[]

çok çok çok miktardaki nar ve portakalı değerlendirme

kayınpederin ufak bir bahçesi var çakırbeylide. içinde bolca nar ve sıkmalık portakal ağacı var. boyunun yettiği yerleri topluyor, mahalleye dağıtıyor ama hem kendi bıktı hem de çoğu dalında çürüyüp gidiyor. biz de anca ayda bi kere falan gidebiliyoruz, kendimize ve yakınlarımıza topluyoruz. kalanı gene kalıyor dalında.

ayda bi kere toplayıp köy pazarında satsak bile burda her yer nar ve portakal. sat sat tükenmez. yaklaşık 100 kiloluk nar ve 2-3 yüz kiloluk sıkmalık çıkıyor bir kış boyunca. hem israf olmasın hem de çaktırmadan babaya ek gelir olsun istiyoruz.

napsak biz bu nar ve portakalları? dimes vs gelip toplar mı ki? ya da bizim götürüp topluca verebileceğimiz (çakırbeyli civarında) bi yer var mıdır?

 
krem peynir kendimiz için yapıcaz biraz ama o kadar narı ayıklamak bir mesele. bir de bunlar tatlı nar, nar ekşisi için ekşi nar olması gerek diye biliyorum.


  • halanne  (02.11.16 11:33:20) 
kilosu ne kadar ediyor? size bir hesaplama yapalım. bi adam tutun, bahçıvan. toplasın, derlesin, toptan olarak satın. siz topladıktan sonra alıcısı illa ki çıkacaktır başka şehirlerde. bahçıvana ödeyeceğiniz miktarı kurtatıp üzerine para kalıyor mu bi bakalım. sanırım meyve suyu fabrikaları gelip toplamıyor da siz toplayıp satıyorsunuz.


  • kibritsuyu  (02.11.16 11:45:16) 
burda pazarda nar kilosu 1 tl, sıkmalık portakal 2-2,5 tl.


  • halanne  (02.11.16 11:56:06) 
baba uğraşmaz pazarda satmakla falan.
yemekhane vs gibi resmi yerler ya da şirketler, faturalı çıkış yapmak zorunda. biz o tür yerlere satış yapamayız sanırım.
haller o kadar az miktardaki portakal narla uğraşmaz, burası portakal ve nar memkeleti. kamyon kamyon ürün topluyor millet. bizimki 3-5 ağaç sadece. bir de hale satmak için haftalık ya da günlük olarak toplamak lazım. ne kayınpeder uğraşır o işle, zaten yaşlı başlı adam. biz de anca aydan aya gidebiliyoruz.
  • halanne  (02.11.16 11:59:58) 
halanne soylemisler iste bi adam tutun satisa hazir hale getirsin ( daha dogrusu hemen getirmek yerine aylık maliyet bu olur desin - ya da siz teklif edin hic mi issiz gucsuz adam yok )

gittiğinizde de haftaiçi bir iki gun ayırın
civarda verebileceğiniz yerler ile gorusun.

bakın para kalıyor mu masraflar cikinca
kalıyorsa baglantıyı kurun sistem işler
  • kingcyrax  (02.11.16 12:09:54) 
Soylediginiz bolgeyi bilmeden fikir vermek istedim.
Meyveleri toplatip cafe tarzi yerlere satsaniz,surekli taze sıkım meyve suyu sattiklari icin alirlar diye dusundum.

  • brnbrs  (02.11.16 12:13:26) 
sevgili kingcyrax,
burada bahçe işlerinin yevmiyesi 20 tl. 1 saat için bile gelse günlük yevmiye veriyosun. ki bu dönem zaten tarım işçilerinin yüksek sezonu. zeytin, pamuk, nar, portakal, mandalina toplanıyor, kış sebzeleri için tarla çapalanıyor, tohum ekiliyor, fide dikiliyor. üstelik milletin dönüm dönüm bağı bahçesi var, zaten kapatmışlar ırgatları, yol boyu suriyeliler var çadırlarda kalan ama 20 tl yi beğenip senle gelmiyor bile. yani parasıyla bile adam bulursan ne ala.

ırgata 20 tl verip toplatıp, üstüne nakliye bedelini koyup hale götürüp satarak kara geçmek için her seferinde 100 kilo ürün kaldırmamız lazım.

iş yapmaktan kaçıyor ya da cevap beğenmiyor değilim. amacım babayı en az yoracak bir taraftan da en yüksek faydayı sağlayacak önerileri almak için beyin fırtınası yapmak. bi taraftan da dimese falan mail attım, bakayım onlar ne diyecek.

teşekkürler cevaplar için.
  • halanne  (02.11.16 12:23:50) 
komsu bag bahcelerin sahipleriyle anlasabilir. onlar kendi bahcesini toplarken sizinkine de girer toplar. satisini da kendileri halledip babaya pay verirler.


  • jimicik  (02.11.16 12:48:37) 
(bkz: kabzımal)

bildiğim kadarıyla geliyorlar, değer biçiyorlar, kabul edersen kaç kg vs çıktı hesabı yapmadan tüm mahsüülü satıyorsunuz. toplama vs ile de onlar uğraşıyor bildiğim kadarıyla.
  • vejeteryanvampir  (02.11.16 13:58:03) 
İstanbul'dan bir otobüs tutalim gelelim. herkesin topladigi kendinin olsun.


  • for the record  (02.11.16 15:31:12) 
for the record,
buyrun gelin, ortak nar ekşisi de yapalım, herkes bi şişe alsın.

  • halanne  (02.11.16 16:15:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.