[]

Elektrik faturası çok fazla geliyor. Ne iş bu ya? Sizlere ne kadar geliyor?

son faturanın ayrıntılarını veriyorum şimdi;

ilk okuma tarihi: 22.08.16
son okuma tarihi: 14.10.16

enerji bedeli 472 tutarı > 105 tl
dağıtım bedeli 472 tutarı > 53 tl
enerji fonu + trt payı + btv > 8 tl
kdv > 30 tl

TOPLAM > 196 TL

evet kullanım tarih aralığı biraz fazla. ama şöyle bir durum var;
ay başında bir sayaç problemimiz vardı ve 4-5 gün elektrik kullanmadık. yan komşudan çektik. ona rağmen böyle bu tutar.

ahım şahım bir cihaz da yok evde. klasik her daim çalışan buzdolabı, lazım oldukça çalışan çamaşır makinası, bulaşık makinası, elektrikli süpürge, elektrikli çaydanlık (ama her akşam bu kullanılmıyor. bazı akşamlar klasik çaydanlıkta çay demleniyor. onun dışında sıcak su adına her daim açık kombi, günde 2-3 saat çalışan led tv, yine aşağı yukarı 2-3 saat çalışan plazma tv ve bir de aşağı yukarı 7/24 açık pc var. 650 vatt bunun güç kaynağı. bilgisayar kullanılmadığında monitörü kapatıyoruz.

aslında komşularınkine bakmak lazım onlara ne kadar geliyor diye. yine de bir anormallik var mıdır sizce?

 
bize de aynisi oldu. son uc ay asiri yuksek geldi en son 227 geldi. elektrik idaresinden aldigim tuketim ekstresoyle tuketici hakem heyetine basvurdum. sayacin sokulup kontrol edilmesini talep ettim. ertesi gun soktuler. ama sonuclanmasi 6-7 ayi bulur dediler.


  • pide  (15.10.16 21:16:23) 
fişe takılabilen cinsten elektrik tüketimi ölçen cihazlar var. ondan al bir tane günlük olarak her makinenin (tv, buzdolabı, kettle vs.) çektiği gücü ölç sonra aya oranla. kabaca hesapla eğer faturadakinden farklıysa itiraz edersin.

buzdolabı çok büyük etken. enerji sınıfı nasıl? A+ falan mı? kombi arkada eğer sürekli sıcak su tutmaya programlıysa sürekli yanıp sönüyordur. öte yandan çay makinesi de suyu sıcak tutmaya programlıysa sürekli açılıp kapanıyordur. kettle tipli su ısıtıcıların en az 2000w gücü vardır.
  • mr.goodcat  (15.10.16 21:27:17) 
bana normal geldi. nerdeyse 2 aylık bir fatura. aylık 100 lira gelmiş. 7/24 saat çalışan pc var, plazma tv led tv diyorsun. yani evde bütün klasik elektrikli aletler var. daha önceki faturalar kaç lira geliyordu ki?


  • burya  (15.10.16 21:29:44) 
Kritik faktör pc gibi görünüyor. 7/24 çalışan pc 200 watt güç kullansa, 2 ayda 115 TL faturaya ekler.


  • mikro patlama  (15.10.16 21:50:00) 
Fiyat cok yuksek degil ama eviniz dubleksten bolme falansa tesisatı bolmeyi unutuyorlar. Bizim apartmanda dublekslerden birindeki digerinin elektirigini falan kullanmis.mahkemelik oldular.


  • obez pacman  (15.10.16 22:16:06) 
Pc 7/24 acik. Monitoru kapatsan da bir sey degismez. Gpu veya islemci aa monitor kapandi dur daha az guc cekeyim demiyor. İlla surekli acik kalmasi gerekiyorsa raspberry pi falan dusunun bence.


  • zoghurt  (15.10.16 22:23:25) 
biz de aşırı doz elektrik faturası oduyoruz. her ay yaklaşık 200 lira geliyor. itiraz falan ettik birkaç sefer ama bir halt olmadı.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (16.10.16 01:47:36) 
PC'den.

Bende günde 15 saat açık PC var, 850 watt. 350 TL elektrik ödüyorum. Çay içmeyiz bile. Çamaşır kurutucu makine var bi de çok yakan.

6 yıl önce annemin evinden taşındığımda, annemin elektrik faturası 75 tl'den 22 tl'ye düşmüştü.

"Çok yakmaz ya" dediğin bilgisayar canavar gibi yakıyor. O yüzden her yıl işlemci tanıtımlarında güç tüketimi olayına vurgu yapıyorlar.
  • harzem  (16.10.16 02:44:56 ~ 02:46:21) 
Ben zamanında prize takılıp elektrik ölçen cihazlardan almış ve evdeki birkaç cihazda ölçüm yapmıştım. Masaüstü bilgisayar kapalı olmasına rağmen fişe takılı halde 8-9 watt civarı eneji tüketiyor. Bir ay boyunca hiç çalışmadan fişe takılı dursa 5,7 kw eneji tüketiyor, elektriğin birim fiyatı 40 kuruş civarında, dolayıysa hiç çalışmasa bile sadece fişe takılı olan masaüstü bilgisayar ayda 2,3 TL civarında eneji tüketiyor.

Bunu gördükten sonra kullanmadığım her şeyi fişten çekmeye başladım. Bu konuda anahtarlı prizler de çok kullanışlı oluyor, her seferinde fişten çekmek yerine düğmeden direkt kapatabiliyorum.
  • sahinnnnnn  (16.10.16 02:47:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.