[]

İlham gelmesi durumu

Merhaba,

Sanatçılar, yazarlar bazen de günlük hayatta bile insanlar ilham gelmesini beklerler ya hani..

Bu durumun bilimsel açıklaması nedir kısaca acaba? Yani özellikle bu durumun bir biyolojik açıklaması var mı?

 
ilham gelmesini bekleme gibi bir durum yok. bir şeyler yapayım diye standart her gün oturuyorum, bir köşesinden başlıyorum gerisi genelde geliyor. gelmezse başka işe bakıyorum. benim işim tam olarak sanat değil tabi. gerçek bir sanatçı çıkar uyuyordum ilham bir geldi durduramadım kendimi 3 gün durmadan çizdim der onu bilemem.


  • brakgn  (29.10.16 16:53:16) 
ilham oturup da gelmesini bekleyen insana değil, gelmesi için çalışan insana gelir. otobüsü yatağında mı bekliyorsun sen durakta mı? bir sayfa çıkarabilmek için yerine göre 50 sayfa yazıyor adamlar. öyle "bekleyince gelen" bir şey yok. bazı saatlerde insan zihni daha berrak oluyor, ben de mesela sabah 4-8 arası çok daha iyi yazdığımı, kafamın çok temiz olduğunu hissediyorum. bu da bilimsel açıklamasına ihtiyaç duyulacak bir şey değil zaten.


  • der meister  (29.10.16 16:57:21) 
Bir anda gelen heyecan. Psikolojide mani tarzı bir şey. Diğer zamanlar ruh çöküntüsü gibi bir şey olur. Anlık heyeanla güzel sözler, yazılar falan çıkar ortaya. Geceleri daha sık olur bu. Daha ayık olur kafa.


  • empty man  (29.10.16 17:19:54) 
sanırım soruyu yanlış ordum ben ya kusura bakmayın :/

demek istediğim şu insanların ilham dediği şeyin biyokimyasal veya her neyse bir açıklaması var mı? Ne oluyor vucutta sonra insanlar buna "aha ilham geldi" diyor ?
  • qazaqwsx  (29.10.16 17:24:30) 
İlham diye bir şeye inanmıyorum ama bir güç var. Tolkien Hobbit'i yazarken kitabın ilk cümlesi bir anda ağzından çıkmış. Rowling yedi tane arka arkaya roman yazdı. Söyleyecek şeyi olan insanlar ilham gelmesini falan beklemezler. Düşünceleri kısır olan insanlar denize karşı oturup bir şeylerin gelmesini bekler. Halbuki gerçek yazarlar oturdukları bir göz odada bile sayfalarca yazı yazabilirler. Soruya tam yanıt olmadı ama ben böyle düşünüyorum. İlham dediğimiz şey bilimsel olarak en fazla bulunulan fiziksel yerin beyindeki bir takım yaşanmış olayları hatırlamayı tetiklemesi ve bunun sonucunda hormonal olarak mutluluk ya da üzüntü gibi çeşitli duygular hissetme nedeniyle insanın yazasının gelmesidir. Bu hormonlardan biri endorfin olabilir.


  • dissendium  (29.10.16 17:54:50) 
  • rn  (29.10.16 19:29:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.