[]

westworld (spoiler içerebilir)

-spoiler içerebilir-------------------------------------------------------------------------------------------
parktaki konuklar birbirlerini öldürebiliyorlar mi?



 
cidden guzel soru. arastirdim: www.independent.co.uk

ozet: bilmiyoruz cidden.
  • hopeless  (16.10.16 03:03:36) 
ekşi sözlüğü takip etmiyor musunuz hiç? :) orada epey bir tartışıyoruz da biz bunu. kendi yazdıklarımdan alıntı yapayım hemen. öncesinde tek cümlelik cevap vereyim; mantık gereği öldürebiliyorlar. belki bunu silahlarla yapamıyorlar ama bir bıçak alıp gayet de kesebiliyorlar birbirlerini. şimdi alıntı cevabımla genişletelim durumu;

hocam soru şu : şimdi bu parkta bin küsür guest olabiliyormuş aynı anda ama iki bölümdür hala insanlar karşılarındakinin insan mı yoksa robot mu olduğunu nasıl anlıyorlar çözemedim.

demiş bir arkadaş. kendimce cevaplayayım. bu bizim ya da oyunu oynayanların ana bilmecesi ya da derdi değil ki. yani oraya siz "hangisi robot?" oyunu oynamaya gitmiyorsunuz. lan acaba insanoğlu hep aynı noktaya mı evrimleşiyor diye tırstım şu anda. hemen de ana konu "vurduğum insansa ne olacak?" sorunsalı yaşanmış. :) tek anladığınız/anladığımız birilerini vurmak ise işimiz iş yani.
bu ortam bir oyun. çok geniş bir haritası var. süreniz kısıtlı. (hem reset açısından. hem de maddi açıdan) milyonlarca olasılık var. tıpkı 2. bölümün başındaki gibi. yere düşen adama yardım ederseniz sizi hazine avına sürüklüyor. tek bir oyuna takılmak da ister istemez diğer oyun olasılıklarından mahrum olmanıza neden oluyor. işin bir şekilde silahların konuştuğu noktaya gelmesi de sizin karakterinizle alakalı bir durum. yine bakınız 2. bölümde zengin bir züppe, sarhoş olup "bin biridiki hirkisi ildiriciğim" diye çirkin ruhunu kusuyor ortaya. olan teddy'ciğimize oluyor.

yine mesela eski robotlar daha mekanik. onları insandan ayırmak daha kolay. ama artık onlardan yok. neden? gerçekcilik çıkabildiği kadar üste çıksın diye. haliyle robotlarımız içki de içiyorlar, yemek de yiyorlar. hepsini geç gayet ateşli bir şekilde sevişiyorsun onlarla. yani çok kapsamlı vajina ve pipilere sahipler. şişme bebek zkmeye benzemiyor yani o iş.

haa alırsın eline bıçak sokarsın birine. o bir insan ise ölür. ee ama bu zaten gerçek dünyada da var olan bir risk değil mi? gerçek dünyada da sırtımıza her an bıçak yiyebiliriz. ya da birine saplayabiliriz. ama yapıyor muyuz? hayır. neden? çünkü kanunlar var. oyunun içinde adam öldürmeye cesaret edecek birisi de 2 kere düşünecek bunu (silahla vurmuyorsa). "ben 10 bin dolar verdim ve oyundayım" diye kanundan kaçacağını falan düşünmeyin yani.

oyun parkının yapısı da şöyle işliyor:

zenginlere satılan ana bir hikaye var. sabah başlıyor bu hikaye. zenginler de trenle kasabaya vardıkları an zaten "çoktan başlamış" olan hikayeye dahil oluyorlar. robotlar robot olduklarını bilmiyorlar. sıradan insan gibi "bir hayat" yaşıyorlar. hatta etrafta insan faktörü olmadığı anlarda bile bunu sürdürüyorlar. (bkz: kızın evde, anne ve babasıyla kendi aralarında diyaloglarını yaşaması.. gibi)" sabah başlayan hikaye her gece bitiyor mu, bitmiyorsa da kaç gün daha sürüyor?" sorusunun cevabı henüz net değil. bakmayın kızın her gün aynı şekilde uyandığına. bizler de genel olarak aynı şekilde uyanıyoruz ve genel olarak aynı şeyleri yapıyoruz zaten hayatımızda. kaldı ki seneler öncesinin western ortamı, günler ne kadar farklı olabilir ki birbirinden. günü resetlemek ellerinde tabi. resetliyorlar da. sadece kaç günde bir oluyor orası belirsiz demek istedim. kendilerinde kuralları vardır belki bunun. atıyorum "ana hikayeyi sürdüremeyecek hale getiren" olaylar olursa, x sayıdan fazla robot telef olursa.. gibi gibi kurallar.

neyse işte bu gün sayısı belli olmayan hikayeler paket şeklinde satılıyor. vizyona giren filmler gibi düşünün. yılın 365 günü hep aynı filmler olsa idi şirketler ne kadar para kazanırdı? haliyle sezonlar vardır. mesela a sezonuna ait hikayede "şerif katliamı ve onunla bağlantılı olan olaylar sillisesi" yer alıyor diyelim. bunun reklamını normal dünyada yapıp, ona göre satıyorlar. sen ben gibiler de arkadaşlar arasında "olm oyun parkında şu an şerif katliamı var, ben 2 kere gittim ama 3.ye param çıkışmadı, yeni oyunu bekliyorum" diyoruzdur. a sezonu bitip, b sezonu geldiğinde önemli bir soygun girişimi yer alıyordur. zaten tam da bunu isparlarcasına 1. bölümde "bir kaç hafta sonra" gerçekleşmesi gereken (bu şu demek; ya mevcut hikaye paketinin sonraki günlerinde olacak, ya da yeni sezona ait olarak olacak) hector ve çetesinin gerçekleştirdiği bar soygununu öne çekiyorlar bozulan robotların ana hikayeye verdiği/vereceği zarardan ötürü. çünkü dile kolay yüzlerce robot var, 300-500 tane müşteri var. ortada bir hikaye dönmezse (ya da gerçeklikte sırıtacak kadar dönmezse) satış yapılmaz, şikayetler artar ve oyun parkı gelirleri sakata uğrar. (ki hatırlayın, ingiliz aksanını yediğimin "fuck" görevlisi "yaa ne gerek var bu kadar gerçek olmaya, eski günlere dönelim, sırıtsın gerçeklik ne olacak yahuu" gibi bir şey diyordu yönetici ablaya. buradan da ford abinin ilk sürüm robotların tekiyle içki içip dertleştiği sahneyi hatırlayabiliriz. o eski bir robot. hareketleri daha robotsal... )

telef olan robotlar, insanların olmadığı zamanlarda vs toplanıp, temizlenip, tekrar tamir edilip, hafızasındaki güncel karakter resetlenip, tekrar tiyatro sahnesinde, rollerini oynayacakları yere yerleştiriliyor ve oyunun başlama saatinde hepsi birlikte aktifleştiriliyorlar. insanların olmadığı anlarda robotların birbiri ile olan husumetinin varlığı 2 nedenden gerekli. 1.si ana hikayenin parçası olan doğaçlama ve senaryo birleşimi adına, 2.si de robotlar da zaten o çağın bir yeniliği olduğundan sürekli inceleniyor. şu an gerçek dünyayı bilmiyoruz. ilerde belki büyük isyanla o dünyaya dalarak genişleyecek hikaye, bilinmez. kısacası robot teknolojisi gerçek dünyanın içinde nasıl bir konumdalar şu an sisli. yoksa robotların üstüne bu kadar düşülmezdi. bozulduysa at çöpe yenisini üret, sal oyuna gitsin denilirdi. ama bilinçlerini önemsiyorlar, kontrol altında tutmak istiyorlar ve muhtemelen de pahalı bir teknoloji bunun üretimi. iş-görmez hale gelen robotları bile depoda tutuyorlar sonuçta...

önceki entry'mde de söylediğim gibi oturun lütfen 73 yapımı filmi izleyin. ana iskeleti öğrenmiş olursunuz. (ki dizide ne kadar değiştirilmiş o, bilmiyoruz tabi) robotları o dünyada ellerinden ayırt ediyorlardı. elleri insan eli gibi değildi tam olarak. bir de robot silahları asla insanlara ateş edemiyordu. tabi oradan şeyi de anlamak lazım. silaha özgü bir şey bu. yoksa ben oyunda başka bir müşteriyi öldürebilirsem çok riskli olurdu.

bunlar da dizi hakkında yazdığım tüm entry'ler > eksisozluk.com

ve bu da dizi için açtığım facebook sayfası. şu anda türkçe içerik olarak en dolusu oldu diyebilirim > www.facebook.com
  • matrix  (16.10.16 03:35:42) 
hayir, olduremiyor.

boyle bir sey olsa kimseye silah vermezler. adam cekti vurdu diyelim birini, karsisindakinin konuk ya da robot oldugunu bilmiyor ki.

robotlardaki ayni silahlara sahipler iste, robotlara isliyor, insanlara islemiyor.
  • scars dont fade  (16.10.16 09:47:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.