[]

Taşınamıyorum ev topla topla bitmiyor ne yapacağım :(

Çok müşkül durumdayım duyuru insanları. En son 4 yıl önce ev değiştirmiştim ve taşınmak bu kadar zor değildi. Ben nasıl bir istifçiymişim. Eve ıvır zıvırları topladığım gibi atamıyorum da. Nasıl organize olunur, elime geleni kutulasam mı? Yoksa tek tek poşet kutu her birinin içini ayırıp gereksizleri atmaya kalkarsam ben 2 aya taşınamayacağım sanırım. Son 20 gündür paketleme halindeyim. O kadar yavaş sürüyor ki,

Mesela kağıtlar var her yerde. Üzerinde notlar olanlar, çıktılar, ekstreler. Oturup bunları ayırıyorum. Üzerinde isim,adres, tc kimlik gibi şeyler yazanları yırtıp çöpe atıyorum. Kalanları kağıt çöpüne atıyorum. Ama bunu yapmak saatlerimi alıyor. Ve benim acilen hızlanmam lazım.

Yaklaşık 100 tane tükenmez kalem çıktı mesela. Hepsini tek tek denedim. Çalışanları paketledim, çalışmayanları nereye atacağım. Çöpe mi. Bunun geri dönüşümü yok mu..

Kedilerin oyuncakları var mesela, biraz yıpranmış ama atamıyorum. Yani, çöp gibi gelmiyor. Ben bir hoarderım, biliyorum. Nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum :( Depresyona girdim son 2 haftada. Benzer durumları yaşayan benim gibi istifçiler var mı? Nasıl başa çıktınız? Nasıl taşınıyorsunuz. Ayrıca bulunduğunuz mekanlara ciddi bağlılık yaşıyor musunuz merak ediyorum.

Edit: Atamadıklarımdan bir kare ekledim. Bu şekilde agzı açık kutuya koyup, çöpün yanına bırakacagım. Hiç kimsenin ihtiyacı olmayacak ıvır zıvırlar. Oyuncagın gözü yok, gözlüğün camı çizik vs. Taşınma işkenceye döndü. Böyle kaç kutu çıkar bakalım. Evde istifçilik oynamak isteyen çocuklara özel kutular. gel ablaa

 
biraz radikal olun, atmaya alışın. sonra gelişigüzel kutulayıp tekrar taşınınca bir gruplama yapabilirsiniz.


  • gezegen olan pluton  (25.10.16 23:44:43) 
kutula, poşetle vs topla bi şekilde. ayırmayı yeni eve yerleşme aşamasına bırak.


  • manuel mandalina  (25.10.16 23:51:02) 
o kadar da irdelememek lazım ya. 100 tane tükenmez kalemi tek tek denemek nedir. taşınırken bazen bırakma noktasına geliyosun, nolacaksa olsun diyosun ama sonra yine mecbur topluyosun işte.
benden de böyle saçma sapan şeyler çıkıyor tamamen anlamsız ama atamıyorum da. mesela ben olsam o 100 kalemi bir torbaya koyup koliye atmıştım. genel olarak yaptığım şey, aynı odadaki eşyaları, ıvır zıvırları bir koliye atıp taşındıktan sonra da yine aynı şekilde çıkarıp bir yerlerde muhafaza etmeye devam etmek :) istifle gitsin bence işte.

  • tepedeki psychedelic adam  (25.10.16 23:53:08) 
Hayirrr kesinlikle bir koliden digerine koyma yoksa cop ev olur! Mutlaka at. Internette cok guzel siteler var az esyali yasam, nasil ev temizlenir vs. ozellikle ingilizce. Mutlaka oku onlari. Valla gelebilsem tertemiz yaparim o evi hic acimam, boyle bir arkadasin varsa yardim iste.


  • kassiopeia  (26.10.16 00:03:27) 
Teşekkürler herkese ORGANIZING IS WELL-PLANNED HOARDING isimli bir yazı buldum. Sinirim katlandı. Sanırım elime geçeni atacağım. Bunları okuyarak kendimi saat başı gaza getirip paketleme işlemlerine geçmeyi planlıyorum. Umarım işe yarar :(


  • maymuncuq  (26.10.16 00:12:38) 
taşınırken eğer eşyalar düzenli değilse onları kolilere koyarken düzenlemek gereksiz bence. her şeyi olduğu gibi kolilere, poşetlere istifle. ardından yeni taşındığın evde eşyaları yerleştirirken her şey zaten elinden teker teker geçiyor olacak. bu aşamada mümkünse yanına mantıklı bir arkadaşını alıp, biraz gaddarca eşyaları atacak ya da satılabilir durumda olanları satacaksınız. tek başına olunca insan her şeye bir kılıf uyduruyor saklamak için.

geri dönüşüm konusunda da neredesin bilmiyorum ama bulunduğun yerin belediyesini arayıp bilgi alabilirsin. söylüyorlar plastiği şuraya bırakabilirsiniz, cam atmanız için şurada kumbara var falan gibisinden.

bir de eğer toparlanma kısmı da zor geliyorsa (ben taşınırken orada çok sıkıntı yaşadım mesela, eşya toplarken yolculuğu anımsattığı için acayip midem bulanır) nakliyat şirketlerinden evi kendileri toparlayanlar da oluyor. böyle bir şirket ayarlayabilirsin. sen hiçbir şeye dokunmuyorsun, anca şu şuraya konsun, bunlar birlikte paketlensin falan diyorsun, gerisini hallediyorlar.

göndere tıklamadan son bir öneri daha vereyim. yeni evinde kolileri açıp yerleştirmek zor gelirse hemen hoop house warming party adı altında arkadaşlarımızı eve topluyoruz, kolilerin içlerindekileri kabaca yerleşecekleri yerlere kaldırtıyoruz (örneğin mutfak dolaplarına tabakları dizmezler de tabak çanak ne varsa mutfağın bir köşesine götürürler falan), sonra da eşyaların içinden beğendikleri ne olursa alabileceklerini söylüyoruz. böylelikle hem fazlalık eşyalardan kurtuluyor, hem de house warming denen hedeyi konukların iliklerine kadar yaşatıyoruz.
  • knight of cydonia  (26.10.16 00:18:15) 
ben de taşınırken aynı dertle uğraştım, 2-3 senedir kullanmadığım şeyleri vermeye karr verdim. Freecycle, atmaver gibi oluşumlardan size gereksiz gelen bir çok eşya başkasının ihtiyacı olabiliyor. Hem de kapıdan gelip alıyorlar, mis.


  • kronik  (26.10.16 00:24:39) 
ben evi bu yaz boyadım. hanımla beraber mikeriz bu işi deyip bir traktör dolusu eşya attık. birine lazım olur, bez olarak kullanırız, bunun bir parçasını başka elektronikte kullanırız, yeni çocuğu olana veririz diye diye biriktirmiştik. çoğu eşyanın yenisini alabileceğimizi, yedek parçaların her daim elimizin altında olduğunu kıyafetlerin de modasının geçtiğini kimseye veremeyeceğimizi birbirimize telkin ederek attık. şimdi rahatız. hiç bir şekilde aramıyoruz o eşyaları da.


  • gotic  (26.10.16 01:10:56) 
bu işin özü şu soruyu sormak:

ben bu nesneyi son 6 ayda kac kez kullandim? sorunun cevabina göre atip atmamaya karar veriyorsunuz.

ben de tam bir cöpcüydüm ama her esya insanın ömründen yiyor, bunu fark ettiginizde siz de esyalarla vedalasirsiniz.
  • thewizardofearthsea  (26.10.16 01:50:54) 
Atacağınız elektronik, metal, kağıt türü geri dönüşebilir şeylerin hepsini bir köşede biriktirin, son gün sokaktan geçen herhangi bir kağıt vs. toplayan kişiyi çağırırsanız adam hazine bulmuş gibi sevinir.


  • mikro patlama  (26.10.16 01:56:42 ~ 01:57:30) 
gercekten ise yarar seyleri atmak yerine dagitabilirsin. en azindan isine yarayan biri kullanir.

kullanim degeri oldugunu dusundugun fakat gozden cikarabilecegin, onemsiz esyalarini benzer diger esyalarla bir araya koy. toptan ver.
  • idexo  (26.10.16 09:17:02) 
eski bir istifci olarak;
ben azaltmaya bir arkadasimin son tasindigim evime gelip boyle sakin sakin feng sui'den bahsedip, salonda ufak bir tur atip bir kac dokunus yaptiktan sonra evdeki degisimi gorunce basladim.

oncelikle bir sakinle, nefes al, su an cok mukemmel bir zamanlama bu is icin. yeni evine cop tasima. kullanmayacagin hicbir seyi goturme. yeni evinde yeniye yer olsun.

yaninda bir arkadasin olsun. bazi seyleri atmana yardimci olur, seni gaza getirir. fikir verir vs.

geri donusum guzel bir sey. ama copun yanina biraktiginda da donusum olacak emin ol. cop toplayanlar aliyor o esyalari. onlarin da isine yariyor bir sekilde. freecycleda cok simarik tipler oluyor bazen, sinirini bozuyorlar insanin. ya da senden alip satiyor mesela. o isi sona birakabilirsin. verilecegine karar verdigin esyalari bir koseye ayir, toplu foto cekip paylas. tasindigin gun adresi yaz, gelip alsin isteyen.

paketlemeye zorunlu seylerden basla. ve en cok yer kaplayanlardan. minikleri sona birak. sabrin da kalmayacagi icin atman kolaylasir.
  • jimicik  (26.10.16 10:15:16) 
Öncelikle geçmiş olsun; umarım bu süreç bir an önce biter ve taşınırsın.

Taşınmak çok meşakkatli bir iş. 20 defa taşınmış biri olarak söylemeliyim ki her taşındığımda psikolojim bozuluyor. Önceki evden çıkış ve yeni eve alışma süreci derken bir süre dumura uğruyorsun. Ama değişikliğin her zaman iyi geleceğini unutma. Hem bütün eşyalarını gözden geçirmiş ve temizlik yapmış da oluyorsun.

İstif konusuna gelecek olursak da bu berbat bir alışkanlık. Kesinlikle duygusal düşünmene izin vermeden 3 ay içerisinde kullanmadığın her şeyi ama her şeyi at. Düşünmeden at. Senin gözü çıkmış oyuncağının fakir bir çocuğu sevindirebileceğini unutma. Gereksiz her şeyi attığında içindeki o rahatlama hissini paha biçilmez olacak.

Bundan sonra da yeni şeyler alırken 10 defa düşün ve bir eşyan eskimeye başladığında ya da kullanılmaz hale geldiğinde ortadan kaldırmak yerine kalıcı olarak icabına bak.
  • fragile lady  (26.10.16 12:32:53) 
1 ay önce taşınmış biri olarak yazıyorum.

eğer taşınma öncesi ayırmaya başlarsanız o iş bir türlü bitmez. her şeyi olduğu gibi kutulara koyun. en fazla kırılacakları gazeteye sarıp öyle kutulayın. yalnız kutunun üzerine içinde ne olduğunu yazın. atıyorum, "beyaz kitaplık üstten 2 raf" veya "mutfak, su bardakları, çatal-bıçak" gibi. sonrasında yeni evde çok yardımcı oluyor yerleşirken.

ayırma, sınıflandırma, atma işlerini yeni evde geniş geniş yaparsınız. taşınma süresini en kısa sürede geçemeye bakın, yoksa hem ruhen hem fiziken çok yıpratıyor insanı. yerleşme ve düzenleme işlerini yeni evde yaparsınız.
  • yemrem  (26.10.16 12:47:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.