[]

bilgisayar nasıl hızlandırılır?

ramim azcık düşük olduğundan pek verim alamıyorum bilgisayardan. tarayıcılar bile kasıyor.

herhangi bir fotoğraf-şarkı-film-dosya yüklü değil. ne var ne yok sildim. yine aynı vaziyette.

format atma dışında akut bir yöntem var mıdır? ya da sürekli kullanım açısından önerebileceğiniz bir şey? ne bileyim güncellemeleri düzenli yapmak ya da c sürücüsünü d, e diye ayırıyolar ya onu yapmak gibi.

 
Öncelikle yavaşlığın nedenini bulmak gerekir. Mesela hard diskin ne kadarı dolu? Hiçbir programı kullanmadığın halde görev yöneticisi penceresinde yüksek işlemci kullanımı (%50 ve üstü) görüyor musun?


  • mikro patlama  (23.10.16 02:26:27) 
hd tune ile bad sector taraması yap bakalım bir.

sistemleri mevcut haliyle 'ekstra' hızlandırmak pek mümkün değil. illa ki upgrade gerekecek. eğer altyapı müsaitse ssd takmak ciddi anlamda rahatlatır.
  • icim urperiyor  (23.10.16 02:41:08) 
@godoşu beklerken: Belleğin büyük yüzdesinin dolu olması da bir neden olabilir tabi, mesela çok tarayıcı sekmesi açılmışsa, ama programları kapatınca bellek boşalır ve çok çabuk normale döner, yani hiç araştırmadan çözülür sorun. Benim gözlemim genelde CPU'yu sömüren bir işlem en sık yavaşlama sebebi.
Ek olarak, özellikle klasik HDD'lerde C+D şeklinde 2 bölüm yapıp kullanıcı dosyalarını D'ye kaydetmek ve C'nin yarısını boş tutmak faydalıdır. Bu yöntem fragmantasyona bağlı yavaşlamayı engeller, ama dediğim gibi mümkünse önce sebebi bulmak lazım.

  • mikro patlama  (23.10.16 03:06:12) 
@mikro tee ne zaman görev yöneticisinden pek çok uygulamayı durdurmuştum. yanlış bir şey durdurmuş da olabilirim. başlangıçta açılan uygulamaları da kapadım. dropbox, drivee, skype gibi uygulamalar çalışmıyor.

sadece tarayıcı açık %2 gibi bir şey gösteriyor.

ek olarak c sürücüsü 102 gbmış 20 gb boşmuş. ramim 3 gb diye hatırlıyorum.
  • cikolata selalesi  (23.10.16 04:32:19) 
ram değiştirilir mi acaba? buradan yapabilecek biri var mıdır? ya da tavsiye edeceğiniz biri de olabilir.

bilgisayarım bundan galiba urun.gittigidiyor.com
  • cikolata selalesi  (23.10.16 04:41:02) 
Öyle her rami bilgisayara takamazsın. SD ramler var, DDR ramler var DDR2 ramlar var. Bir de bunların mhz'lerinin uyuşması lazım yoksa tam randıman alamazsın.
Takıp çıkartmak en kolay zaten, istesen de ters bir şekilde oturtamazsın ram'i
Bu arada verdiğin link hatalı.

Hard disk'te bad sectorler varsa işlem yaparken bilgisayarın aşırı derecede kasmasına neden olur. Dosya silmek bilgisayarı hızlandırma noktasında pek etkisi olan bir şey değil bu arada. En azından hard disk %99 ve üzerinde dolu değilse.

Görev yöneticisinden durdurduğun işlemler restarttan sonra tekrar aktif olurlar onla alakalı bir sorun çıkmış olamaz.
  • xaxxbczczaaxax  (23.10.16 10:41:40 ~ 10:46:15) 
abi ddr2, task manager, cpu falan demiyorum. elenktrink süpürgesini alıyorsun. bilgisayarın fanını bir güzel çekiyorsun. hatta kendine güveniyorsan bilgisayarın içini açıp güzelce siliyorsun.


  • mrsnpr  (23.10.16 10:45:39) 
Sevgili arkadasim
Kimse dememis
Bir adet ssd alıyorsun
120 gb lik al bütçe az ise
Temiz bir windows 7 format
Problem solved
İstanbul daysan yardımcı oluruz
  • kingcyrax  (23.10.16 14:46:26) 
C sürücüsü için disk araçlarından "disk birleştirme" yap (işin yokken başlat, uzun sürecek). Eğer faydası olmazsa ve CPU boşta olduğu halde yavaşlık varsa:
- yavaşlığı tarif etmemişsin, mesela hep girdiğin bir web sitesi ya da kullandığın program çok RAM tüketiyorsa 3GB yetmeyebilir, bunu kendin anlayabilirsin.
- donanım sorunu olabilir, bir test programı kurup RAM'i, diski falan test ettir (benim hatırımda program adı yok ama duyurudan sorabilirsin).
- virüs olabilir, temizleyemiyorsan format yolu gözükür.

SSD performansı iyileştirir, bir problem varsa çözmez.
  • mikro patlama  (23.10.16 16:19:55 ~ 16:20:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.