şey yok kirayı arttırmak konusunda. Biz de 1 ay sonra kiracısı olduğumuz evden çıkacağız, ev sahibi bizim kiranın 600 TL fazlasına ilan koymuş. Ama şu ana kadar böyle bir talepte bulunmadı açıkçası.

Randevu alarak evi göstermek zorunda +1
  • peggy  (08.11.16 17:47:50) 
Ben de araya soru sıkıştırayım mı?

Ben kira kontratına %10 diye yazdırdım. Önümüzdei yıl (üfe+tefe)/2 kadar yaparım desem ev sahibi mi haklı olur, ben mi haklı olurum?
  • himmet dayi  (08.11.16 17:48:01) 
Kiraci olarak konusuyorum: haksizsin. Ben ev kiralarken hesabimi yasaya gore yapiyorum, sen de oyle yapmalisin.

Problemin daha cok apartman masraflari falan, yani tuz biber oluyor. Apartmanin durumunu potansiyel masraflari hesaba katmadan ev almanin sucu da senin. Yani bunlar cok surpriz olan seyler degildir diye dusunuyorum, ha olsalar bile evde oturan kiracinin sucu degil. Herkes hesabini yasaya gore yapiyor. Ben kiraci olarak enflasyon oranlarina bakiyorum, bu evde su kadar kalirim, kiram en fazla bu kadar olur diyorum ona gore hesabimi kitabimi yaparak evi tutuyorum.

Ev sahibi de kiralamayi dusundugu evi o bolgedeki ortalama kira, yapabilecegi maksimum zam, potansiyel tamir vs. masraflari ve evin fiyatini hesaplayarak almali. Kiraci bu hesabi yapiyorsa ev alan kisinin de bu hesabi yaparak ev borcuna girmesi gerekir. Ayilk bu kadar kira alirim hepsi krediye gider kol gibi zam yaparim bilesik faizden 20 senede oderim evi ins ya diye ev almak kiracinin problemi degil. O hesabi yanlis yapsam ben de ev alabilirdim su an.

Demek ki aldigin evi pahaliya almissin, sonuctan bu cikiyor. Ama bu senin problemin. Senin hesap hatan.

Kisa vade cozumu: kiracini cikar, yeni kiraci al. 1-2 sene daha rahat edebilirsin belki. Onun da riski var tabii kirani alamazsan, evini hurdaya cevirirlerse sictin. Veya hemen kiraci bulamazsan. Risk / kazanc dengesi hep.

Bu ulkede cogu kisi birak %4 u senelerce zam almadan calisiyor. Ise ayni pozisyona yeni alinan birinin eskiden orda olan kisiden daha fazla maas almasi ise standart bisey. Kirada da bu boyle. Mantikli mi, iyi mi? hayir. Ama sistem boyle, herkes de hesabini ona gore yapmali. Alim, gucu malesef aciklanan enflasyon oranlari kadar artmiyor.

Bu arada evinin degeri enflasyonun fersah fersah uzerinde artiyor, o balon patlamazsa cok zarar etmezsin sonucta yine de. O balon patlarsa ne olur mechul tabii.
  • robokot  (08.11.16 18:08:35 ~ 18:16:25) 
hem ev sahibi hem de kiracı olarak konuşuyorum, haklısın. hakkaniyet diye bir şey var.

oranların gerçeği yansıtmadığını hepimiz biliyoruz ama işimize gelince "bok oronlor oylo" diyoruz. samimi değiliz hiç birimiz.

kirama hakkaniyet çerçevesinde zam yaptım, kiracımla da bu şekilde anlaştık.

eğer satma imkanın varsa sat evi, evi göstermek zorunda çok inandığı "yasalar" çerçevesinde. çıksın daha pahalıya otursun seninki de.
  • fakyoras  (08.11.16 18:19:52 ~ 18:20:10) 
Hangi hakkaniyet o yahu? Calisan kisinin alim gucu o aciklanan oranlarda bile artmiyorken sen kafana gore zam yapinca hakkaniyetli mi oluyorsun?


  • robokot  (08.11.16 18:22:40) 
kiracilar kendilerine gore dusunuyor, ev sahipleri de kendine gore... ikisi de haksizlar aslinda, en iyi hem kiraci olup hem kiraya verenler anliyor durumu


  • kamyonsans  (08.11.16 18:23:48) 
Orman kanununa gore hareket etmeyenler hakli sadece. Kafaya gore is olmaz. Ev sahibinin tikir tikir kirasini yatiran kisiyi evden cikarip daha pahaliya kiraya verip butun problemlerini cozme sansi var, neden kullanmiyor o sansi? Isine gelmiyor cunku. Cunku biliyor ki zarar etme ihtimali daha fazla. O yuzden tikir tikir kirasini odeyen evine gozu gibi bakan ben yasal hakkimdan bir kurus fazla kabul etmem. Ev sahibi biliyor ki onun icin de en karli opsiyon bu. Olmasa zaten cikarir evden. Ama naparim da tokatlarim kendi hatalarimin faturasini baskasina keserim diye dusunmekten de geri durmuyor.


  • robokot  (08.11.16 18:27:08 ~ 18:28:58) 
@fakyoras +1

Bu sene aynı durumu ben yaşadım, ancak kiracı tarafıyım. Ev sahibim kiranın civara göre çok düşük kaldığını, daha yüksek zam yapmak istediğini söyledi. Yapacağı zam ile bile kira düşük kalıyordu. Haklı buldum ve sorun çıkarmadım.
  • normalisoverrated  (08.11.16 18:52:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.