[]

madem ülke de işsizlik var bu trip ne

İStanbul Zeytinburnunda gıda üzerine bir yer işletiyorum.
Her yere hunharca ilan verdim acil eleman arıyorum.

Buraya kadar her şey normal ama insanlar delirmiş sanırım. Mesela dün birisi aradı. yarın 1:30 da gelin görüşelim dedim. Gelen giden yok ve bu ilk defa başıma gelmiyor.

İş görüşmesine çağrıldığın yere nasıl gitmezsin? Gelenlerde aşırı uçuk rakamlar istiyor.
İnsanlar dükkan kapatıyor, eleman sayısını azaltıyor. Piyasada çılgın bi işsizlik var ama eleman aramaya gelince kimse yok ortada.

Sorun bende mi diye düşünmeye başladım. Ama beraber çalıştığım herkes çok mutlu. aralarında konuşurken duydum çalıştığım en iyi yer diyorlar.
Bi iş veren olarak onlara karşı sorumluluğumu fazlasıyla yerine getiriyorum. Daha maaşları bir gün bile geciktirmedim. Sigortasız asla çalıştırmıyorum.
Yeri geldi çocuğunu bırakacak yeri yok diye çocuklarıyla bile ilgilenmişliğim var. İyi bi işveren olduğumdan bu kadar eminken de insanların böyle kaçması garip geliyor.
Şuana kadar 3 kişiyi işten çıkardım ama gerçekten sıkıntılıydı. (bknz: vardiyaya madde etkisinde gelmek)

Çok uzun oldu ama özetle bu insanlar neden iş beğenmiyor arkadaş? Yoksa ben mi yanlış yerlerde arıyorum?

 
Bizim insanımız çalışmaya gelemez pek. Yanımızda çalışan emekli oldu şimdi bir abimiz vardı sonrasında bir işçi alalım dedik teslimat çay getir götür temizlik işte herkes her işe koşuyor bende sabah gelince temizlik yapıyorum teslimata gidiyorum müşteriye çay veriyorum vs zaten ufak dükkan hani. Gelen adam bir iki hafta sonra her işe ben koşamam moduna giriyor yani bunlar yeni mezun falan değil ya 30-40 yaş arası ilkokul mezunu adamlar en sonunda çıkardık herkesi abim babam ben çalışıyoruz lazım olursa duraktan hammal tutuyoruz. Suriyeliler 2000-2500 arası para alıyor burda imalat da çalışıyorlar hemde işi öğreniyorlar kendi boya atölyesini açan Suriyeliler var o derece ama bizim millet kahvede pisti oynar birisi iş olursa hammal lazım olursa arar oda lütfedip gelir.


  • gozu acik sevisen yahudi  (25.10.16 18:08:47) 
İnsanlar aynı anda belki onlarca yüzlerce yere iş başvurusı yapıyor. Ve kendince bir öncelik sırası koyuyor. Evet iş görüşmesine gelmemek ayıp ama çok da ilginç bir durum değil.


  • mahone  (25.10.16 18:10:01) 
Zeytinburnu ve gıda İşi denince ben bi tırstım:)

Aradığın kişi garsonsa gelmez tabi her yerde iş var garsona... Ama yönetici falan ise anormal. Bir de iyi para verdiğini düşünüp yanılıyor da olabilirsin. Ben de gıda işine meraklıyım ama yönetici bile 2,5 falan alıyor ne diye koskoca dükkanı yöneteyim, haftasonum olmasın
  • aklimdakisorular  (25.10.16 18:18:58) 
Çalışanlarınıza verdiğiniz ücreti bilmediğim için sizi kastetmeden yorum yapıyorum.

İşçi arayan patronlar sürekli sizin gibi yakınıyorlar, ben en iyi patronum, servis var, yemek veriyorum, sigorta yatıyor, maaş zamanında vs. Bu sayılanlar zaten işçinin yasal hakları. Mesai falan vermiyorlar, cumartesi günleri tam gün çalışılıyor, işçileri mümkün mertebe fazla çalıştırıyorlar, yemeğinden tut çayına kadar her şeyi kısıtlıyorlar, tazminat ödememek için ellerinden geleni yapıyorlar ama nedense bunlar en iyi patronum dedikten sonra sayılmıyor pek.

Aradıkları ve bulamadıkları işçi ise ağır işte çalışacak ve asgari ücrette çalışacak olanlar. Bunları söylerken maaşı artırmak veya iş şartlarını hafifletmek nedense kimsenin aklına gelmiyor.

Evet insanlarımızın bir kısmı tembel olabilir ama herkesin en iyisini arama hakkı var. Adam asgari ücrete taş taşımaktansa masa başı bir iş bulabileceğini biliyor ve bunu arıyor veya taş taşıyacaksam iyi ücret almalıyım, cumartesi tatil olmalı diyor. İş ilanınıza kimse dönmüyorsa bence sorunu kendinizde aramalısınız.
  • creepy  (25.10.16 18:21:03) 
evet yasal zorunluluk biliyorum ama bunları yapmayanlar dolu ülkede. Kurye için ehliyetim yok diye başvuruyor adam almıyorum ehliyetsiz deyince başka yerler alıyor sizde neden yok diyor. eh ehliyetsiz adam çalıştıran sigorta da yatırmaz.
kendim duymasam "çok iyi rahatız, mis gibi dükkan" dediklerini de duydum.

  • nymphe  (25.10.16 18:52:21) 
Gelismis ulkelerde de bu tip asgari ucretli isleri gocmenler yapiyor, ulkenin asil vatandaslari boyle isleri begenmiyor :/

O yuzden sasirmadim.
Bir de tabi tembellik var bir faktor olarak.
  • kuehles blondes  (25.10.16 19:08:34) 
Yanlış anlama ama bence fazla iyi niyetli ve acemisin:) biriisi seni işin başına koymuş gibi bir durum var söylediklerinden anladığım:)


  • aklimdakisorular  (25.10.16 19:41:28) 
Aile sirketimizde iscisinden tut muhendisine kadar ayni sorun var. is gorusmesini araya torpil sokarak ayarlayip gelmeyenler, x mezunu aradigini bilip y mezunu gelenler, saglik sikintisi oldugu halde doktorun raporlamasina izin vermeden calismak isteyenler...


  • la noix  (25.10.16 19:58:42) 
ben de restoran işletiyorum ve yıldım eleman sorunundan. gazeteye kesinlikle ilan vermiyorum gazeteden gelen insanların hepsi insan kılığına girmiş sahtekarlar. bu kadar da ağır konuşurum. iş görüşmesine gelir yol parasını isteyeni mi ararsın, restoran olduğunu bildiği için bi öğün yemek yerim diye düşünenimi. ve ilk soru şu oluyor, ne kadar alacağım. ne iş yapacağım bile demeden ilk maaş soruyorlar.

dediğin gibi 5 kişi işe alıyorsam 3 kişisi gelmiyor bile, arıyorsun açıyor ve unutmuşum işe başlayacağımı diyor. ben de zamanında maaşlı plaza insanı oldum o zaman anlamıyordum ama cidden inssn çalıştırmsk ve özellikle cahil vasıfsız adam çalıştırmak çok çok zor.

bu tip insanların aile yaşantısı da düzgün olmadığından, kadın alırsın oğlu karakola düşer, adam alırdın kızı evden kaçar, genç adam alırsın hap içer, genç kız alırsın internetteki sevgilileri dükkan basar.

hadi işe başladı diyelim bir hafta da kaçar yevmiyesini alıp, o yevmiyeyi bir hafta sağda solda yer sonra başka işe girer
  • oscar  (25.10.16 21:08:04) 
ne iğrenç bir zihniyet bu ya. tamam patron maaşı beklemeleri saçma da bir insanın hayatını idame ettirmek üzere girdiği işten ne kadar kazanacağını en başta sormasının nesi bu kadar tuhaf? insanlar keyiflerinden mi yıllarını işe veriyor, sabahın 6'sında kalkıp kar kış demeden çalışmaya gidiyor? ne yapsınlar, sizin gönlünüzü hoş tutmak için günde 10 saat, ayda 1000 liraya mı çalışsınlar?

ne güzel lan. benim hiçbir insani hakkıma saygı duyma, üç kuruş paraya köpek gibi çalıştır ondan sonra İŞ BEĞENMİYÜRLER. he ya kusura bakmayın, iş olmadığı için gelip sizin köpeğiniz olmamız gerekiyor zaten.
  • der meister  (25.10.16 21:13:52) 
yine götünden anlayanlar olmuş. adsm giriyor kapıdan aşçı yardımcısı ilanına geldim diyor, buyur otur konuşalım diyorsunuz, ilk soru saat kaç kaç çalışıcam oluyor, cevap veriyorsunjz peki kaç para alıcsm diyor. ulan dallama hangi mülakata girsen ilk maaşı sorsan siktiri çekerler adama. önce bi işi sor ne yapacağını sor ben beklentilerimi anlatıyım sonrs maaşı sor. belki aklımds bir skala var, soğuk biliyorsan ona göre artış vericem kebap biliyorsan ona göre vericem. bunları kapıma köpek bile yapmam


  • oscar  (26.10.16 04:08:04) 
@der meister 8-5 çalışacağın bir işin ilk mülakatında oturur oturmaz mayış sor, dene bir bakalım...sonra konuşalım.

beyaz yakalı bir koordinatörden tut da en giriş seviyesi bir işe kadar mülakat yapıyor olsanız, adam koltuğa oturur oturmaz maaş sorsa, s...dersiniz. Adam ingilizce/almanca biliyorum diye CV doldurup yine mülakatta 3 kelime konuşamasa yine s...dersiniz.

Ama nedense anlamıyorum iş mavi yakalılara gelince bunlar normal oluyor.
ilk cümleden maaş konuşması normal, bilmediği şeyleri biliyormuş gibi lanse etmesi normal. şantiyede çalışan bir arkadaşım var, "işe girirken herkes usta, iş yaptırmaya gelince kimsenin ne elektriğin e'sinden haberi var ne tesisatın t'sinden", demişti. Aynısını o elektrik mühendisi yapamıyor ama işte. Gerçi dağbaşına okul açarak mühendislikleri de benzer hale getirdiler de neyse, o başka konu. Temel sorunumuz ülkenin genel ahlaksızlığı.

Sizin yanlışınız değil de şöyle bir açılım getirebilirim:
mavi yakalıya iş yaptırtabilmek için, içlerinden gelmeniz lazım. değilse çok zor. hani deveye diken insana s..derler ya. bizim ülkemizde, mavi yakalı için %90 çalışan formül bu.

Babam kamuda 400-500 lü sayılarda işçi çalıştıran bir kurumda müdür. Bakın kamu işçisi bu adamlar; babamdan fazla maaş alıyorlar :)Emekli olunca da daha fazla prim ve maaş alacaklar.

Gel gelelim devlet bot vs. verir iş sağlığı güvenliği için, bunlara giydiremezsin (ne demek giydiremezsin diyeni avrupada nükleer santralde, reaktörde sigara içen türk işçilerin yanına ışınlamak isterim), üstüne bunlar gider bir de satar bu ekipmanı :) Para desen diyorum ya, adam müdüründen fazla maaş alıyor yahu...Karakter bu. Babam h.sonu (devlet işçisinin mesai ücreti vardır memurun yok) sırf bu dallamalar doğru düzgün çalışmadığı için anaokulu öğrencisi gibi başlarında durmak için günde 12 saatini işyerinde geçiriyor. neden; bir kaza bela yapmasınlar diye. Neden çünkü adamlar öküz. o kurum o işi çıkartıyor ama nasıl çıkartıyor o sırada namusuyla çalışanlar nasıl böbrek taşları döküyor....

Ha ama bulabilirseniz, göçmen işçi (hayır mülteci değil, o eski muhacırlardan) ve dinibütün alevi işçi (o ne demek diyen bana dönebilir) o adamlar 10 numara ahlaklı çalışıyor.
  • niye ama  (26.10.16 05:04:28) 
"eleman"dan kastınız ne? düşük kalifikasyon mu, yüksek kalifikasyon mu? istediğiniz işi yapması için üniversite mezunu olması gerekiyor mu? yoksa okuma yazma bile bilmesine gerek yok mu? iş zihinsel emek mi istiyor, fiziksel emek mi istiyor?

türkiye'de yoğun bir üniversite mezunu işsizliği var. ancak okuma yazma bile bilinmesine gerek olmayan işler için işçi sıkıntısı var. üniversite mezunları düşük kalifikasyon gerektiren işler istemiyorlar (haklı olarak). çünkü bu işlerin maaşı düşük. üniversite mezunları fiziksel emek yerine zihinsel emek gerektiren, en az 2000tl maaş aldıkları işleri istiyorlar. ve bu alanda ciddi bir işsizlik var.
  • nickini degistiren yazar  (26.10.16 06:15:32) 
İnsanlarin calismamayi tercih edecegi ucret yukselmis demek. Enflasyon, maas beklentisi vb.


  • karlmarx  (26.10.16 11:45:51) 
açıkcası "okuma yazma bilsin, müşteriye güler yüz göstersin" tek şartım.
yemeksepetinde yorum yazmış müşteri "abi bahşiş yok mu" diye sormuş kurye.
motor kaza yapmış ses çıkaran yok.
7 aydır kullanılan motorlar böyle giderse bi 7 ay daha dayanamadan hurdaya çıkacak.
şu boş koliyi çöpe atar mısın diyorsun adam onu o gün iş yaptım sayıyor.
mesaiye başlayıp bilgisayarı açıp tamam bitti bugün çalıştım demek gibi bir şey bu.
iş ağır değil. en fazla 40 adisyonla dükkanı kapatıyoruz. Piyasa zaten felaket. 16 saatte en fazla 100 pizzanın yapıldığı bi yerde kimse iş yükünden bahsedemez.
he bi de içerde hırsız var. plazada çal bakalım ne çalıyorsun.
adam aleni kasadan para yürütüyor. işten çıkarıcam deyince ortalık ayağa kalkıyor ama.
ya adam yürüyerek 10 dk mesafede ki yere sipariş götürüyor 45 dk yok ortada.
hiç yerinde duramayan çok ilginç bi çocuk vardı. vızır vızır adam. leb demeden çoruma gider gelir o derece. meğer adam atıyormuş hapı, içiyormuş bonzaiyi öyle geliyormuş. bir gün yan sokakta içerken yakaladım da jeton düştü.
seninle çalışamam deyince de üstüme yürüdü bi de bedavaya dayak yiyordum.
gibi gibi.
  • nymphe  (26.10.16 11:51:23) 
bundan 3 4 sene önce parttime diye anlaşıp girdiğim şirkete işler yetişmiyor diye sabahladığım oldu. ağzımı da açıp bişey demedim. 6 tane otele bakıyordum. diğer restorant sahipleriyle konuşuyorum. geçen sene 8 kişi vardı mutfakta yetişemiyordu bu sene 3 kişi 24 saat vardiya çeviriyoruz diyor.çok güzel maaşlar verdiğimi iddia etmiyorum. 7 ayda 85 bin lira zarar ettim. kimse kuryeye adisyon parası vermiyor. getir bile 75 kuruş verirken ben 1 lira veriyorum. zarar ediyorum demeden bayramlarda ramazanlarda harçlıklarını da eksik etmedim. Ama hala adam motorla kaza yapıp anlamaz zaten deyip sesini çıkarmıyor. Sabah geldim. 3 motorun biri kazalı diğerinin lastiği patlak. sorarsan kimse bişey bilmiyor. 16 saat mesainin 4 saati yoktum ortalıkta.
Merhaba çok dertliyim

  • nymphe  (26.10.16 12:26:47) 
hocam seni en iyi ben anlarim :) bu insanlari calistirmak cok zor bunu en iyi yasayan bilir. bu islere girmeden bana da soylerlerdi ben kizardim; ben patronluk yapmayacagim insan gibi davranacagim ona gore karsilik alacagim diye ama insan gibi davranip enayi yerine koyuluyorsun. adam gecen ortadan kayboldu, aradim neredesin sen diyorum, acunun goz alti die programi varmis onun secmelerine gidiyormus. haber vermek yok cikmis gitmis, isten cikariyim diyorsun, dikleniyor is bulmadan cikmam diyor. sigorta yapicam diyorsun sigorta istemem parasini ver diyor:) kask aliyorsun tak diyorsun, takmiyor ceza yiyor cezayi da sana ode diyor. bitmez bunlar :)


  • oscar  (26.10.16 13:59:32) 
Aslında haklısın ama bahsettiğin durumlarla "iş beğenmemek" arasında bir ilişki yok. Yani o insanlar çok büyük ihtimalle hayatlarının geri kalan kısımlarında da aynı şekildeler.


  • harvey  (26.10.16 14:10:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.