[]

Fotoğraf yarışmalarında dereceye giren fotoğrafların esas mevzusu ne?

Nedir bu fotoğrafları dereceye girecek kadar eşsiz kılan? misal şu fotoğraf: ichef.bbci.co.uk

bu fotoğrafı herkes çekemiyor mu? her sanat ruhlunun gördüğü ama benim gibilerin göremediği detay nedir?

birileri buna açıklık getirebilir mi lütfen?

kaynak: www.bbc.com

 
açıklaması yazıyor işte, herkes çekemiyor.

"Fotoğrafçı Sam Hobson, bu kareyi çekebilmek için tilki ailesinin güvenini kazanmış.

İngiliz fotoğrafçı Sam Hobson, "Kent" kategorisinde finale kaldığı bu fotoğrafı çekebilmek için haftalarca çalışmış. Bir yandan tilki ailesinin güvenini kazanırken, diğer taraftan en doğru açıyı belirleyebilmek için denemeler yapmış. "


ilk fotoğraf için de:

"Aynı zamanda biyolog da olan Laman, 50 metre yüksekliğe ulaşabilen bu ağaç türüne tırmanarak fotoğraf makinesini önceden yerleştirmişti. Bu cesareti de ödülü almasında rol oynadı.

Jüri adına açıklama yapan Lewis Blackwell, "Bu fotoğraf, yüksek düzeyde teknik zorluk ve 'söyleyecek bir şeyi olma' kriterlerini fazlasıyla yerine getiriyor." dedi.
  • dedimmidemedimmi  (19.10.16 14:23:00 ~ 14:23:32) 
zor fotoğraf çünkü, yabani bir hayvanın dibine girerek o düzgünlükte fotoğraf çekmek kolay değil. bi de arkada şehir teması var; vahşi hayatın şehre inmesi, insanların vahşi hayvanların doğal yaşamını tehdit etmesi, vahşi hayvanların yiyeceklerinin insan kaynaklı sebeplerden tükenmesi sonucu yiyecek için şehre inmek zorunda kalmaları gibi anlamların çıkabileceği bir fotoğraf. ödül kazanan fotoğraflar genelde bir şey anlatıyor olur, o anlattığını sözlerle değil estetik olarak bütünlük içerisinde verebilmek bu işi "sanat" yapıyor bazılarının gözünde.


  • baba jo  (19.10.16 14:27:33 ~ 14:28:41) 
açıklamayı elbette okudum. fotoğrafı değerli kılan büyük zahmetler sonucu çekildiğiyse everest dağında amuda kalkıp burnunu çeken biri de dereceye girmeli. ama çekilen çile değildir mevzu, o fotoğrafın verdiği duygudur. işte o duygu tam olarak fotoğrafın neresinde? verdiğim linkteki leylek fotoğrafında anlamlar ve duygular yüklü olabilir ama tilki'nin esprisi nerede,bunu öğrenmek istiyorum.


  • masmeleddin erdogan  (19.10.16 14:28:57) 
"kent" kategorisi, burada olsa millet İstiklal caddesi yok Galata Kulesi standart şeyler çeker orada da eminim öyle olmuştur, vahşi yaşamla birleştiren biri ödülü almış işte.

Bu arada fotoğraf olur film festivali olur, jürideki 3-5 kişi değişirse ödül başkasına verilebilir. Bunlar nesnel değil gayet kişilere bağlı şeyler bunu aklınızdan çıkarmayın. Bazı ödüllerin belki kuralları belirli kriterleri olabilir ama yine de değerlendiren kişi önemli.

ayrıca "herkes çekebiliyor" diyen modern sanat müzesine gidip "e ne var bunu ben de yaparım" da dedi :D oradaki eserlerin de bir kısmı gerçekten boş beleş işler olabiliyor ama bazı "çok basit" şeyler "vaay nasıl düşünmüş" diyebileceğin ve arkasındaki düşünceyle var olan şeyler olabiliyor.

picasso'nun resimlerini de birinin anaokulundaki yeğeni yapabiliyordur mesela. Nuri Bilge Ceylan filmini herkes çekebilir koy kamerayı çek 5 dakika.

mi acaba?

(bu fotoğraf özelinde de, mesela aynı fotoğrafı arkaplanı pek almadan tele lensle çekseydi ödül alamazdı. Geniş açı çekip makineyi tilkinin gözüne sokup çekebildiği için de güzel.)
  • rodriguez2  (19.10.16 14:38:20 ~ 14:40:06) 
olmayacak şey değil. boş bir tabak çekip finalede kalabilirsin, önemli olan ona yükleyeceğin anlamı herkes tarafında anlaşılabilmesidir.

Tersten gidebilirsin. hikayesini iyi kurguladığın bi durumu çekip, hikayeyi fotoğrafa monte edebilirsin.

Yukarıda da güzek yazmış..".. tilki ailesinin güvenini kazanmış.." s**tir lan derler adama ama fotoğraf, hikayesiyle hepimizde aynı güçlü anlamı taşıttırıyor.
  • kozm  (19.10.16 14:38:55) 
tilki ailesinin güvenini kazanmış deniliyor. sanki onları fotoğrafa ikna etmiş gibi. oysa tilkiyi evinde besliyor da olabilir bu adam. ha yine de arka plandaki kentin ışıkları ve tilkinin gözlerindeki kabullenmişlik bi nebze anlamlı ama aynısını kars'a inen ayıların gözlerinde de yakalayabiliriz. kent içinde duygusal bir vahşi hayvan karelemek öyle ödül kazandıracak kadar sıra dışı olmamalıydı


  • masmeleddin erdogan  (19.10.16 14:46:42) 
biraz postmodern sanat gibi düşün, i could've done that yeah but you didn't. yani o saniyede orada o ekipmanla olsan belki aynsını değil ama benzerini çekerdin. ama orada değildin. ekipmanın da yok. zaten o fotoğrafı çekmek istemiyorsun da. yani belki o rol sana verilse titanicte oynar oskarı da alırdın. ama almadın. çünkü orda değildin.

"doğru zamanda doğru yerde olmak" da bir fotoğrafçı yeteneği. nasıl çektiği kadar önemli bir etken.
  • freya  (19.10.16 14:55:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.