[]

Onumuzdeki 20-30 yil icinde gelisen teknolojiyi nasil goruyorsunuz?

Neler, nasil degisimler, vs.




 
5 yıl belli, sonrası belli değil, belli diyende kuyruklu sallıyor.

teknoloji giriş hızı çok hızlı. pil teknolojisinde breakthrough 1 seneye de gerçekleşebilir, 10 sene bi bok değişmeyedebilir.

solar paneller renewable enerji teknolojilerini mahvetti mesela, orada gelişmesi gereken bazı teknolojilere yatırım yok artık, oradan gelebilecek know howlar kaybolacak. bunu kimse öngöremedi 2009 un en gelecek vaadeden enerji teknolojisi alglerdi 2012 de pv panellere döndü, 2012-2015 arasında pv panel maliyetleri %80 düştü. algler sizlere ömür, simdi experimentaller sadece.

kısaca yakın zamanda eğlencede vr gelecek. araçlarda elektrikli araç trendi 3 sene kadar artacak sonrası belli değil. motor teknolojisi gelişiyor ama yavaş. uçaklarda bir değişiklik yok sadece düşük enerji verimi artışı var ort yılda %1-4 arası.

bilgisayarlar oldukça hızlanıyor. yerleşik bazı sistemler clouda dönebilir, 5 sene sonraya konsollar kalmayabilir(5 sene öncede aynısı deniyordu).
  • kurnaz  (07.11.16 18:21:20) 
@mimik...

çok gereksiz bir örnek olmuş. mail içinde götümüzü kaldırmadan mektup atıyoruz. postahaneye gidip atabiliriz. uzaktan kumanda olmasa tvden gider ayarları değiştiririz. eve sipariş ürünler yerine mağazalardan alışveriş yapabiliriz etc.

sizin zamanınız ve yorgunluğunuz değerli olmayabilir ama dünyada insanlar her geçen saniyelerini değerli şeyler yaparak harcıyorlar, yorulmamaları çok önemli. o teknoloji size hitap etmeyebilir ama bir sorunu çözüyor.

şahsen ben mesela telefondan açılıp kapanan lambaları kullanıyorum. harikalar. siz sevmeyebilirsiniz. benim işimi görüyor.
  • kurnaz  (07.11.16 18:29:22) 
Giyilebilir teknolojiler gelişecek ve yaygınlaşacak.

Bugün Google Glass, iWatch vb cihazları henüz prototip olarak kabul edebiliriz. Örneğin sadece bir eldiven giyip, o eldivenle masanın üzerine dokunarak orada hayali bir ekran oluşturmak, o ekranı akıllı telefon olarak kullanmak mümkün olabilir. Bunu projeksiyon olarak duvara yansıtırsın, bir şeye dokunmadan, sadece konuşarak aktive edip komut verebilirsin. Örneğin araba sürerken şimdi "ok google" diyerek konuşmaya başlayabiliyorsun, bu çok daha pratik olacak. "Bu şarkıyı çal, dün akşam kaldığım yerden filmi oynatmaya devam et vb". Bunlar sanal gerçeklik olarak projeksiyon olmayabilir de, farklı yüzeylere entegre de olabilir. Mesela araba camında, evin tüm pencerelerinde, mutfak tezgahında çalışabilecek. Şimdi bilgisayarda Spotify açıkken telefonda da açarsan bunu anlıyor ve telefondan değiştirdiğin şarkıyı bilgisayarda çalmaya devam ediyor. Bunun gibi tek account'la şıp diye bir başka ekrana geçebileceksin. Çoğu durumda ellerini kullanmadan, konuşarak komut vereceksin; "yarın sabah 9'da ajandama toplantı ekle", "bu cuma X bardaki etkinliğe facebookta kimler attending yapmış şuraya listele bakalım" vb.

Özet olarak şu an akıllı telefon olarak kullandığımız teknoloji, çok daha hızlı, daha pratik bir hale gelecek, fonksiyonları artacak.

Bunların yanında otomatizasyon artacak. Sensörlü ışıklar her yerde olacak, evde ışık açıp kapatmak zorunda kalmayacağız. Bunlar neredeyse kesin şeyler ve 20-30 yıl içinde gayet olası. Daha uzun vadede araba kullanmak diye bir şey olmaz muhtemelen. Arabaya girersin ve gideceğin yeri söylersin, o seni götürür.

Benim esas merak ettiğim, son 50 yılda neredeyse hiç kolaylaşmayan bazı işlemler değişecek mi... Mesela kıyafet giymek, çıkarmak, yıkamak, ütülemek, dolaba asmak gibi şeyler otomatikleşebilir mi? Ya da mesela alışveriş yapmak otomatikleşir, tamam, şimdi bile internetten market alışverişi yapabiliyorsun. Ancak yemek pişirmek de aynı şekilde olabilir mi bir gün? Örneğin tüm malzemeler buzdolabında kendine özel yerde durur. Buzdolabı etin et, peynirin peynir olduğunu bilir ve oradan çıkarabilir onu. Sen dersin ki "bana lazanya hazırla", o da gerekli malzemeleri çıkarır, keser, birleştirir, pişirip önüne koyar, sonra da bulaşıkları kendi toplayıp yıkar... Teknolojinin o kadar gelişmesine rağmen yemek pişirmenin pek de pratikleşmemesi şaşırtıcı. Yine güzel bir yemek için neredeyse 50 sene önceki kadar zaman ayırıyorsun. Mikrodalgaya atınca pişen o aptal yemekleri saymıyorum. Bilmem, belki de onlar güzelleşir.
  • long live rock n roll  (07.11.16 19:45:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.