[]

şirket hisseleriyle ilgili bazı sorular?

ifade yanlışları varsa düzeltin.

örneğin şirket hissesi $18'dan satışta. bu hisselerden kaç tane var? veya kaç tanesi şirketin %1'i kadar ediyor?

hisselerin tarihi oluyor mu? steve jobs ile ilgili böyle bir şey duymuştum. eski tarihli hisseleri yenileriyle değiştirmiş gibi. var mı böyle bir şey?

bir şirketin piyasa değeri kime göre, neye göre belirleniyor? halka arzdan önce hisse değeri oluyor mu?

örneğin bir şirket iha yapacak. ilk değer neye göre belirleniyor? kim belirliyor?

bu hisse satan şirketler, artık forex mi deniyor ne deniyor bilmiyorum, onlar sattıkları hisselerden komisyon mu alıyor? öyleyse insanlar aldıkları hisselere fazladan para mı ödüyor?

ve bu hisse satan yerler/kişiler, bunları satmak için önce onları satın mı alıyor, yoksa ben satın al seçeneğine basınca o benim için satın alıp komisyonuyla mı bana satıyor? öyleyse bu adam kimden alıyor?

teşekkürler.

 
Bildiğim kadarıyla; şirketin halka arzına göre değişir. Mesela 1000 dolarlık hisseyi 1000 hisse şeklinde sunarsa her hisse 1 dolar olur. Şirketin % kaçı halka arz ettiğine göre değişir. Sen 1 dolardan alırsın, şirket için iyi bir gelişme olur millet almak ister arz kısıtlı olur, hissenin tanesi 1,5 dolara yükselebilir.

Komisyon alıyor aracılar.
Önceden satın alıp sonradan okutan da var, sen al diyince aracı olup senin adına alan da var.
Değerler filan yukarıda yazdığım gibi.
Eski tarihli ilgili bir şey bilmiyorum.
  • Euxinos007  (16.10.16 15:04:59) 
@007

şöyle bir şey sorsam;

atıyorum apple'ın hisse değeri $110 olsun. bunun şirketin yüzde kaçına denk geldiğini nasıl öğrenebilirim? %0,00000000001 mi mesela veya başka bir rakam mı?

mesela $1000'lık hissem olsa, ben bunu 1000 parçaya bölsem, o zaman diyeceğim ki %0,001 olacak her alınan hisse.

ama bunu diğerleri için nasıl bilebilirim?

ek: değer yükseltme işlemlerini kim yapıyor? şirketin kendisi mi? yoksa bir sisteme bağlı olarak mı gelişiyor?
  • tosiba  (16.10.16 15:12:49 ~ 15:13:43) 
Dediğim gibi şirketin yüzde kaçını arz ettiğine bağlı. Bunu da borsa sitelerinden yada şirketin duyurularından öğrenebilirsin.
Değer yükselme tamamen serbest piyasa ile ilgili. diesel'in konuyla ilgili bir yazısı vardı aslında basitçe açıklayan. seyler.eksisozluk.com

Özet olarak; 10 kişi elinde 1'er dolarlık hissesi olsun. bu hisselere 10 kişi 1'er hisse için talip olursa fiyat yükselmez ama diyelim ki satan 10 kişi var alacak 100 kişi, fiyatlar yükselir.
  • Euxinos007  (16.10.16 16:24:22) 
Sirketin sermayesi kac adet paya bolunmusse o kadar hisse senedi var demektir. Mesela BJKAS' in ortaklik yapisi surda aciklanmis: www.bjk.com.tr

Burada yazdigina gore sirketin 24 milyar adet hisse senedi var ve her bir senetin nominal degeri 0.01 TL. Borsada ise alim satimlar hisse senedi degil lot uzerinden yapilir. 1 lot demek, nominal degeri 1 TL olan hisse senedi demektir. Yani kapanis fiyati 4.28 TL olan 1 adet BJKAS alirsan, 100 adet hisse senedine 4.28 TL vermis oluyorsun.

Sirketin piyasa degerini adi uzerinde piyasa belirliyor. Yani o hisseyi alip, satanlar. Borsa zaten kelime anlami olarak alici ve saticilarin bulustugu yerdir.

Bir sirketin halka arzdan once de bir hisse degeri olur elbet. Halka arzdan once cesitli degerleme yontemleriyle(ileride ne kadar kar edebilecek, mevcut mal varligi nedir, vs) hisse senedi icin bir fiyat araligi belirlenir ve hisse o aralikta bulunan bir fiyattan halka arz olur. Belirlenen bu fiyat bazen yuksek bazen de dusuk olabilir. Eger olmasi gereken fiyatin cok uzerinde veya cok altinda halka arz yapildiysa, piyasa bir sure sonra bunu olmasi gereken yere getirecektir fakat bu sure 1 ay da olabilir 1 yil da olabilir.

Borsada bir hisse hem sirketler(yani kurumsal yatirimcilar) hem de bireyler tarafindan alinip, satilabilir. Borsaya alim emri gonderdiginiz araci kurum, islem hacminiz uzerinden komisyon alir. Hiseyi size daha pahaliya satamaz. Her araci kurumun komisyon orani onceden bellidir. Mesela 100 lot BJKAS alacaksaniz, odeyeceginiz toplam miktar 428 TL + 428 * 0.0002 olabilir. Burada 428 TL' yi hisseyi size satan diger borsa katilimcisina, %0.02' lik komisyonu da araci kuruma odemis olursunuz.
  • sterimar  (16.10.16 16:30:50 ~ 16:34:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.