[]

İçsesi Engellemek?

(üşenirseniz ilk paragrafı atlayın direk 2. paragraftan başlayın)

~Hep daha hızlı okumak istemişimdir, zamana karşı bi takıntım var, daha fazla şeyi daha kısa sürede yapmak istemek gibi bi saplantı. hızlı okumak da benim için güzel bi hazine. geçen senelerde hızlı okuma kursuna gittim ama adamın ciddiyetini beğenmeyince -ne bileyim sevemedim- ne egzersizleri yaptım, ne de düzenli devam ettim. kısaca paramla rezil oldum ve tekrar gitmeye yüzüm yok. kendi başıma öğreneyim dedim. aklımda kalan göz egzersizlerini filan yapıyorum onun dışında netten araştırdım baya site filan var ama..

Okurken içimden seslendirmeyi bir türlü engelleyemiyorum. atlayarak okuyayım sesim yetişemesin diyorum, o zaman da bölük börçük okuyorum. mesela ilk satırdan 2 kelime, 2.den 3 filan. bazen görüyorum gözümü çevirip seslendiriyorum. böyle bi illet bir şey. Nasıl yenerim bunu?
Bir de hızlı okumadan gerçekten anlayan biri bana birkaç ipucu verebilir mi eğer çok üşenmezse. şu önümüzdeki bir ay içinde hızlı okuma alışkanlığı kazanabilirsem üstümden büyük bir yük kalkacak.

 
Okuma yarışlarında birinci olurdum hep, gerçi bir meziyet değil ama aklıma gelmişken yazayım dedim. İlk başlarda bünyen buna karşı çıkacaktır, yani alakasız bazı sesler homurdanmalar falan baş gösterir,eğer böyle bir durumla karşılaşırsan içinden okumaya yani sessiz okumaya başla, nefesinle harf yarat (hani burun silerken kısık bir hömkürme sesi duyarız ya) yani dili devre dışı bırak bir süre sonra zaten otonom bir hale geliyor bünye; okunan şeyi gözle takip etmeye başlıyor bu egzersizler sırasında.İlerleyen sürelerde ilk acemiliklerini ise bağırarak okumayla atabilirsin , en azından ben yaptım oldu diyeyim.


  • gamlibaykus  (14.08.07 22:54:24) 
insan içses ile okurken farkında olmadan dilini oynatır. (dikkat et farkedersin)
dilini oynatmamayı öğren diye okumuştum. kalem falan koyduruyor ağıza enlemesine(her iki ucu ağzın her iki yanından dışarıda kalacak şekilde. kalem yerine kürdanlada deneyebilirsin. (yanaklarını delme)

  • can see  (15.08.07 00:26:25) 
gamlibaykus, bağırarak okumayla atabilirsin demişsin, tam anlayamadım o kısmı. ikiniz de dil konusuna değinmişsiniz, ben normalde yine kafamda seslendiriyordum ama biraz deneme yaptım şimdi dediğinize paralel; haklısınız sönümlüyo büyük bi kısmını sanki.

çok teşekkür ederim cevaplar için. bir de tersten okuma önerisinde bulundu sözlükten bir arkadaş, onu da deneyeceğim. başka herhangi bi taktik varsa önerebilir misiniz. şimdi kafamda tersten gitme var, kelimeleri sembolleştirmede işe yarar bi de sesi kesmede gibi geliyo. daha sonra ne yapayım. bir de gözü sağa sola, aşağı yukarı oynatmaya devam mı edeyim yoksa kitaptan takip ederken yaptığım için yeterli midir?
  • thorn pyros  (15.08.07 01:18:07) 
dilinizin en azından gerilerde bir yerde ya da en uçta kımıl kımıl oynamaya çalıştığı konusuna dikkat edin. şu kalem (kürdan daha kullanışlı) olayını bir süre deneyin.


  • can see  (15.08.07 03:26:20) 
tamam, kalemle denedim; fena olmadı; bir de kürdan ile deneyeyim. çok sağolun cevaplar için.

şimdi bir sorum daha var. 750-1000 civarı gözle okuyan birisiniz diyelim ki. Okuduklarınız hemen hepsini anlayabiliyor musunuz? okunan metne ve okuyacak kişiye göre değişir tabi ama, diyelim ki önemli bir metin var karşınızda. nasıl okursunuz hızlı okumayla mı, geleneksel okumayla mı?

son olarak yeni ve bilmediğiniz bir kelime var. onu hızlı okurken anlayabiliyor musunuz, orada biraz yavaşlıyor mu okuyuş. İngilizce ya da işte kendi dilinizde olmayan metinler okunurken hızlı okumadan faydalanılabiliyor mu biraz yavaş da olsa?
  • thorn pyros  (15.08.07 08:10:01) 
okuduğunu anlama kısmındaki fikirlerin de izafi oluşunu göz önüne alaraktan kendimden örnek vermek gerekirse benim açımdan en iyi anlama yolu sesli okumaktır fakat bu sesin de desibel oranı yüksek olmalı, en azından benim yöntemim bu ve işe yarıyor diyebilirim size ; çünkü evrensel bir anlama tanımı yok benim bildiğim gerçi çok uzun yıllar önce söylenmişti tekrar ederseniz daha iyi kafaya giriyormuş diye bende işe yaramadı siz de yarar belki....


  • gamlibaykus  (16.08.07 14:48:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.