[]

Aileden ayrı eve çıkma

Merhaba,
29 yaşında 7 yıldır iş hayatında olan er kişiyim. Tek çocuğum ailemle yaşyıyorum, İş hayatında uzun süre şantiye ağırlıklı çalıştığımdan,hemde yazları ailem önceki yıllarda şehir dışında olduğundan ayrı bir eve çıkmak gibi bir fikrim olmamıştı fakat son dönemde hem onların artık evde sabit olması hemde yaşıma rağmen annemin yoğun ilgisi,kişisel alan konusunda beni bunaltmaya başladı.

Maddi durumum ayrı bir evi karşılama konusunda sıkıntı yaratmıyor fakat düzgün bir semtte oturmak istesem kira vb. ile en az 1500 tlyi gözden çıkarma durumuda var,bununla birlikte koppi koppi aktif bir sosyal hayatım felan yok eve milleti çağırıp parti felan vermem yani , bunlarıda düşününce boşa masraf etmiş olurmuyum diye düünmüyorda değilim.Etrafımdaki insanlarda hep farklı fikir veriyor.Siz ne dersiniz ayrı eve çıkmalımı?

 
Hocam 30 yasında aileyle yasıyan er bireyim.

fazla uzatmıcam, o aydea 1500 lira ile neler neler yaparsın. bir dusun sadece.

çıkma eve falan.
  • anonymice  (03.11.16 19:57:43) 
kız arkadaş falan gibi şeyler yoksa tek başına çıkıp napıcan... ama şahsen o yaşa kadar hayatta yaşayamazdım.


  • bohr atom modeli  (03.11.16 20:04:30) 
@bohr
Kız arkadaş yok hocam.

  • ecos  (03.11.16 20:39:10) 
bence çıkabilirsin. ufak bi evin olur. kendi kendini idare etmeyi yemeği çamaşırını ayarlamayı öğrenirsin.


  • shotgunwoman  (03.11.16 20:41:22) 
"hem onların artık evde sabit olması hemde yaşıma rağmen annemin yoğun ilgisi,kişisel alan konusunda beni bunaltmaya başladı."

Şu satırı yazdıysan çıkman lazım,kesinlikle.
  • doxanikee  (03.11.16 20:42:47) 
Valla ben insanların (elbette imkanları varsa) 25 yaşından sonra kendi evlerinde yaşamaları gerektiğini düşünüyorum. Kendini idare etme, finansal durumları düzenlemeyi öğrenme, kişisel bağımsızlık sınırlarını tanımlama, kendini tanıma, sorumluluk yüklenme gibi noktalarda insanın kendini geliştirebilmesi ve tam bir birey olabilmesi için aileden kopması lazım. Ayrıca özellikle erkek için kendi yemeğini yapmayı, kendi evini temizlemeyi, kendi arkasını toplamayı öğrenmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum.

Para biriktirmek her şey değil, hayatta yaşanılması gereken farklı deneyimler, öğrenilmesi gereken başka şeyler de var. 29 yaş artık koca adam yaşıdır. Bence kendi evine çıkmalısın.
  • buff  (03.11.16 21:06:21 ~ 21:06:50) 
gunumuz turkiyesinde ayri eve cikmak luks bence. biriktirin biraz paranizi yarin obur gun ulkenin ne olacagi belli degil.


  • matematik koyu  (03.11.16 21:17:09) 
eğer maddi olarak karşılayacak durumdaysanız çıkın derim. Yarın bir gün sevgili olunca ne olucak? Yaşam tarzınızla da alakalı tabi.

Ailenin yanında nereye kadar? 29 yaş..

Kendin yaşamak varken..Tabii maddi olarak karşılayabilecek durumda olunca.
  • qazaqwsx  (03.11.16 21:21:40 ~ 21:34:16) 
Dostlar yazan herkesin cevabını değerli buluyorum teşekkür ederim,buradaki 2 ana akım ayrı görüş çevremdeki insalarda da var , tabi bende de aynı şekilde benzer ikilem devam etmeye Devam ediyor :)


  • ecos  (03.11.16 21:27:47) 
hocam işten fırsat bulup gezme şansınız çok oluyorsa çıkmayın. o 1500 lira ile her ay 3-4 gün bir ülkeyi gezin. he eğer böyle bir fırsatınız yoksa çıkın gitsin. yaş 30'a dayanmış ekonomik olarak da problem olmuyorsa bunu yapmak için geç kaldınız bence. çekin krediyi 1+1 veya 2+1 ev alın. ilerisi için de düşününce mantıklı olur bence.


  • golgi aygıtı  (03.11.16 21:43:36) 
@golgi aygıtı

Hocam başka bir şehirde yatırım amaçlı aldığım kirada olan bir evim var aslında ,ankarada onu satıp almak direk mümkün olmayacaktır ama düşünülebilir teşekkür ederim.
  • ecos  (03.11.16 21:46:09) 
bu biraz fedakarlık işi. yani konforun bozulacak elbette, maddi durumdan da zarar göreceksin. ama diğer ihtimal nedir? evlenene kadar aileleyle yaşamak mı? evlenince de yemek ve çamaşır işini eşinden bekleyeceksin.

oysa ayrı yaşama tecrüben olursa rutin işler gözünde büyümez, alışırsın. çünkü bi evin sorumluluğu, yemek, temizlik, fatura, vergi vs hepsi dert. alışana kadar tabi.

kişisel gelişim için ayrı evde yaşamalı diyorum.

bi de aile ile olan tarafı var, 29 senedir gördüğün insanlar bazen çekilmez hale geliyor. çünkü seni hep çocukmuşsun gibi görebilirler. hala 1 de ayaktaysan gelip hadi oğlum yatmıyo musun diyebiliyorlar. bu seni de etkiliyor, kendin için değil aman ailem bişey demesinciliğe oynuyosun.

yalnız da olsan aile ile de olsan zor ama bence yalnız eve çıkmak özgüven, kendine yeterlilik için çok daha faydalı.

benim de hiç niyetim yoktu ailenin yanından ayrılmaya, sonra iş sebebiyle yapmak zorunda kaldım. gayet de güzelmiş. aradan seneler geçti, şuan mesela oda (ayrı oda, ortak mutfak) değil apartman tutmak için maaşımın üçte birinden fazlasını vermeyi göze alıyorum.
  • sttc  (03.11.16 22:00:24) 
bu yaşta durumu elvermesine rağmen ailesiyle yaşayan biriyle sevgili olmazdım.


  • slalom  (03.11.16 22:40:24) 
@slalom

Sakin ol şampiyon vur dediysek öldür demedik , proveke etmeyelim annemi babamı evden attırma bu soğukta :)
  • ecos  (04.11.16 00:11:45) 
Evlenmeyi düşünmesen bile bu yaşta artık ayrı yaşaman gerekir, 1 saniye bile düşünme.


  • iwasbornonamountainside  (04.11.16 01:32:43) 
Aileyle yaşamak, hele ki o yaşta yaşamak korkunç bir şey. Bence hemen taşın ama daha ucuz bir ev bul. Toplu taşımaya yakın olduğu sürece nerede olduğunun çok da bir önemi yok.


  • fragile lady  (04.11.16 01:59:00) 
Annen baban yasini basini almis bireyler tabii, hem onlarin gonullerini hos edersin, hayir dualarini alirsin ne guzel, hem de 1500 tl yanina kar kalir. bu yastan sonra dunyaya boyle guzel katki yapacagin daha baskal kaynagin var mi? muhtesem firsat eger boyle dusunursen. Ben annesinin babasinin hayir duasini alacak diye, bu yasta annesiyle babasiyle yasayan biriyle evlenirdim, bu da baska bir bakis acisi olsun.


  • damba  (04.11.16 02:13:57) 
slalom +1 kesin olmazdım demeyeyim de bu adam niye ailesiyle yaşıyo ya hala derdim. şimdi yok ama yarın bir gün sevgilin olsa öğrenci gibi sinemaya mı gideceksin :) eline kalan 1500 le ne yapıyorsun ki şu anda?


  • sanguine mcqaer  (04.11.16 03:23:28) 
ya sen bakma bekara karı boşamak kolay tabi. hemen yazmışlar 29 yaşında aileyle mi yaşanır yiaa. yaşanır tabi. bizim kültürümüzde böyle işte. sanki çevrenizde herkes 18inden sonra dünyayı geziyo. bu ne saçma bişey ya. bende ünideyken öğrenci evindeydim ama sonra okul bitince ailemin yanına geldim. e ne dicem sabah geç uyandığımda bıdı bıdı ettiğinde benim özgürlüğüm sınırlanıyo o yüzden ayrı eve mi çıkıyorum diycem. olmuyo işte. yeri geliyo bişey oluyo hayatında ailene anlatamadığın oturup ağlıyosun kapı duvar tekmeleyesin geliyo ama sonra hanım hanım odanın kapısından çıkıyosun e annen karşında noldu kızım ağladın mı sen diyo. 29 yaşında bende böyle kaçak göçek yaşamak istemem ama olan bu.
şahsen ailesiyle yaşıyo olmasına diil 29 yaşında işi evi ailesi falan herşeyi normal olan ve "ortamcı" olmayan bi adam olmasına daha çok şaşırdım.

  • miss magara kadini  (04.11.16 03:56:15 ~ 04:13:41) 
Öncelikle tek başına ayrı eve çıkmak gerçekten karakter geliştirmede çok faklı deneyimler yaşatıyor. Evet maddi bir yükü var ama kafa olarak değişiyor olgunlaşıyor getirdiği sorumluluk sonrasında resmen farklı bir insan oluyorsunuz. Yalnızlığıda seviyorsanız gerçekten çok güzel bişey tavsiye ederim. Kişisel alan/aile sıkıntıları doğduysa beklemeniz hata. çıkın valla mis gibi


  • eja  (04.11.16 08:29:28) 
@slalom +1

Kötü bir şey dememiş, önemli böyle şeyler. Liseli gibi soğukta titreye titreye kafelerde falan mı buluşacağız? :) gidilmez çünkü aile olan eve zırt pırt.

maddi gücün de varmış, eve çık bence. belki de kısmetini kapatıyorsun. :)

zira büyük rahatlık.
  • piremses  (04.11.16 09:10:44) 
yerinde olduğum dönemde ayrı eve çıktım, bi faydasını görmedim. keşke o parayla çılgınca gezseydim diyorum.

1500-2000 lira az para değil, sevgiliyle eve gitmek yerine haftasonu sapanca'da spa'ya ya da bodrum'a, mikonos'a falan gitmek daha güzel değil mi sence de? yerinde olsam parayı yatırıma ve gezmeye gömerdim.
  • babilbaligi  (04.11.16 09:30:34) 
ayri evin sana katacagi seylerle para ve konforun senin hayatindaki onemini karsilastir. herkesin cevabi farkli cunku herkesin hayatindaki oncelikleri ve deger yargilari vs. farkli. seninkiler ne durumda?

ayri eve cikmak bence guzeldir. ev yonetmeyi ogrenirsin. yarin evlenmeye kalksan esine bir asalak gibi yapismamis olursun. belki uc bes tamir isi ogrenirsin. komsu iliskileri ogrenirsin. daha basit yasamayi, idare edebilmeyi ogrenirsin. evinde ozgur olur kendi kurallarinla yasarsin. ama;

ailenle de her gun kavga gurultu seklinde gecmiyorsa ayda 1500tl kenara atabiliyor olmak guzel birsey. dusunuyorum da istanbulda kiraya, esyaya, tasinmaya, faturaya vs. verdigim paralarla cok rahat bir ev alabilirdim. o kisim uzucu. senden kucuk bir arkadasim var. ozgurlugune cok duskun. surekli aksiyon halinde. eve cikmis olsa simdi yaptiklarinin hicbirini yapamaz. simdi bile surekli borc kredi oduyor. ama ote yandan bir sevgilin olunca ne yapiyorsun? o kisim biraz komigime gidiyor. liseli gibi odana mi goturuyorsun kizi :(
  • jimicik  (04.11.16 09:55:00 ~ 11:11:17) 
Cidden aileden ayrı eve çıkmamışların fikrini alma derim. Sosyal hayatı çok olan biri değilsen işine yakın uygun fiyatlı ev tut derim. Ayda bir defa eğlenmeye gidiceksin diye.
Kız arkadaşının olmama sebeplerinde biri aile evinde kalman olabilir. :D
*** Asıl önemli maddeye geldik. Bizim kültürümüzde erkeklerin yasayış biçiminden dolayı talihsiz bir durumu var o da evden hep dışlanıyor olmak. Annen şimdi sana evi kirleten umursamaz evin işleyine ters bir parça gibi mi davranıyor bilmiyorum ama genellikle böyle oluyor. Böyle yaşamaya alışıyoruz maalesef. Hiç evin olmadan evlenirsen ilerde karının da sana böyle davranma olasığı artar. Evle ilgi hiç düşünmediğinden ev kurulurken pasif olursun. Evin düzeni otururken de pasif olursun. Sonra farkedersin ki ev hayatında senin varlığının önemi yok aksine senin varlığın olumsuz bir şey. Kirleten ev düzenini bozan... Ben aile ile yaşarken kendimi o eve ait hissetmiyordum bu yüzden. 40 yaşlara gelen abilerimden hep aynı şeyi duyuyorum. Hiç hayatında kendilerine ait bir evleri olmadan yaşayıp gidiyorlar.
Eğer kendi evine çıkarsan bir evin nasıl işlediğini görürsün. Senin asla düşünmediğin şeylerin aslında sürekli zaman alan yapılması gereken şeyler olduğunu farkedersin. En önemlisi kendine ait bir evinin olmasın ne demek olduğunu ne kadar değerli olduğunu deneyimlersin.
Bir kadın himayesinden başka bir kadının himayesine geçme bence.
Ayrıca ben de kendi evine temizlik vs konuları yüzünden çıkmayan bunu da gururla söyleyen bir erkekle birlikte olmazdım. Kendine bakamamak, kendine yetememek ne zamadır övünç konusu haline geldi bilmiyorum.
Not: bu son cümleler senin içinde değil çevrede böyle bir sürü adam var.
  • fasulyek  (04.11.16 10:21:55 ~ 10:24:33) 
Dostlar demek istiyorum, yorumlarınız için çok sağolun paylaşımlarınıza sevindim.Her bakış açısı ayrı değerli, bende karar aşamasında hala değerlendirmeye devam ediyorum tam netleştiremedim malesef :)


  • ecos  (04.11.16 20:33:07) 
Özgürlükçü ve kendi gelir kalemlerini oluşturmuş bir bireysen,dağlar kadar param olsun birikim yapayım düşüncesinde değilsen elbette ki çıkmalasın.Bunun kararını vermek için çok da zamanın olduğu söylenemez.Annen ve Baban iyice yaşlandığında istesen bile bu adımı atmana maneviyatın el vermeyecek.Hayatı biraz da kendinle başbaşa kalarak yaşamalısın bence :)


  • ozi34  (07.11.16 17:04:03) 
evlen bence


  • füt  (07.11.16 17:07:06) 
slalom +1
direk olmaz demesem de ciddi suphe ile yaklasirim. ayrica bir de kendi evin varmis baska bir yerde, onun kirasiyla bir seyler yapabilirsin hocam, illa ev almak zorunda da degilsin, onun kirasinin ustune koy daha ucuz yollu bir sekilde hallet, 1+1 olsun kafan rahat olsun. turkiye'de ayri evde yasamadan birey olabilme, kendi kendini idame ettirebilme ne yazik ki ogrenilmiyor (istisnalar haric), 100 kilo agirliginda minik bir bebek olarak kaliniyor.

  • kassiopeia  (07.11.16 17:17:50) 
Türkiye sınırlı içerisinde yaşamıma devam edersem buradan bir arkadaşında tavsiye ettiği gibi evimi satıp üzerine denkleştirip ankaradan bir ev alma yolunu seçeceğim gibi,diğer durumsa malum yurtdışına gitmek/kaçmak fikri ile gün içersinde bir kaç kez fikir değiştirip sarmalda ilerliyorum bakalım nolcak.


  • ecos  (07.11.16 23:29:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.