[]

Moda olayları

Öncelikle 2 önkabulüm ile başlayayım.

- Zevkler ve renkler tartışılmaz
- herkesin hayatına kimse karışamaz. O o şekil giyinir, şu o şekil...

Böyle gender/less muhabbetine girmemek için sokakta (sporda olmadığını belirtmek için yazdım) tayt giyen ya da simli, boncuklu tshirtler giyen erkekler konusu ile ilgili olmadığını belirteyim.

Bu, maddi yetersizlik yüzünden eski pantolonunu giymeye devam eden ya da abdest almaya hazırlanıyor gibi olan paçası kısa pantolonlar neden ve ne zaman moda oldu? Hakkımda ne düşünüyorsunuz?

Bir de bu ultraskinny pantolon giyen erkekler var. İçinde nasıl rahat ediyorsunuz?

Kadınlarda da "maskülen" giyim diye aşırı itici, kaba x ustada, y amcada görünce bile yadırganabilecek şeyler moda oldu. Bunlar için de üstteki neden ve ne zaman sorularım var. Konu kadın pantolon giymesin, etek giysin değil. Unisex veya genderless giyim konusu da değil çünkü "maskulen" olayı yine bir gender konusu.

Cinsiyet deyince kadın-erkekte kalıyor, toplumsal cinsiyet yazmak da kasıntı oluyor diye gender'i çevirmedim.

 
Bir erkek olarak erkeklerin feminen giyim tarzlarını beğenmiyorum. Instagram effect diyorum ben buna. Amaç belli bir standarda uymak. Herkes böyle giyiniyorsa ben de böyle giyineyim düşüncesi.


  • dissendium  (17.10.16 15:10:34) 
herkes ne giyinmek istiyorsa, nasıl giyinmek istiyorsa öyle giyiniyor bence. yani şöyle bişiy yok, mağazaya gittim hep dar pantolon, hep paçası kısa filan, bunları geçin. isteyen istediğini buluyor, istediği gibi giyiniyor artık. kimse giyimine moda akımını bahane etmesin.

kısa paçayı çok sempatik buluyorum, biraz çocuksu gibi bence. hoşuma gidiyor. aşırı dar pantolon kendim (kadın) bile giyemiyorum. dizim filan ağrıyor bir noktadan sonra, erkekler nasıl giyiyor çözemiyorum.
  • evde liyakat kalmamis  (17.10.16 15:11:35) 
bazıları moda olanı giyme zorunluluğu hissediyor

bazıları da belli bir kültürün bir parçası gibi hissettiklerinden yapıyorlar. mesela aşırı skinny pantolonlar giyen erkekler benim gördüğüm kadarıyla genelde ya punk ya hardcore müzik dinleyip icra edenler ya da kaykay yapanlar. bu kültürün bir parçası olduğunu gösterme var bence serde.

ama yurtdışı trendleri de bunun için baya belirleyici, onu da kabul etmek lazım.
  • interview with the vampire  (17.10.16 15:15:34) 
tarihi iyi hatırlıyorum. bu kısa pantolonlar falan 2013 gibi görülmeye başladı. ilk bu futbolcular falan bi de işte levent tarafında takılan tipler giyiyordu. o zaman hiç sevmezdim, şimdi hala sevmiyorum. demek ki çok birşey değişmemiş bende :)

cinsiyetsizleş(tir)me özellikle son dönemde çok fazla pompalanan bir durum olduğunu düşünüyorum, keza lady gaga, miley cyrus gibi pop ikonları da bu işte çok önemli rol oynuyor. erkeklerin daha feminen, kadınların daha masküler olduğu bir moda akımı var ki ben pek sevmiyorum bu durumu.

diğer taraftan açıkcası isteyen istediği kıyafeti bulmakta zorlanıyor artık. en son bu sebeple takım elbise alırken kavga ediyordum satıcıyla. adama klasik diyorum dar paça getiriyor, bir de arsız herif siz anca çetinkaya mağazalarında bulursunuz gibi ukalaca laflar falan etmişti. bu firma da çok bilinen firmalardan biri bu arada.

sağdan soldan cevap verdim ama özet olarak, bence güzel değil. 5-10 yıl sonra şu anda 90ların kıyafetlerine (vatkalı gömlekler, düşük göğüs pantalonlar falan) nasıl bakıyorsak öyle bakacağız bu günlere de.
  • re noreno  (17.10.16 15:43:07) 
vitrinlerde, beğendiğimiz insanların üzerinde görünce alışıyor, seviyoruz sanırım. başka türlü açıklayamıyorum. modayı takip etmiyorum ama eskiden kısa paça pantolon giymezdik, altın sarısı takılar kıroca gelirdi ya da ne bileyim büyük halka küpelerden takardık ama şimdi görünce çok komik geliyor. ilerde bunlar da demode olacak ve giyen yadırganır hale gelecek. toplumsal cinsiyetle çok çok dolaylı yoldan ilgilidir diye düşünüyorum.
Kısa paçalı pantolonları ben de seviyorum. son birkaç yıldır giyiyorum.

  • petekpare  (17.10.16 16:13:37) 
bence tüm bunlar çok kötü. modanın kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum; iyi giyinmeyi bilen insanların, diğerlerine giyinmeyi öğretmesi hoşuma gidiyor. ama şu an moda berbat vaziyette, o konuda haklısın.


  • fragile lady  (17.10.16 18:25:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.