[]

Kendi kendine yetebilme becerileri?

Merhabalar. Aranızda bu konuya ilgisi olan var mı? Kendi kendine yetebilmekten kastım başkalarına muhtaç olmadan hayatını devam ettirebilecek beceriler. Hani şu eko-köylerde veya şehiri bırakıp köye yerleşen insanların öğrendiği beceriler.

Doğada hayatta kalma kursları olabilir, ilk yardım olabilir, salça-ekmek yapmak, basit inşaat teknikleri vs. hepsi buna dahil bence. Var mı bunları öğrenen/araştıran?


 
evet, zamaninda biraz bakmistim ama sadece dogada degil sehir yasaminda da mumkun olan en az disa bagimlilik gibi seyler, evi bir ulke gibi dusunursek. en basitinden mutfakta kullandigin otlar aliyorsun dalindan suda koklendiriyorsun, ciceklik degil sebzelik toprak olan saksiya dikiyorsun. sonra bunun sulamasinda evde sebze meyvenin kumunu akitirken kullandigin suyu biriktirip kullaniyorsun. gubreleme zamani geldiginde evdeki organik atiklari kompost olarak biriktirip depolayabilmissen o kompostu kullaniyorsun. bu isin yemek kismi bir de temizlik kozmetik kismi var. kimyacilarin alisveris ettigi dukkanlarda, boraks, katbonat vs alarak kendi temizlik urunlerini elde edebilirsin, mumunu sabununu yapabilirsin.
mesela bizim evde asiri tuylu ve tuy doken bir kedimiz var, aslinda ben bunun taradigim tuylerini biriktirsem, sifirdan yun kazak yapabilirim istesem ama butun bunlar cok vakit aliyor, cok yer kapliyor, fakat arastirmaya baslamak istersen ilk once basit bir bitkiden baslayabilirsin, devami da corap sokugu gibi gelir. agaclar.net'e bakmani oneririm. dogayi tanimak anlamak icin cok guzel bilgiler var. ankaradaysan cankaya belediyesinin bahcivanlik kursu var, inanilmaz faydali, cicek bocek herseyi anlatiyorlar, hem de universiteden hocalar piyasadan yetistiriciler anlatiyor.

  • mavicorap  (25.10.16 21:00:54) 
ilgileniyorsan soyle seyler var:

www.youtube.com

edit: bir de bu adam var: www.youtube.com

ikinci herif once yilan yakaliyor sonra yilanlari tavsan deligine saliyor deligin obur ucunda bekleyip kacan tavsani yakaliyor : ) oyle biri
  • idexo  (25.10.16 21:39:42 ~ 21:49:41) 
@idexo Ailecek takip ediyoruz bu kanalı :)


  • utkumon  (25.10.16 21:43:11) 
Manisa tarzanından hallice aksiyonlu şeylere degil de, ekoköy olaylarına imreniyorum. Para ve zaman gerekiyor istediğim workshoplar için. Tangala keçi çiftliğinde peynir yapımına gitmek isterdim, aysun the sütçü kil-duvar yapımıyla ilgili etkinlikler yapıyordu, moyymini de bal hasadı vardı, sineksekiz yayınevinin irem cagil'ini de takip ediyorum onların hayatı da bastıklari kitaplar da aynı doğrultuda. Permakültür, ekoköy konularında kitapları var.
Bıkkın kentli tembelliğimi kenara atabilirsem anca balkonda domates, patates falan yetiştiririm herhalde. :(
Workaway.info sitesinde de "gelin çiftliğimize yardim edin size keçicilik/arıcılık... öğretelim" diyenler var. Kanada'daki alpaka çiftliğini unutamıyorum gidip öğrenmek vardı. :)
  • Sulfoxaflor  (26.10.16 07:22:16) 
Tamirden anlarım, mobilyadan anlarım, elektrik işlerinden anlarım, domates biber ektiğim zamanlar oldu, temizlik yapmaktan anlarım ve severim, çok güzel yemek yaparım. İlla doğa olması gerekir mi? Ondan da anlarım. Ütü falan da yaparım; çift çizgi bulamazsınız.

Tek yaşıyorum. Bence kendime yetebiliyorum.
Edit: Mobilya derken marangozluk.
  • Polaroid  (26.10.16 13:10:06 ~ 13:10:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.