[]

stajda yasadigim sorunlar

kisa kesmeye calisacagim ama uzun olacak, biliyorum.

sondan gelen edit: cok uzun oldu ama okursaniz cok makbule gecer zira cikmazdayim.

1 yil suren cabanin ardindan, almanyada okudugum bolum icin zorunlu olan yurtdisi stajini ispanyada ayarladim ve yaklasik 3 hafta once ise basladim.

baslamadan once aldigim kontratta gorevlerim olarak akliniza gelebilecek her sey yaziyordu. sales, human resources, marketing, communication vs vs. gelince patron ne yapmak istedigimi sordu, ben de marketin uzerine branslasmak istedigim ve ilerde de marketingden bir staj daha yapacagim icin marketing dedim, o da e zaten o konuda bir seyler ogreneceksin, seni satisa veriyorum dedi.

sirket diger sirketlere avrupadan stajyer bulan bir sey. toplamda 15 kisi falan calisiyor, hepimiz stajyeriz ve hic birimiz para almiyoruz. satis ekibi olarak kendi ulkelerimizdeki sirketleri tabiri caizse cesitli mecralardan taciz edip bize odeme yapmalari karsiliginda onlara stajyer bulabilecegimizi soyleyip ikna etmeye calisiyoruz.

sikinti surada basliyor. turk sirketler ilgilenmiyor. buyuk firmalarin zaten insan kaynaklari departmanlari gelismis oldugu icin bize ihtiyaclari yok, start-up'larin da bize verecek parasi yok. iletisim su sekilde gerceklesiyor.
1- linkedinden sirketin ceosunu veya hr mudurunu bul, connection olarak ekle
2- kabul edildikten sonra yaptigimiz isi anlatan mesaj at
3- cevap verirse yardir git - ki bu benim icin henuz gerceklesmedi - cevap vermezse hemen ertesi gun sirkete mail at
4- ertesi gun de maile cevap gelmezse sirketi ara
5- herhangi bir cevap almissan, olumsuz da olsa eger sirketin numarasi cep numarasiyla WHATSAPPTAN MESAJ AT

bu whatsapp konusu bana soylenince daha ilk haftadan tartistik. dedim ki bu hangi dunyada gorulmus bir seydir ceo'ya whatsapptan mesaj atmak? "e biz bunu ispanyada yapiyoruz, bizde isliyorsa her yerde isler, islemese de deneme yapmis oluruz iste sen yine de whatsapptan yaz bakalim ne diyecekler" dediler. yahu birincisi, ben ceo olsam dikkate bile almam ve sinirlenirim, ikincisi ben kendi ismimi kullanip kendi kendimi rezil etmis olurum boyle bir durumda.

adamlarisrarlar bizde isliyor, biz yaptik denedik oldu, calisma protokolumuz bu, siz de bunu uygulayacaksiniz diye baski yapti. biz de ben, macaristan, hirvatistan, hollanda ve slovakya satis temsilcileri olarak karsi geldik, sonra da toplanti yapilip agzimiza sicildi. calisma politikamiz bu, kendinizi rahat hissetmiyorsaniz baska departmana geciririz ama tek departman insan kaynaklari ve orda da elemana ihtoyac yok, zaten sonrasinda da baska departman kalmaz sizin icin dedi patron.

bunun uzerinde dun de soyle bir sey oldu. masa arkadasim hollandali bir kiz ve ikimiz de uluslararasi isletme okuyoruz. ikimiz de marketing uzerine devam etmek istiyoruz. patronla uluslararasi isletme okuyan stajyer adayalrindan biriyle ilgili konusurken adam bizim de ayni bolumu okudugumuzu bildigi halde "uluslararasi isletmede bi bok ogrenilmiyor, her seyden az biraz okuyorsunuz hepsi bu, pratikteise yarayacak hicbir sey yok, uluslararasi isletme okuyan marketing kesinlikle yapamaz" vs dedi durdu resmen bizi de asagilayarak.

dunden beri dusunup duruyorum, ben henuz 2 hafta calismisken bu kadar gerildiysam geri kalan 4 ay nasil gecer? hem hicbir sey ogrnemiyorum, hem kendi ismimi lekeleyecek davranislarda bulunmak icin zorlaniyorum, hem de asagilaniyorum. bu yuzden ben staj yerimi degistirmek istiyorum. ESAS SORU BURADA GELIYOR

dedim ya biz baska sirketlere stajyer buluyoruz. iste o baska sirketler bizim platformumuzda profil olusturuyor ve biz de hangi kriterlere gore aday aradiklarini gorebiliyoruz. ben gozume oradan 2 sirket kestirdim, onlar da ispanyada yani gecmek istersem gecisim kolay olur. ama ben o sirketlerle nasil iletisime gecmeliyim? normal basvuru gondersem adimi siyadimi aradiklari anda simdiki sirkette calistigim gorulecek ve patrona ispiyonlarlarsa bir yere giderken eldeki pirincten olmus olacagim.

anonim olamayacagimi dusunuyorum. sizce ne yapmaliyim? o sirketlere nasil basvurmaliyim?

 
niye kendi adına yapıyorsun ki? adın ayşe yılmaz ise, burcu yıldırım diye hesap aç.

adını da öyle yaz. çinlilerin posizyon ismi gibi. oradan yardır. şirkete de olumlu olursa anlatırsın. ben fake isim kullanıyorum diye, kimse bir şey demez sanırım. ya da olumlu olunca sizi hemen ayşe arkadaşımıza bağlıyorum dersiniz.

bunun yanında istemediğiniz alanda çalışmayın. patron dedikleri konusunda haksız değil, kötü belirtmiş olabilir, ama bu aynı şekilde makine içinde geçerli sonuçta. o zaman beni niye aldınız deseydiniz.

marketin roket science değil. akıllı olan herkes yapabilir, arkeoloji okusun, makine okusun etc. kısaca patrona söyleyin bunu, siz daha kendi içinizde çözememişsiniz millete nasıl adam bulacaksınız deyin.

bunun yanında işin içine para girdimi türkler cayar bu çok normal. 3-5 şirkete bedava yapın. referans olsun. ne kadar istiyorsunuz şirketlerden? ona göre ucuzlatın. benim tanıdığım trde hiç bir şirket stajyer bulmaya para vermez.
  • kurnaz  (05.11.16 16:44:24) 
ben de dedim bu is tr'de islemez diye, ama diyor ki denememiz lazim denemeden bilemeyiz, diger ulkeler icin de aynisini dediler ve simdi cok guzel isliyor. yahu diyorum, gerek yok cunku ben biliyorum tr'de nasil oldugunu. aynisi whatsapp icin de gecerli. diyorlar ki cok da informal degil, artik herkes boyle iletisiyor. ama dedim turkiyede boyle degil. beni ise almalarinin sebebi turkiye pazarina hakim birisinin bilgisinden yararlanmak ama yine bildiklerini okuyorlar. madem oyle beni neden aldiniz diyecekken hirvat kiz dedi, siz bizim ulkelerde yasadiniz mi da bu kadar emin konusuyorsunuz diye.

whatsapp'tan da bana baska numara falan vermedikleri icin kisisel hesabimdan yazmami istiyorlar. o yuzden ismimi resmimi vs degistirmem boyle boktan bir is icin. butun ailem arkadaslarim hepsiyle whatsapptan konusuyorum cunku.

evet intl. business okurken cok bir sey ogrenmiyor olabiliriz ama onu soylemenin de bir uslubu var. kendi calisanini demotive eden bir hr sirketinin yapacagi hzimetten ne beklenir ki zaten.

bir de bir kiz 1 aydir bir team bulding etkinligi organizasyonu icin ugrasiyor. persembe gunu yapacaktik, adam sabahtan ofise gekip hepimizi tersledi, bi dolu is var bi se basimiza oyun cikardiniz, yapmiyoruz oyun falan dedi. ki calisma saatleri icinde olmasini kendisi soylemis zaten organizasyonu yapan kiza. kizin 1 aylik emegi bosa gitti, cekti gitti agladi. boyle bunlari gordukte daha 2 hafta gecirmis ve 4 ay daha duracak olmam beni bunalimdan bunalima surukluyor.
  • letheavendangered  (05.11.16 16:53:01) 
@lethe

yeni hat almak zor bir şey değil ki. 5-10 euroya vardır kesin ispanyada. sıfırdan hat alırsın oradan atarsın whatsappı. çok basit bir şey. sonrada atarsın. bu dert edilecek şey değil. ben 6 ayda bir sıfırlıyorum bir hattımı. 2 euro.

o team building etkinliği hazırlayan kız gereksiz dert etmiş kendine. oturup ağlamak nedir. bir aydır neye uğraşır ki 15 kişilik etkinliğe. tahtadan bowling labutu mu oydu sonuçta? elbette o kadar uğraş sonrasına iptal edilmesi üzücü ama bu kadar abartacak bir şey yok.

dediklerini çok iyi anlıyorum, benim eski şefimde böyleydi, türkiyeye reklam yapacakken şunu söyle yapalım hemde bedava olur diyorum, anlamıyo, daha iyi ve bedava önerilere hayır diyor etc. ben mi düşünücem şirketi, ben mi kurtaracağım, bende işim olmayan hiç bir şeye bakmadım sonrasında. ota boka pahalı, şu böyle, şu şöyle laf attı, bana 1 euroluk zam yapmadı. sonra yeni bir şef aldılar +2500 maaşı vardı, kadın 6 ayda hamileyim diye izne çıktı 2 sene şimdi maaş verecekler, içimin yağları eridi.
  • kurnaz  (05.11.16 18:05:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.