[]

Arkadaş ve Borç Sorunsalı

Biraz uzun ama rica ediyorum okuyun.
1 yılı aşkın süre önce, şu an aynı ofiste olduğum arkadaşıma 7.000 TL kadar borç verdim.
Aradan uzun zaman geçince ve 2-3 kere utanarak konuyu açtığım vakit 2.000 kadar alabildim.

Ben 2 ay kadar önce kendisine geniş ofisimde masa verdim. Ofise destek olarak da aylık 250 TL vermesi konusunda ikimiz de hemfikir olduk. 2 aydır bunu vermiyordu. En son bana 'abi kartında varsa 30 TL bişey alıcam ya pazartesi veririm' dedi. Ve diyalog şöyle gelişti.

Ben: var var. ama senin zaten ofis desteği çıkman gerekiyordu? Pazartesi 530 tl gönderebilecek misin?
O: Olm nerden neyi bağladın ya. İstemiyorum, tamam.
Ben: para mevzusunu para mevzusuna bağladım?
O: Yani tamam da şu an bir mini ricaydı bu, o mevzuyla alakasız. elmayla armutu bağladın yani, meyveler ama farklı meyveler.
Ben: neticesinde aynı sepetteler. ben de income ve outcome şeklinde düşünüyorum. ve hiç eleştirilmeyi hak etmiyorum.
O: Olm senle çok temel ve basit meseleleri çözmek bile imkansız. Hep bu aynı tutumla. Eleştirmedim, bir şey demedim. tamam. bye
Ben: pasif agresifliğe gerek yok be abi. ben hep diyalog temelliyim farkındaysan. diyaloga açığım. ilk cümlenin ardından gelen [haklı] sorum ile birlikte 'istemiyorum, tamam' şeklinde pasif agresifliğe geçiş yapıyorsun. sonra benim açımdan durumu anlatıyorum; bye çakıyorsun. sonrasında da temel ve basit meseleleri çözmenin imkansız olmasının sebebi ben oluyorum.Vallahi hak etmiyorum.
O: X'in mesela bana 550 TL borcu var ve adam benden 20 TL istediğinde, çıkmadığı zaman 'E ABİ 550 TL BORCUN VAR' demiyorum adama. Bu kadar temel bir şey.
Ben: abi 29 gün önce göndermen gereken bir miktar hala gelmedi. 2 kere laf arasında sordum, aynı gün gönderiyorum dedin, gelmedi. şimdi üstüne 30 tl diyorsun. ben veririm zaten biliyorsun beni, bugüne kadar hiç dert etmedim ama elbette önce diğerini de soracağım. bence aramızda bir borç alışverişi olmamalı çünkü ilişkimiz geriliyor gibi hissediyorum. alışkın değilim zaten bu tip ilişkilere, bu nedenle bi yapılandırma yapalım ödeyeceğin zamanı konuşalım ve bi daha konuşmayalım diye düşündüm ama onun bile diyalogunda tökezledik. ben de sıkışığım kaç aydır ama sana gelmeye çekiniyorum sırf bu diyaloga girmemek için. sen benim arkadaşımsın ve aramızda böyle gerilim yaratabilecek bir unsur olmasın istiyorum artık. bu nedenle artık şu borç meselesini sıfırlayalım ve hiç konuşmayalım. ben bu konumda olmak istemiyorum.
O: Abi inanılmazsın. Sırf şu muhabbetle yaşa diye ilk gelen paramı direkt veriyorum ve sıfırlıyorum. Yapılandırma diye bir şey yok. Buna nasıl gelindiğini de sen düşün artık. Biraz diyalogsuz kalmakta fayda var, pasif agresif değil, gerçekten görüşürüz. Teşekkürler sabrettiğin için bunca zaman.

Ben şimdi bu diyalog yüzünden kendimi kötü hissediyorum.
Ortada gerçekten yaptığım bir haksızlık mı var?
Nasıl davranmam gerekiyor?

 
ne haksızlığı yav ? çok bile sabretmişsin, masa falan vermişsin ? mağdur edebiyatı yapıyor, günümüzde moda zaten :) salla. böyle insanla arkadaş olma, birşey kaybetmezsin.


  • someonewalksalone  (29.10.16 16:52:04) 
vay arkadaş hem suçlu hem güçlü karşı taraf.


  • kayranin kedisi  (29.10.16 16:53:31) 
ya paranı istemekte sonuna kadar haklısın da üslup inanılmaz itici geldi bana. income outcome olarak bakıyorum, diyalog temelliyim, pasif agresifliğe gerek yok hjasfjak cidden böyle mi konuşuyosun günlük hayatta? bu şekilde konuşan birisi bana der meister seni çok seviyorum ne kadar harika bi insansın dese yine bozulurum ben.


  • der meister  (29.10.16 16:54:37 ~ 16:55:14) 
okurken gülerek eğlenerek okudum çünkü böyle hikayeleri ben de yaşadım.
bu tür insanlar ile asla çözüm yolu bulamazsın. çünkü normal bir insan sana vereceği tarihi söyler ona göre borcunu öder. çok ekstra birşey olursa gelir sana durumu anlatır ona göre bir ödeme planı ister. ama bu insanlar ukalaca üste çıkma politikası izlerler. çünkü onlar zaten bu parayı vermemek için alırlar ya da eli çok bol olunca kendileri isteyince vermek için alırlar.
bir iş yerinde işleyen sistem gibi sistemli çalıştıklarını düşünüyorum artık. saf birinden para alayım . taktiği yapayım üste çıkarak vermeyeyim. senin ne düşündüğün ya da arkadaşlıgın gerilemesi onun için önemli değil, onun için para önemli. insanların çoğu artık bu yapıda malesef. onun için birine para mı vereceksin ? yardım mı edeceksin? yap , et yalnız geri dönüşümlü yapma bunu beklenti ile yapma , karşılıksız olucaksa yap yoksa üzülen sen olursun.

kendini kötü hissetmeye gerek yok. böyle insanlar ile ilişkin olmasın bence çünkü yaşam kaliteni düşürürler seni üzerek.
bundan sonra aylık ödemeler gecikirse seni istemiyorum git bile diyebilirsin.

umrunda olmasın.


şunu da ekleyeyim: diğer yorumları okuyunca dank etti. adamın sana hala 5000 tl borcu var. günümüz türkiyesin birisi bana 5000 tl taksın direk yolu veririm. kimse ödeyemeceği borcu almamalı. alıp ödemiyorsa durduk yere... o insan seni kullanmak için almıştır zaten.
  • Caaannn  (29.10.16 17:00:37 ~ 17:02:27) 
çakala bak sen ya hiç ses etme ödesin parayı. ondan sonra ağzının payını verir içindekileri dökersin. yani parayı alana kadar ayıya dayı de bence


  • tavish11  (29.10.16 17:51:01) 
Arkadasın maģdur edebiyatı yapmaya calismis aklinca. Senin kendini kötü hissetmen için bir sebep yok. Laf ebeligi yapmis karsi taraf.


  • chitosan  (29.10.16 18:52:20) 
Bu kadar yüzsüzlüğü az bile demişsiniz.


  • eski sozluk  (29.10.16 19:42:49) 
paranı al ve iletişimini bitir bu adam eve alacağı makarnanın bile hesabını yapan bir tip gibi geldi bana.


  • birdposing  (29.10.16 19:45:29) 
Sen alistirmissin yapacak bisey yok. 7000 liranin borcun 5000 lirasini silen adam 500tl nin hesabina yapinca adamin garibine gitmistir. Arkadasinin sana 5500TL arti bankada mevduat hesabinda dursa 1 seneden fazla surede kazanacagi faiz kadar (en az +600TL) borcu var. 6000 lira de sen ona. Sen 6000 liranin lafini yapmiyorken 500 tl nin lafini yapiyorsun.

Yani tabii ki suc onda ama borc verip sonra silersen kendini bu durumda baska insanlara karsi bulacaksin hayatin boyu. Biri bedava para dagitiyorsa kapisinda sira olan cook olur.
  • robokot  (29.10.16 19:56:04) 
okurken resmen ben sinirlendim. aynısından bi tane de bende var. her gece dışarda barlarda meyhanelerde ama konu borcunu ödemeye geldi mi param yok diyor. her ay önümüzdeki ay mutlaka gönderiyorum diyor ama asla göndermiyor. şimdi de motor kursuna yazılmış yeni. bunlara nasıl paran var dediğimde arkadaşlarım ödüyor ben hiçbir şeyi ödemiyorum diyor. tam bir yüzsüz anlayacağın. kişiliğime tersti şu yaşıma kadar kimseden verdiğim borcu geri istemiş değilim ama artık bundan her fırsatta istiyorum. sen de öyle yapmalısın, duygu sömürülerine aldanma, karşındakinin enayi buldum kafasında olduğunu unutma. her fırsatta iste paranı. aynı iş yerindeyseniz mecburen iletişeceksiniz ama iş harici en ufak bi noktaya götürme diyalogunuzu. borcu bitirsin önce. sana enayi muamelesi yapan insana hayatında ihtiyacın yok unutma. kötü hissetmiş olmanı anlıyorum ben de öyle oluyorum her konuşmamız sonrasında ama kötü hissetmesi gereken asıl kişi o.


  • in vino veritas  (29.10.16 20:11:16) 
ilk gelen paran ne zaman ucu açık konuşmuşsun yapılandırma böyle olmaz demeliydin sonunda.
kıl olduğum adam tipi çünkü bunlar X ne zaman konuyu açarsa diye evde konuşma repliği yapan tiplerdir.

  • jamswety  (29.10.16 20:22:13) 
Konuyu anlayamanakla birlikte cevap :goril


  • hebanon  (30.10.16 02:37:26) 
@jamswety 'nin dediğini yaptım.

Ucu açık konuşmuşsun. İlk gelen paran ne zaman? Yapılandırma böyle olmaz. Bu borcu kapatalım, beni yoruyor. Seni yormadığını hissediyorum ama benim de durumum bu miktarı unutup gidecek bir durum değil.

dedim, cevap gelmedi. 1 saat sonra tekrar yazdım.

abi sen soruma cevap vermeyince ben bi hesap kitap yaptım. benim çarşambaya ihtiyacım var. 5250TL. opsiyon olarak yakın bir tarih önerebilirsin eğer zordaysan ama ben çarşambaya kadar bekliyorum senden. sonra diyalogsuz kalmanın faydalarını konuşuruz dilersen. bu konuda senden en kısa zamanda cevap rica ediyorum.

bakalım bakalım.
  • buak  (30.10.16 10:49:56) 
son durum:

parayı alamadım. ödemek istiyorum ama param yok ne yapabilirim? diyor. param olunca ödeyeceğim, diyor.
o kadar ihtiyacım var ki hayatımın şu döneminde. bunu biliyor bir de.

ofisten kovmaya karar verdim. parayı verirse, verir artık şu dakikadan sonra ne yapabilirim ki...

not. borcumu tahsil edebilecek ve bin lirasını alabilecek biri/birileri ya da böyle bir yöntem var mıdır?
  • buak  (13.12.16 23:30:02 ~ 23:33:54) 
Gayet iyi, düzgün diyalog kurmak istemişsiniz adamla. Doğrusu ben bunu başaramazdım galiba, parayı hiçbir şekilde isteyemezdim, belki de gizlediğim öfke yüzünden saçma sapan bir yerde patlardım.

Anlaşılan o ki medeni tavrınızı samimiyet kılıfıyla sömürmeyi alışkanlık hâline dönüştürmüş. Karşı taraf sizin dostluğunuzu hak etmiyor. Bu kesin.
  • lazarus  (13.12.16 23:56:03 ~ 14.12.16 00:08:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.