[]

Dolar kuru - içe kapanıyoruz?

selam arkadaşlar. dün çıkan macbookların fiyatlarına bakınca üzüldüm. çünkü almam mümkün değil malesef.

normal şartlarda 2300-3200tl ( en üst modeller 4000) arasında olması gereken cihazlar, türkiye'deki astronomik kurlar sebebiyle 5300 ile 11bin tl arasında satılıyor.

sanırım dolar kurunun buradan herhangi bir geri dnüşü de olmayacak. hatta orta vadede 4tl falan telaffuz ediliyor. üzüldüm bak, cidden üzüldüm.

normalde bu cihazlar ucuz cihazlar değil elbet. ancak baktığın zaman hiçbirisi o kadar pahalı da değil. amerikada tek maaşınla tek cihaz alman mümkünken, türkiye'de 3-4 maaşla tek cihaz alabiliyorsun anca.

yani resmen artık yeni teknolojiye erişimimiz bitmiş durumda. işin özeti bu. ve giderek içe kapanıp geriliyoruz. şuanki şartlarda 2014 macbook almak bile lükse giriyor gerçekten.

nereye gdiecek bu iş?
dünyanın ne kadar gerisine kadar gidicez?

 
Fiyat olarak dünya geneline pahalı gelmiş diye okudum demin sözlükte.
Türkiye'ye dönersek saçma sapan vergiler var. Sadece İnternet'e giriyor diye neden TRT'ye para ödemek zorundayız ki? Telefonda bile var bu. Dolar hep ileri gidecek zaten geri dönüşü yok.

  • sutlu nescafe  (28.10.16 08:52:16) 
Dün bir arkadaşla bunu konuştuk. Ben 5 yıl önce falan 2200 liralara macbook air, 2700-3200 aralığında da macbook pro satıldığını biliyorum hatta aldı birkaç arkadaşım. Biri 2700 liraya o yılın düşükçe imac'ini almıştı. Dolar olarak fiyatları aynı mı onlar da arttı mı bilmiyorum ama bizi ekstra etkiliyor işte.

Şimdi bu fiyatlara imkansız.

Kamera aldım, laptop aldım geçen yıllarda. Fiyatları zaman geçtikçe düşmüyor hatta pahalılaşıyor! 960gb ssdlerin fiyatının düşmesini bekliyordum ama kur sağolsun artıyor bile.

Artık paramız varsa ve gerekliyse alıp geçeceğiz beklemeyeceğiz bu bir, ikincisi de döviz ya da altın olarak para biriktirmeliyiz yoksa paramız yok olacak.
  • rodriguez2  (28.10.16 08:56:17) 
tabi ki dünyada da pahalı, ama bizdeki pahalılıkla onlarınki kkarşılaştırılamaz.

onların 1 maaşı 1 macbookun üst modelini alırken. bizim 3 maaşımız, düşük modeli anca alabiliyor. olay bu aslında.
  • tchuck  (28.10.16 10:37:17) 
paramız radikal şekilde eriyor. 2014'te işe başlayan birini düşünün yaklaşık 900 dolar (1800 lira) alıyor olsa ve zam almasa bugün maaşı 500 küsur dolar, zam aldığını kabul etsek zamlarla 3200tl'ye yükselen maaşı 1028 dolar ediyor.

nüfus artış trendi ve ekonominin freni patlamış kamyon gibi kontrolsüz yol aldığını göz önüne alırsak sonumuz bok, orası net.
  • zgrydn  (28.10.16 11:17:01 ~ 11:17:34) 
yenilerinden en alinabilir dokunmatik ekranli macbook'a baktim, 1.799 $ ve o paranin alacagi seyleri dusunuyorum. hakikatten aklim almiyor. kimisine göre iki maaş, kimisine göre baslangic ikinci el motor veya araba parasi ...

bu nerede durur? insanlar almamaya başlarsa o zaman şirketler bir şeyler yapar. aksi bir reaksiyon yaratmak lazim.
  • evimin paspasi  (28.10.16 11:19:12 ~ 11:20:26) 
macbooklar hep pahaıydı o konud bir itirazım yok.
macbookun fiyatında büüyk bir değişim de yok. (200 dolar bir şey değil)

burada değişen dolar. tüm teknolojiyi dolar üsütnden alıyorken, maaşlarımız hala tl üstünde.
yeni teknolojileri alacak gücümüz yok artık.

ben de iş için kullanıyorum macbooku. ama 7200tl lik en düşük model macbooku karşılayamam. çünkü işimden gelen parayı bana türkiye'de, türk parası üstünden ödeyen insanlar ödüyor. anlatmaya çalıştığım şey bu.

diyeceksiniz ki macbook şart mı?
şart değil, ama bahsettiğim konu şu: macbook bir yeni teknoloji, iphone yeni teknoloji, iwatch yeni teknoloji. senin ülkenin çok küçük bir kısmı bunlara erişebiliyorken (yeni versionuna) sen bunlar üstünde nasıl teknoloji geliştireceksin ki? seinn kullanıcın bunlara ulaşamıyorken; onların teknolojisini kullanarak yeni bir şey nasıl üreteceksin (teknolojiyi zaten sıfırdan üretemiyorsun).

"şirketlerin bir şelyer yapması lazım" diyorsunuz da, siz durumun farkında değilsiniz.
şirketler dediğin apple macbooka 200 dolar zam yaptı. amerikadaki insanın fiyata isyan etmesinin sebebi bu. 200 dolar. peki bize ne kadar yansıdı bu? 1 maaş kadar.

anlatabiliyor muyum?

biz nereye kadar gidicez bunu soruyorum.
yeni teknolojilere erişemeyen bir ülkeyiz artık. 3-4 sene öncenin teknolojisine erişebiliyoruz (ortalama olarak)
yeni teknolojiye erişemeyen bir ülke nereye kadar gidebilir allah aşkına?

adam macbookun yeni çıkan touch bar'ına uygun bir yazılım üretirken biz izleyeceğiz (şimdi de izliyoruz, tamam, ama artık izlememe imkanımız kalmayacak) iphone'a gelen yen ibir özellik üzerine application bile yapamayacağız belki de. çünkü o teknolojiyle o kadar içli dışlı olamayacağız.

dolar artışının en büyük sıkıntısı bu şuan. yıl yıl geriliyoruz. şuan teknolojimiz 2014 yılında 2013 yılında.
  • tchuck  (28.10.16 11:50:37) 
@acemi,

abi bahsettiğim oalyı anlamıyorsunuz. şirket veriyor, şirket ediyor değil mesele.

bir üleknin kullanım alışkanlığı üzerine.
bir ülkedeki insanların çoğu bu teknolojilere sahip olursa, içlerinden bir tanesinin çıkıp yeni teknolojiyle ilgili bir geliştirme yapması ihtimali artar.

bizde bunu şirketin verip vermemesinin önemi yok.
türkiyede güncel teknoloji kullanım oranı hızla düşüyor, teknolojik olarak geride kalıyoruz.

5 yaşındaki bebek de, 70 yaşındaki adam da bu teknolojilere erişebiliyor olmalı. şuan için yalnızca işi bu olanlar ile götünü satıp iphone alanlar erişebiliyor bu teknolojiye. geri gidiyoruz diyorum, senin benim olmasının bir önemi yok.

yeni teknolojiye erişemiyoruz,
yeni teknolojiye erişemediğimiz için yeni teknolojiye dair fikir geliştiremiyoruz,
yeni teknolojiyi kullanamıyoruz,
yeni teknolojiye giderek daha da ilgisizleşiyoruz.

anlatmaya çalıştığım asıl facia bu.
  • tchuck  (28.10.16 12:03:06) 
ameliee, bence seninki ergen kafası. adam tüketim kültüründen örneklendirerek bir durumu anlatıyor, daha fazla tüketelim demiyor. sen de tüketim mevzusunu yeni öğrenip öğrendiğini göstermek için hevesli ergen modundasın. yoksa 3 maaşla alınabilen ürünü türk insanı 12 ay taksit yapar yine alır, konu burada tüketmek değil.

katılıyorum sana tchuck.
  • pinkpeony  (28.10.16 12:47:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.