[]

savcılığın tutuklama istemesinden sonra ne oluyor?

"Savcılık, yazarlar Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin’in yaşlarını göz önünde bulundurarak adli kontrol talebiyle serbest bırakılmalarını isterken, 9 kişiyi tutuklanmaları istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk etti."

ne demek bu? yani savcılık baktı etti sonra dedi ki "bence tutuklanması lazım bunların", sonra sulh ceza hakimliğinde de yargıçın önüne gelecek dosya, asıl yargılama orada yapılacak di mi? oradan herhangi bir karar çıkabilir? (türkiye koşullarını göz ardı ediyoruz)


 
9 kişi tutuklanır mahkemede.


  • cekilmis gayfe  (05.11.16 01:14:51) 
yahu onu demiyorum. olaylar nasıl gelişiyor diyorum. bu davanın akıbetini sormuyorum -ki sonuç o kadar net değil, çok protesto oldu-


  • ahm1  (05.11.16 01:15:55 ~ 01:17:07) 
tutuklanıyorsun.
eğer şansın varsa karşıt görüşlü başka bir savcı bu kararı bozabiliyor ve serbest bırakılıyorsun.

  • shedracon  (05.11.16 01:18:25) 
savcı iddianame hazırlar. üzerlerine isnat edilen suçun gereği tutuklu yargılanmasıdır önce o talep edilir. suçun kitapta karşılığı neyse mesela 3 yıldan 10 yıla kadar hapistir, o istemle yargılanır. hakim de duruma göre alt sınırdan, duruma göre ortalardan ya da üst sınırdan ceza verir.


  • cekilmis gayfe  (05.11.16 01:18:26) 
Tutuklama kararina itiraz ederler. Sonra itiraz reddedilir. Daha sonra savci iddianame duzenler. Iddianame kabul edildigi an ceza davasi asamasi baslamis olur. Asıl yargilama baslar agir ceza mahkemesinde. Su an henüz sorusturma asamasinda olay.


  • aquarium  (05.11.16 01:28:21 ~ 01:31:23) 
baştan alayım
- bir suçla ilgili kolluk kuvvetleri adamı alır ifadesini alır sonra belli bir zaman diliminde suç unsuru varsa savcılığa sevk eder.
- sonra top savcıda dosyaya delillere bakar ifade falan alır sonra ya bi gidin işinize burada bir şey yok herkes yoluna der veya burada suç var deyip mahkemeye sevk eder talebini falan yazar tutuklu yargılansın gibisinden
-sevk ettiği mahkemeye gider dosya ve şahıs hakim karşısına çıkar burada en son kararı hakim verir tutuklu yargılar veya adli kontrol şartıyla serbest bırakır.
- sonra iddianame hazırlanır mahkememe bu iddianameyi kabul ederse yani yargılama gerekirse mahkeme başlamış olur.
  • pembe baytar  (05.11.16 01:30:11) 
Ustteki arkadasin yazdiklari dogru degil.

Herhangi bir suc vakasi oldugunda polis sorusturma baslattigi anda nobetci savciya bilgi verir. Savci sucun nevine gore, sahsin ifadesini alip serbest birakin, sahis serbest iken sorusturmasini yapacaz diyebilir. Ornegin, hakaret, basit yaralama sucu. Savci sahsin ifadesini alin, aldiktan sonra savciliga getirin, ifadesini savcilikta da alacaz diyebilir. Ornegin, neticesi sebebiyle kemik kirigi olusturacak sekilde yaralama, hirsizlik.

Savci ifadeyi aldiktan sonra eger tutuklanmayi gerektirecek bir durum var ise, yada suc katalog suclardan ise, sahsi tutuklanmasi talebiyle nobetci sulh cezaya sevkeder. Yada savci tutuklanmasi icin degil, adli kontrol altina alinmasi talebiyle mahkemeye sevk eder. Yukarida ki arkadasin yazdigi gibi dosyaya bakip burada bisey yok mahkemeye sevk etmiyorum demez. Sahsin mahkemeye sevkedilmemesi, dosyanin kapandigi anlamina da gelmez. Savci halen dava acabilir. Sadece tutuklanmasina gerek duymamistir.

Daha sonra mahkemeye sevk edilen sahis hakkinda sulh ceza mahkemesi ifadesini aldiktan sonra tutuklammasina gerek gormeyebilir, serbest birakir. Yada tutuklar, yada adli kontrol karariyla serbest birakir, yada belirli bir ucreti yatirmasi karsisinda kefalet bedeliyle serbest birakir, para yatirilina kadar tutuklu kalir. Savciligin talebinin aksi bir yonde karar verirse mahkeme, savci buna itiraz edebilir. Itirazi da baska bir nobetci sulh ceza hakimligi karara baglar. Sorusturma asamasinda iddianame hazirlanir yada kovusturmaya gerek olmadigina dair karar verilir. Eger iddianame hazirlanir da iddianamenin gonderdildigi mahkeme iddianameyi kabul ederse, yargilama baslar. Sorusturma artik Kovusturma olmus olur.
  • kareem said  (05.11.16 02:09:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.