[]

Hatay'daki Hristiyanlar Arap mı Rum mu?

ben bu insanlar direkt Arap olarak biliyorum, Arapça konuşurlar, vs. ama aynı zamanda Rum kiliselerinde ibadet ediyorlar ve vakıflarının adları falan da Rum Kilisesi diye geçiyor.

www.paros.com.tr buradaki röportajda adam hem "Rum Ortodoks" olduklarını söylemiş, ama sonra da "İstanbul'daki Rumlarla aynı etnik kökenden gelmiyoruz" demiş.

şimdi bu insanlar Arapça konuşan Rumlar mı, valla anlamadım hiçbir şey. Rumlarla alakaları yoksa neden kendilerinden Rum Ortodoks diye bahsediyorlar? bildiğim kadarıyla İstanbul'daki ekümenik patriklik kendilerine sahip çıkıyor, İstanbul'daki Rum okullarında eğitim de görebiliyorlar. tam olarak bu iki halkın alakası nedir?

 
süryani onlar. antakya patrikliğine bağlılar yarı özerk gibiler. ibadet dilleri türkçe+arapça çok az rumca. o da çevirisi güçlü olmayan birkaç kelime; sofia, dynami, eirini gibi.


  • cekilmis gayfe  (26.10.16 13:57:16) 
Rum'da Ermeni'de Arap'da var


  • Sandman  (26.10.16 14:02:52) 
Kahlan orijinli Araplar onlar. İstanbul'daki Rumlardan farklıyız derken onu kastediyorlardır muhtemelen.


  • angelus  (26.10.16 14:04:46) 
@cekilmis gayfe ama Süryanilerin dilleri Aramice sanırım, bunlar o dili konuşmuyor sanki. bir de örneğin Süryani ortodoks rahiplerinin tören kıyafetleri farklı. mesela haç çıkarırken bunlar Rum ortodokslar gibi sağdan sola çıkarıyor, Süryaniler aynı Ermeniler ve diğer kadim ortodokslar gibi soldan sağa doğru çıkarıyor.


  • nathanieltroy  (26.10.16 14:06:41) 
youtu.be
bu mesela süryani kilisesinden bir ayin kaydı. dil arapça değil mi?

  • cekilmis gayfe  (26.10.16 14:22:29) 
@cekilmis gayfe yanlış video mu attın bilmiyorum ama oradaki kayıt Türkçe. Süryanilerin dili Arapça değil, Süryanice ya da Aramice olarak da biliniyor. İsa'nın konuştuğu dil oluyor.

edit: ha arada Arapça da var evet (yani Arapça herhalde o dil), ben hepsi Türkçe sandım. bu Süryanilerin kilisesinden mi alınmış peki acaba? açıklamada bir şey yazmıyor.
  • nathanieltroy  (26.10.16 14:37:03 ~ 14:56:01) 
@nathen, antakya ortodoks kilisesinden alınma o kayıt. videoyu upload eden benim :))


  • cekilmis gayfe  (26.10.16 15:59:14) 
rum ve süryani hristiyanlar var bizim orada.

aramice olayını belgeselde izlemiştim. dünyada 2000 kişi sadece bu dili konuşuyor demişti. hatta suriye'de bi kasabadaki yaşlılar sadece konuşuyormuş gençler öğrenmek istemiyormuş vs. wiki'de 2m kişi konuşuyor demiş. emin olamadım bende.
  • sarlatan  (26.10.16 16:50:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.