[]

30 yaşından sonra hukuk okunur mu?

selam ulu romalılar,

şimdi hali hazırda askerliğini 5 sene önce tamamlamış maliye mezunu bi adamım. fakat ne ben mali müşavir olmak istiyorum ne de muhasebeci olmak istiyorum, memurluk zaten A grubu için sağlam bi torpil gerekiyor zaten kendi halinde memur bi ailenin çocuğuyum torpil falan o taraklarda bezimiz yok.

gelelim konumuza; ben bu mesleği sevmediğimden ve de bu arada adalet okuyup hukuk okumayı düşündüm(lanet olsun o güne de) tabi o zamanlar daha bi hukuk sahibiydik ya neyse işte. şimdi bu sene sınava girip hukuk kazansam 30 yaşından sonra hukuk okunur mu? değer mi yani?

 
Okunmaz.
Hem okuması çok zor, hem de bitince değeri o kadar yok artık. Babanız eski ve tanınan bi avukatsa okuyabilirsiniz tabi.

  • megalomaniac  (28.10.16 20:56:51) 
yok ya babam avukat falan değil klasik emekli devlet memuru. :/


  • pomaks  (28.10.16 21:00:24) 
Aslında okunur da okunmaz. Şöyle açıklayayım. Hukuk dediğimiz şey aslında bir anlamda tarihtir. 1982 Anayasası dediğimiz zaman o anayasanın yapısını iyi anlayabilmek için belki de o yılları yaşamak gerekiyor. O yılları yaşayan biri o anayasayı daha iyi anlar. Tarihteki önemli olaylara tanık olmuş biri uluslararası alandaki hukuk davalarını ya da ceza davalarını daha rahat kavrayabilir. Tam tersine 18 yaşındaki birine göre 30 yaşındaki birinin hukuk okuması daha kolaydır. 18 yaşında olmanın getirdiği en önemli şeylerden biri de parlak bir zekadır. Hukuk okuyabilmek için az da olsa bir ders çalışma becerisi gerekli. 30 yaşındaki biri ders çalışma konusunda 18 yaşındaki birinden daha geridedir. Bizim bölümde 30 yaşında olanlar da var, çok basit fizik sorularını bile anlayamıyorlar, aynı soruları biz kafamızdan çözüyoruz. Gelecekte iyi kötü bir mesleğim olsun diyorsanız okunur. İnsanlarla uğraşmak büyük sorun bana göre.


  • dissendium  (28.10.16 21:06:47 ~ 21:07:57) 
işine devam edip bir yandan da okuyacaksan olur neden olmasın. bir sürü fakültede yönetmelikte devam zorunluluğu olmasına rağmen hocalar yoklama almıyor diye duydum. ata üni. de okuyan öğrenci bizde alınmıyor dedi.

işi gücü bırakıp vize-final-ders arasında full time öğrencilik olmaz bence de.
  • ya ben lan neyse  (28.10.16 21:07:27) 
ben okumam, aklımdan bile geçirmem.

seviyorsan olabilitesi var ama, ne gerek var ?
  • nucleon  (28.10.16 21:10:09) 
şu an bi işim yok var olanlar da 1500 lira bandında ücret teklif ettiğinden artık yıldım böyle yaşamaktan. ya hukuk kazanıp hukuk okuyacağım ya da artık bi şekilde kendi işimi(burası ne henüz bi fikrim yok) yapacağım. :/


  • pomaks  (28.10.16 21:13:16 ~ 21:18:23) 
okunur bence de dissendium a katılmıyorum. yani 30 yaşında öğrenme zorluğu diye bir şey yoktur. ancak 20 yaşında tek olayın ders çalışmak olduğu için kafan daha rahattır. kendini daha iyi verebilirsin. yani akademisyenler sürekli bir şeyler araştırıp öğreniyor. öyle olsa yaş ilerledikçe mesleki olarak gerilemeleri gerekir.

bir de şu olabilir. 18inde hukuka giren adam zaten parlak bir öğrencidir. ama daha sonra giren zor girmiştir ve diğerleri kadar parlak olmayabilir. bu da etki edebilir.

ancak hukuk gibi bir bölüme geç başlamak avantaj olabilir. olgunluk gerektiren bir alan çünkü.
  • black mamba  (28.10.16 21:39:09 ~ 21:46:03) 
girebilirsen oku bence. ne kaybedersin? hem giremesen bile 2-3 yıl daha hazırlanırsın kesin girersin. sonuçta hazırlanmak ve okumak için işi bırakmana gerek yok. devam zorunluluğu olmadığı için de maddi olarak zorlanmazsın. ama mezun olunca yüksek paralar kazanamayabilirsin.


  • black mamba  (28.10.16 21:40:46) 
@black mamba

2 sene hem çalışıp hem sınava hazırlandım kazanamadım. hem de tek yaşıyordum çok kısıtlı zamanda çalışamadım. bu sene ailemin yanına geldim oturup çalışacağım ve öyle 2-3 sene gibi bi zamanım yok sadece 8 ayım var son şansım yani.
  • pomaks  (28.10.16 21:47:16) 
yok şu yüzden dedim 2-3 yıl diye. bu yıl girdin olmadı seneye girmene engel ne? girdikten sonra da devam zorunluluğu olmadığı için kafana göre okursun.

bu arada hukuk tm3 ten almaya başladı. matematik sana bağlı ama edebiyata kasarsan 56 soruda rahat 50 yaparsın.
  • black mamba  (28.10.16 21:55:16 ~ 21:55:24) 
@black mamba

ben dgs'den girdim 2 sene zira adalet mezunuyum 2 yıllık aynı zamanda. fakat dgs'ye o kadar çok öğretmen giriyor ki hukuk için özellikle matematik öğretmenleri hem de atanmış öğretmenler pes ettim artık. lys'den girmek daha mantıklı geliyor fakat edebiyat'ı hallederim de mat-2 hiç bilmiyorum integral türev trigonometri logaritma limit gibi konuları en son 12 sene önce lise sonda görmüştüm ki o zaman öss zamanı olduğundan öss'de çıkmıyordu o konular dolayısıyla sınava çalışmıştım :)

ama ciddi ciddi lys'ye girmeyi düşünüyorum hem kontenjan daha fazla bu sene sadece misal sadece bahçeşehir üniversitesinden 46 kontenjan boş kalmış ücretli bi de bu düşün. dgs de 18 kişi aldı sanırım bahçeşehir ve full doldu :)

matematik-2 temelim azıcık olsa hiç dgs ile uğraşmazdım da işte maalesef :/
  • pomaks  (28.10.16 21:59:06) 
@pomaks

durumun zor. tıpkı benimki gibi. işin ders çalışma psikolojisi kısmını geçiyorum. iki konu var.

birincisi; hazırlanıp, sonrasında okuyabileceğin rahat bir ortam. maddi manevi. aileden bi gelir, imkan yok, çalışarak okuyacağım diyorsan iş hepten ütopikleşecek.

ikincisi; bu yaştan sonra okuyup hangi bölümü bitirirsek bitirelim, 5-0 geride başlayacağız. 35-36 yaşında yeni mezun adama kimse iş vermez. verse de sömürecektir muhtemelen. okuduğunun anlamı kalmayacak. bildiğim kadarıyla hukuk da staj ve belirli süre çalışma zorunluluğu gerektiriyor.

malesef şartlar çok boktanlaştı. senin diploma var sanırım. ben lise mezunuyum. şartlar benim için daha da zor. eğitimin ve iş hayatının içi boşaltıldı. üniversite ve diploma çok ucuz bir şey haline dönüştürüldü. haliyle para etmiyor artık. eskiden lise mezunları bile bir anlam ifade ediyordu.
  • format c  (28.10.16 22:02:00) 
hocam bence okuyun böyle bir isteğiniz varsa, 30 yaş hiçbir şey için geç değil. hukuk okumak size sadece diploma vermeyecek, hayata bakış açınızı da çok değiştirecek. ayrıca hayatınızın geri kalanında sevdiğiniz mesleği yapıyor olacaksınız belki bu sayede, sadece bunun için bile okunur.


  • iron nick  (28.10.16 22:05:11) 
@format

hadi ailem finanse eder diyelim ki bunu ben hiç istemiyorum yani 30 yaşından sonra hala onlara yük olmak benim canımı sıkıyor... diplomamın olması bi şey ifade etmiyor. keşke liseden sonra gidip bi marangozda çalışsaydım mobilya ustası falan olsaydım yani inan benden daha çok para kazanıyor çok çok hem de. kuzenim var lastikçide çıraktı ben lise sondayken 12 senede evlendi 4 çocuk yaptı ev aldı araba aldı dükkan açtı ve iyi kötü iyi de para kazanıyor ben hala işsizim iş bulsam da max. 1500-1600 veriyorlar.

35-36 yaşından sonra zaten şayet kısmetse avukat diplomamı alırsam kendi büromu açarım kimse o yaşlarda tecrübesiz birini tercih etmez dediğin doğru evet ama işte hayat ne yapalım...
  • pomaks  (28.10.16 22:06:11) 
Öğrenme zorluğu kısmına takılanlar olmuş. O örneği sizi hedefinizden soğutmak için vermedim. Yaş ilerledikçe öğrenmenin daha yavaş gerçekleştiği tıbbi bir gerçek. Akademisyenler akademisyen oldukları için yılların verdiği bir şeyleri takip etme alışkanlığıyla öğrenme yeteneklerini koruyorlar. Mesleklerine bir yıl ara versinler, belki de en iyi bildikleri konularda bile karamsarlığa düşmeye başlarlar. Ki ülkemizde ciddi şekilde bilimsel yayınları takip eden akademisyen sayısı çok az. 60 yaşına gelip de İngilizcesini geliştiremediği için yardımcı doçent doktor olarak kalan hocalar gördü gözler. Eğer yaş ilerledikçe öğrenme zorluğu oluşmasaydı İngiltere'de, Amerika'da öğrenim görmüş hocaların hepsi şu anda profesör olurdu. Benim Almanya'da doktora yapmış bir hocam şu anda günlük Almancayı konuşamıyor. Hatta kendi unuttuğunu söylüyor. Unutmak herkes için geçerli bir olay. Bunu önlemek için çok sık çalışmalar yapmak gerek. Hele ki bahsedilen bölüm hukuksa maalesef 18 yaşındakilerin çalıştıklarının iki katı kadar çalışmalısınız bölüm derslerine.


  • dissendium  (28.10.16 22:16:05 ~ 22:16:34) 
puanza.com diye bir site var. oradan yapman gerekennetleri hesaplayabilirsin. mat2yi bir işte çalışmasan halledebilirsin. edebiyatta konu yok zaten. 2-3 haftanı kapat rahat 50 net yaparsın. hukuka girmek hayal değil. hem devam zorunluluğu olmadığı için ailene yük olmazsın.

ancak maliye de kötü bir bölüm değil. yani hayalin avukatlık değilse hukuka kasacağına maliyeden memurluk kasabilirsin.
  • black mamba  (28.10.16 22:17:34) 
dissendium 30 yaş büyük değil ki. gömdün direkt. tabii ki 60 yaşında biri ile 6 yaşındaki birinin mesela dil öğrenmesi aynı değil ama 30 yaş sıkıntılı bir yaş değil bence. 20 ile 30 arasında pek bi fark yok. tek fark 30 yaşındaki adam ders çalışmaya uzun ara verdiği için adaptasyonu zor olur. 20 yaşındaki biri liseden direkt geçtiği için antrenmanlıdır. yoksa +30 olup hukuk okuyan, yeni bir dil öğrenen, programlama öğrenen, farklı alanlara kayan çok insan var.


  • black mamba  (28.10.16 22:21:08) 
@black mamba

matematik 2 için nası bu kadar kolay konuşuyorsun valla ben yazarken geriliyorum :)
  • pomaks  (28.10.16 23:19:43) 
yani full yapmıcaksın sonuçta. edebiyatta bir şey yok. 2-3 hafta geceli gündüzlü çalışsan yutarsın. e 50 net edebiyat yapsan matematikte daha az net de işini görür. ayrıca matematik sandığın kadar zor değil. öss tamamen ezbere dayalı. yeteri kadar soru çözersen olur. ama 2 günde olcak iş değil tabii. 8 ay çalışcaksan mesela 8 ay boyunca düzenli olarak çalışmalısın.


  • black mamba  (28.10.16 23:26:49) 
Falanca yaşından sonra falanca okunur mu sorusu görünce nasıl öfkeleniyorum anlatamam.
Okunur.
Elli yaşında Lati Dili okumaya başladı bir tanıdığım.
Kırk yaşında Tıp okumaya başlayan tanıdığım var.
Altmış yaşında Hukuk okuyan ve emekliliğiyle beraber mezun olan insan tanıyorum.
Bu üç insanın da hayatı sahiden zordu. Sonuncusu dışındakilerin işi gücü de yoktu. Bugün kazanıp akşam yiyecekleri türden işlerde çalıştılar.
  • kalemdefter  (28.10.16 23:28:59) 
@black mamba

lys daha erken ya haziran gibi falan sanırım. 7 ay kalıyor geriye :) edebiyatı hallederim de matematik 2 ne bileyim ezber de olsa düzenli de çalışsam ben onları lisede bile yapamıyordum şimdi nasıl yaparım hiçbir fikrim yok valla :/
  • pomaks  (28.10.16 23:32:37) 
okunur tabi ki neden okunmasın ki? türkiye'de bir çok üniversitede hukuk için devam zorunluluğu yok. bizim fakültede kimi dersleri 500 kişilik sınıf mevcudunda 15-20 kişiye anlatıyor hocalar. mevcut çok olduğu için bir çok okulda not sistemleri fazla gelişmiş oluyor. ankara hukuk'ta beta copy istanbul'da salt hukuk serhat notu marmara'da cenart, temyiz hukuk, dökümanevi ve daha bilmediğim bir sürü üniversitede deli gibi notlar çıkıyor. okula gitmeye gerek kalmadan doktrin tartışmalarını kitaplardan okuyarak ders geçen bir sürü insan tanıyorum.
değer mi mevzusuna gelirsek tamamen kişisel idealistliğe bağlı ama hukuk okumak gerçekten zor. en kolay dersten bile dönemlik 200 300 sayfadan sorumlu oluyorsunuz. zor dersleri söylemedim bile...

  • manuelka  (29.10.16 00:02:39) 
yas mevzusuyla ilgili reddit'de basliklar oluyor kimi zaman denk geldigimde okuyorum. orada sistem parali oldugu icin insanlar okumak icin para biriktiriyorlar uzun zaman. 30larda 40larda okuyan cok. bizim avantajli oldugumuz taraf devlet universitelerinde ucretsiz egitim alabiliyoruz. tip hukuk icin henuz bir lisans, onlisans bitirme zorunlulugu da yok. diger meslekler icin cok yorum yapamayacagim ama ben turk forumlarinda da okumustum cok kere asker olan baska mesleklerde olup hukuk egitimi alan cok kisi oluyor. hukukun dogasinin boyle oldugunu soyleyen bu sekilde yorum yapanlarda oluyor ki anglosakson sistemini buna bagliyorum biraz. bir arkadas insan dogasi tibbi gercek filan demis ancak kadere teslim olmadan ama realist beklentilerle yola ciktiginiz surece herhangi bir sorun yasayacaginizi dusunmuyorum. gercekten okumak istiyor musunuz sorusunu kendinize sormalisiniz. birlesik devletlerde 90ninda mezun olan bile vardi:)


  • samicin  (31.10.16 00:38:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.