[]

Pms nin derin ruh halleri

şimdi tamam konuya vakıfım, okumadığım şey kalmadı.. hormonlar vs.. henüz tıbbın pms adına keskin çerçeveler belirleyememiş olması vb.

erkekler çoğu zaman espri konusu etse de "amman abi uzak duracaksın" diye, -ki haklılar- :) neden böle aşırı bir karamsarlık, depresiflik ve ağlama geliyor anlamak istiyorum çünkü bi yerden sonra ayırt edememeye başlıyorum.

normalde de duygusal ve hafiften karamsarlığa meilliyimdir yani pollyanna ile kolkola gezmişliğim yok. İyimser olmaya çalışan hafif karamsar diyelim biz bana şimdi :)

fakat regl öncesi pms döneminde yani işte sanki böle yarabbim nasıl anlatayım en alakasız konuya 5 saat gözyaşı dökebiliyor olmak ve bunu hormonlarla açıklamak filan korkunç.. eğer tam da pms döneminde mesela atıyorum sevdicekle kaga ettiysek mesela gerçekten doğru reaksiyon mu veriyorum, yoksa abartılı duygusal mı davranıyorum emin olamıyorum.

Dün de böle oldu.. yanlış anladı beni bi konuda.. yanlış anladığı için gereksiz tepki verdi, çok kalbimi kırdı.. 3 saat ağladım resmen.. o kadar kalbim acıdı o kadar üzüldüm ki haksızlığa uğradığım için.

gerçekten de kalbimi kıracak derece de miydi o an bana hissettirdiği duygu yoksa ben pms yim diye mi çok ağladım bilemiyorum.. diyeceksiniz ki başka zaman düşün değerlendir ama e ama insan o an orda ona göre hareket etmek, tepki vermek istiyor.. misal "sen bana haksızlık ettin" diyip tavır almam gereken bir konunun sırf ben pms yim o da bunu biliyor diye "ya medre abarttın sen pms sin ondan işte" diyerek kapatılmasını, ihalenin bana kalmasını istemiyorum.

oha resmen doğru düşünmemi engeller olmuş..

bi de bu pms bende son 2 yıldır var.. 30 dan sonra başladı, bu normal mi yani onca yıl olmadı da neden şimdi? gerginlik, sinir, gözyaşı diyenlere şaşırırdım "ne acaip" diye 2 yıldır bende de var.

düşünce ve duygularımın sağlıklı olabilmesi için yaklaşık 1 hafta süren bu dönemde ne yapmalıyım acaba?

soru içinde sorular.. buyrun bakalım..

edit: erkekleri anlıyorum, onlar da bizi anlamaya çalışıyorlar biliyorum ama inanın bize de tercih hakkı verilseydi her ay yumurtlamak, korkunç sancılar çekmek, gerekli gereksiz ağlayıp, sinirlenip vb. şeyler yapmak istemezdik.


ha bu durumu bilerek kullanan hatta pms den muzdarip olmasa da ilgi açlığıyla ona sığınan kadınlar yok mu? ohoo.. bi ton.. ama gerçekten pençesinde olanlar da topun ucunda gitmesin, kurunun yanında yanmasınlar.. sevdicekleri iyi gözlemleyin derim..

 
doğum kontrol hapı kullanın. ilk 1-2 ay fulltime pms'li olabilirsiniz, sonrası çok rahat.


  • plainwalker  (16.12.09 13:17:01) 
ben de uzun zamandir ayni sorunla mucadele etmek durumundayim. hatta 4 ay once tam 3 gon boyunca ciddi anlamda hic durmadan agladim, uyku yemek hicbirsey yok. ki son 3 gunden oncesi ayri bir cehennem. bu olaydan sonra ciddi bir cozum aramaya basladim ama anladigim kadariyla oyle birsey yok.

prozac veya benzeri anti depresanlari adetten onceki 2 hafta kullanmak tavsiye ediliyor ama tabi bana gereksiz yere antipsikotik ilac kullanmak sacma geliyor.

diger bir cozum dogum kontrol haplari.

diger bir alternatif de homeopatik ilaclar. su anda benim denedigim kombinasyon biraz ise yariyor gibi (tumuyla gecme durumu yok ama intihar ya da katliam seviyesinden biraz daha iyilesme var).
su anda:
- Vitex agnus-castus (hayit meyvesi)
- cuha cicegi yagi (evening primrose oil)
- sari kataron (hypericum; st john's wort)
- omega 3
- kalsiyum
- magnezyum aliyorum.
kesin cozum degil ama daha iyi bir alternatif bulana kadar antidepresan ya da dogum kontol hapi yerine bitkisel tedavi denenebilir.
  • very pigmented melanosome  (16.12.09 14:25:57) 
@very pigmented melanosome dediğin gibi bende asla antidepresan kullanmak istemeyenlerdenim.. doğum kontrol hapları da bana normal gelmiyor her ikisini de hiç kullanmadım ömrümde.

verdiğin liste için çok teşekkür ederim hemen gidip edinmeden önce sormak isterim; hayit meyvesini ilk kez duydum.. bunları karışım gibi değil de sanırım ilk 3 ünü aktardan son 3 ünü de bitkisel haplar olarak alıyorsun değil mi? ezcane ve aktardır yani adreslerim?

bi de bunları kullanmaya başladığın dönem pms virajına girildiğini hissettiğin regle 1 hafta kala mı yoksa hergün muntazaman mı?

tekrar saol pms ortağım :)
  • medre  (16.12.09 15:11:52) 
sanirim benim yaptigim bu karisimda en etkili olan hayit meyvesi, onu da jinekolog verdi denemem icin eger ise yaramazsa dogum kontrol hapina baslatmak istiyordu ama ben de hormon hapi almak istemiyorum.

en iyisi ilk 3 ay hergun almak. 3 aydan sonra da adetten onceki 2 hafta boyunca kullanmak (en iyisi yumurtlamanin oldugu gun baslamak).

bu arada st johns wort bitkisel bir antidepresan. prozac yerine onu almayi tercih ediyorum.

ben yurtdisindayim ve bunlarin hepsini eczanelerde bulabiliyorum ama turkiyede eczanelerde var mi bilmiyorum aktarlara ve eczanelere sorabilirsin. bir de googleda arayinca online satis yapan siteler cikiyor:

www.bitkisel-tedavi.com
www.eczakutusu.com
  • very pigmented melanosome  (16.12.09 15:48:04) 
psikiyatri yapan bir arkadaşım adet öncesi depresif durumu şöyle açıklamıştı:

kadın bilinçdışısı dermiş ki:"bu ay da meyve veremedik, bir yumurta daha boşa gitti gidiyor :(("

beni yedi bilemiyorum tabii, kendisi en az beş çocuk sahibi olmak isteyen bir erkekti :)

not: ahh bir de her şeye antidepresan kullanmak tehlikeli imiş. yanlış kullanımda (gerçekten depresyonda olmayanlarda kullanımında yani) etken maddeleri gereği mod dalgalanmalarını artırıp, sağlam insanları bile bipolar yapma tehlikesi varmış. tabii yine beni yedi bilemedim...
  • no avalon  (16.12.09 15:58:58 ~ 16:01:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.