[]

5 yaşındaki kuzene oyunlu kodlama öğretme

Merhaba,

5 yaşında bir kuzenim var. Kreş dışı zamanlarında ya tv'de çizgi film izliyor ya ipadte oynuyor çoğunlukla. Legoları falan da var oyuncaklarla da oynuyor.
Neyse, ben istiyorum ki şöyle oyun gibi kodlama öğreten siteler, uygulamalar var ya onlarla biraz öğrensin.
Şunu gördüm de az önce
techcrunch.com

225 dolar gibi bir şey olduğu için zor tabi..
Birkaç websitesi var ama daha çok biraz daha büyük çocuklar için gibi.

Var mı tavsiye edebileceğiniz bir websitesi, uygulama, oyuncak vs?

Teşekkürler

 
  • lapris  (01.11.16 22:13:15) 
@acemi,
hayal gücünü sınırlayacağımı düşünmüyorum aksine kod yazmayı öğrenmek hayal gücünü geliştirebilir.
Ayrıca onunla yaşamıyorum en iyi ihtimalle 2-3 haftada bir birkaç saat yanında olucam. Haftada 50 saat çizgi film izliyor diyelim 1 saat oyun olarak kodlamayı öğrenmesinin neresi kötü?
Çocuklar için kodlama tüm dünyada yaygınlaşıyor, buyur Amerika'nın en iyi üniversitelerinden MIT'nin çocuklara yönelik uygulaması scratch.mit.edu

Çocuğa "çizgi film yok, oyun yok kod yazmayı öğren" demeyeceğim. Bu olay az önce benim bulduğum bir şey değil. Biraz araştırmanı tavsiye ederim.
  • senolll  (01.11.16 22:25:01 ~ 22:25:43) 
Codemonkey.com


  • kablelvuku  (01.11.16 22:31:34) 
www.amazon.com

kodlama öğretmeden önce tavsiyemdir, 'hello ruby' onu bu alana daha sıcak bakmaya, eğlencei görmeye itebilir. ki bu sadece programlama değil, genel olarak bilgisayarları ele alan, ios, android gibi platformları da gösteren bir kitap. ama müthiş bir çocuksu sadelikle birlikte. elbette odak noktası 'çocuklar için kodlama.' fiyatı da oldukça uygun.

www.ted.com

bu da ted konuşması.

*

keşke böyle bir kuzenim olsaydı da bana da öğretseydi. :) tebrikler. :)
  • tosiba  (01.11.16 22:36:18 ~ 22:37:31) 
@acemi,
aslında benzer şeyleri savunuyoruz. Ben de istiyorum ki televizyon denen kutuya bakmasındansa saatlerce hayal gücünü kullanabileceği, eli ile bir şeyler deneyip denediklerini görebileceği bir şeyle ilgilensin. codemonkey'e bakıyordum az önce. Başta maymunun nasıl hareket ettirileceği gösteriliyor, sonrasında çocuk sağa değil sola gitse ne olacağını merak edecek. Başka bi şey eklediğinde ne olacağını hayal edecek. Zaten bu tarz uygulamalarda da bir sürü proje paylaşılmış çocuklar tarafından yapılmış olan.

Bu konu başka bir yerde tartışılabilir, teşekkürler.
  • senolll  (01.11.16 22:51:20) 
bilgisayar mühendisiyim acemi'ye katılıyorum. çocuğa algoritmik bir düşünce tarzı sağlayabilirsin ama hayal gücünü geliştiremezsin. kod dünyası siyah beyaz bence. yaratıcı ne kadar olabilirsin ki? tasarım kısmında hayal gücü konuşabilir. kendin yazılım bildiğini sanmıyorum. çocuğu bırak çocukluğunu yaşasın çizgi film falan izlesin.

cevap: hayır yok.
  • sanguine mcqaer  (01.11.16 23:18:10) 
ben de acemiye katılıyorum. kodu ortaokul - lise öğrencisine öğretebilirsiniz ama o yaşların çok erken olduğuna inanıyorum.
humblebundle da çocuklar için ebook bundle vardı belki işine yarar. javascript for kids, database for kids gibi kitaplardı

  • yüzyıllık yalnızlık  (01.11.16 23:21:04) 
çocuğa faydanız olacaksa, müzik aleti çalmayı öğrenmesine teşvik edin, spora yönlendirin, basit, şuanda anlayabileceği deneyler falan yaptırın.

belki de o programlamayı herkese en başında öğretme goygoyu, büyük şirketleri yetenekli eleman "üretebilmek" için yürüttükleri programlardır. sonuçta sen ilkokuldan beri bi çocuğa bişeyi öğretirsen illa ki o konuda iyi olur. çocukların hayal gücü gelişsin diye değil de kendilerine çalışan yaratabilmektir amaçları. bu programcı tayfası çok hayal gücümüz yüksek, sürekli değişen bi sektör ayak uydurmak çok zor falan der ama baksan adamın en son değişiklik dediği angular'dan angular 2'ye geçmektir. süper hayalgücü olan, muhteşem programcılar yok mu? var. ama onlar ya bunu işlerine yansıtıp orda çok iyiler ya da işlerini sadece para kazanmak için yapıp sağda solda işlerini övüp prim yapmıyolar.
  • ghilleinthemist  (02.11.16 00:02:55) 
bilgisayar mühendisiyim ve bir cocugum var;
birseyin cocuk icin zararli olup olmadigini merak ediyorsaniz konu hakkinda yapilan arastirma sonuclarina bakin, uzman görüslerini okuyun. Örnegin cocugu kundaga sarmanin zararli oldugunu düsünüyordum, fakat uzmanlar bunun tersini söylüyorlar.

bu nedenle "bence yararli" ve "bence zararli" söylemlerinin kiymeti harbiyesi yok...

cocuklarin programlama ögrenmesini saglayan projeler var;
www.makeuseof.com
scratch.mit.edu
  • hans mustermann  (02.11.16 02:51:19) 
Ben de dahil olayim olaya. Kodlama dedigin sey matematiktir. konustugumuz dilin nasil bir grameri varsa yazilim dillerinin de herbirinin grameri var.
Bunu acik secik bir sekilde ilk defa 30 yasinda farkettim. Daha once de atip tutuyordum yazilim matematiktir, gramerdir falan diye ama "Javascript the Good Parts" kitabini okuduktan sonra nasil koca bir dilin tek bir A4 sayfasina formul olarak dokulebilecegini gordum ve olaya bambaska bakiyorum artik.
5 yasindaki birinin algi dunyasi cok farkli. Formuller kullanmak yerine taklit ile birseyler insa etmeye calisiyor. Daha insan yavrusu o, neden sonuc iliskisi kavrami tamamen deneyler uzerine kurulu onun icin.

Dolayisiyla kod ogretecegim diye yola cikip cocugu maymun etmenin (code monkey) hicbir anlami yok. Birakin cizgi film izlesin aksama kadar; bence cizgi film izlemek cok guzel :)
  • gormemisin oglu  (02.11.16 07:37:41) 
codeacademy.com


  • necipnba  (02.11.16 07:40:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.